Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri • Stiri • Stiri -

Știri externe

Papa la SRUC
"Suntem chemați să ne rugăm, pentru ca toți creștinii să fie din nou o unică familie, coerenți cu voința divină care vrea «ca toți să fie una» (In 17,21). Ecumenismul nu este un lucru opțional" a precizat papa Francisc la Audiența generală de miercuri, 16 ianuarie.

Raporturi diplomatice
Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 183 de state (situația la 7 ianuarie). Cancelariile de Ambasadă cu sediu la Roma, inclusiv cea a Uniunii Europene și a Ordinului Suveran Militar de Malta, sunt 89. Au sediu la Roma și Oficiile Ligii Statelor Arabe, a Organizației Internaționale pentru Migrații și al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Dintre acordurile încheiate în cursul anului 2018, amintim pe cel din 26 iunie cu Republica San Marino, pentru predarea religiei catolice în școlile publice, și acordul provizoriu din 22 septembrie cu Republica Populară Chineză, cu privire la numirea episcopilor în China.

Vatican și România
În contextul pregătirilor pentru vizita papei în România este interesant de știut că raporturile oficiale ale Sfântului Scaun cu România au început în anul 1920, primul diplomat român acreditat la Vatican fiind Dimitrie C. Penescu, în timpul papei Pius al XI-lea. Relațiile au fost întrerupte unilateral de regimul comunist în 1950, fiind reluate abia în 1990. Din 10 noiembrie 2016, România îl are ca ambasador pe lângă Sfântul Scaun pe prof. Liviu-Petru Zăpîrțan. Sfântul Scaun a avut în această ultimă perioadă cinci nunții apostolici în România: arhiepiscopii John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano și Miguel Maury Buendía (de la 5 decembrie 2015).

Voluntari
Aproximativ 100 de voluntari activi s-au adunat la 22 decembrie 2018 să celebreze ediția a X-a a Festivalului Voluntarilor Caritas Moldova. La acest eveniment au fost invitați cei mai activi membri ai "Young Caritas Moldova" din întreaga țară vecină. Festivalul a început cu o binecuvântare solemnă la catedrala "Providența Divină" din Chișinău. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, împreună cu alți preoți ai Diecezei de Chișinău.

Vești din Maikona
Misionarii trimiși din Dieceza de Iași în Kenya întâmpină dificultăți în pastorația acelor credincioși care sunt implicați în conflictele între triburi, mulți locuitori fiind nevoiți să își părăsească satele afectate de război și să caute refugiu în locuri liniștite. "Implorăm pe toți cei cu inimă deschisă să-și îndrepte privirea spre acești «cei mai săraci dintre săraci». Totodată, dorim să îndemnăm pe cât mai mulți la rugăciune pentru pace și alinarea suferințelor", a precizat pr. Claudiu Iștoc, actualul coordonator al misiunii. Misiunea Catolică Maikona din Kenya are pagina de facebook @MaikonaChatolicMission, cu fotografii și clipuri video care ilustrează activitățile și nevoile acestei comunități.

Sprijin pentru creștini
Un atac cu dispozitive explozive asupra bisericii "Maica Domnului" din estul orașului Cairo (Egipt), în care erau mai mulți creștini, a fost evitat la 5 ianuarie, datorită acțiunii prompte a unui cleric musulman, imamul Saad Askar, de la moscheea de lângă biserică, care l-a văzut pe atentator și a chemat poliția. Vizitând apoi biserica, imamul Askar a spus: "Trebuie să stăm unii lângă alții și să ne purtăm reciproc de grijă. Cei care atacă lăcașuri de cult nu au religie și nu sunt nici musulmani, nici creștini". Creștinii din Egipt (majoritatea ortodocși copți) sunt o minoritate importantă (10%) într-o țară majoritar musulmană, de aproximativ 95 de milioane de oameni.

Declarație
Peste 500 de lideri religioși musulmani condamnă în mod public, prin "Declarația de la Islamabad", în capitala Pakistanului, terorismul, violența comisă în numele religiei și fatwa (edictele sacre), răspândite de lideri radicali. Crimele comise "sub pretextul credinței religioase" sunt condamnate, subliniindu-se că acest lucru "contravine învățăturilor islamului", și se afirmă că "nicio sectă islamică nu trebuie declarată necredincioasă", menționând că toți cetățenii, oricare ar fi religia sau secta lor, "au dreptul constituțional de a trăi în țară în conformitate cu principiile lor culturale și religioase".

Biserică autocefală
La 5 ianuarie, în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" din Istanbul, patriarhul ecumenic Bartolomeu a semnat tomosul care acordă autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Ceremonia semnării a fost precedată de o Liturghie celebrată de clerul patriarhiei ecumenice împreună cu clerul Bisericii Ortodoxe din Ucraina. La celebrare au participat și președintele ucrainean, Petro Poroșenko, președintele parlamentului ucrainean, Andrei Parubiy, și o serie de reprezentanți ai guvernului ucrainean. Duminică, 6 ianuarie, în timpul concelebrării în biserica patriarhală, patriarhul ecumenic a înmânat pergamentul de conferire a autocefaliei mitropolitului Epifanie din Ucraina.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat