Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

În dar ați primit, în dar să dați!

În luna noiembrie 2018, patru seminariști au pornit spre misiuni. Anton Bârlescu și Adrian Talaz sunt în Kenya, Eduard David și Iosif Fechetă sunt în Coasta de Fildeș. După două luni de experiență le-am adresat câteva întrebări.

- Ați ales să oferiți anul acesta pastoral activității misionare. Ce v-a determinat să faceți această alegere?

Am avut ocazia să cunosc îndeaproape un preot misionar și m-a provocat mult întâlnirea cu el, iar apoi au venit mărturiile colegilor de seminar. Însă am început să mă întreb serios despre o posibilă experiență misionară după ce am citit mai multe mărturii despre misiunile din Africa. Apropiindu-se anul pastoral, am decis să-mi răspund serios la această întrebare. Și am zis "da". (Eduard D.)

- Ce părere v-ați făcut despre activitatea misionară și faptul de a fi misionar?

După două luni consider că mai sunt multe de văzut și de făcut, însă am simțit pe propria piele ce înseamnă absența strictului necesar și cât de important este să faci binele nu doar o dată, ci în mod repetat. Faptul de a fi misionar nu înseamnă doar să deții un anumit mandat, ci să ți-l și asumi, să te bucuri de el împlinindu-l. (Anton B.)

- Care este realitatea locală a misiunii în care sunteți?

Odată ajunși în aeroportul din Nairobi, am spus că nu e chiar așa de greu, însă pornind spre misiune totul s-a schimbat. După 12 ore de mers cu mașina am ajuns la misiune, un loc parcă rupt de realitate. Nu mi-am putut imagina o așa mare sărăcie. Oamenii însă sunt primitori și deschiși, mereu veseli și mulțumiți de ceea ce au. (Adrian T.)

- Cu ce gând ați pornit în această activitate?

Când am primit mandatul misionar, ne-am ales o propunere cuprinzătoare: "În dar ați primit, în dar să dați!" Până acum am reușit să dăm ceea ce am primit material de la Centrul Misionar Diecezan Iași, cum ar fi hrana, apa sau cadourile de Crăciun. Însă ceea ce putem oferi cel mai des sunt zâmbetele, jocurile și timpul nostru. Oferim ceea ce avem și suntem. (Anton B.)

- Ce așteaptă oamenii de la voi?

Răspunsuri. Africanii sunt foarte curioși și întrebările sunt inevitabile în drumul de credință. Iar ei nu se tem să le pună. Fiecare întrebare este o ocazie de cateheză. Apoi, așteaptă să fii în mijlocul lor, să trăiești împreună cu ei. Și sunt foarte bucuroși ori de câte ori suntem alături de ei la diferite momente. (Eduard D.)

- Ce ne puteți spune despre oameni și cultura lor?

Mă voi limita la două aspecte. Primul aspect este despre relațiile interumane. Oamenii de aici sunt foarte deschiși și prietenoși. Mulți se apropie de tine și te salută. Copiii nu încetează să strige "Mon pere!", atunci când te văd pe stradă. Astfel de gesturi mici nu de puține ori m-au pus pe gânduri și mi-au trezit admirația. Cel de-al doilea aspect este cel legat de modul de viață. Oamenii de aici au o altă percepție a timpului. Nu îi vezi niciodată să se grăbească, ci trăiesc și se bucură de fiecare moment în parte. (Iosif F.)

- Un gând pentru cititorii noștri!?

Încep cu o mulțumire pentru toți binefăcătorii care susțin misiunile. Vă spun cu durere în suflet: ceea ce vedeți în poze sau la televizor este dureros, însă este și mai dureros să trăiești în mijlocul lor. Rugați-vă pentru noi! (Adrian T.)

A consemnat pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat