Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc către tineri: Este bine a-l urma pe Isus

Pontificatul papei Francisc este caracterizat încă de la început de atenția față de tineri. Ca o dovadă este faptul că nu demult s-a încheiat un Sinod al Episcopilor cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional". A fost primul sinod din istoria Bisericii care a avut în centru realitatea tinerilor din lumea întreagă. În vizita sa în România, Sfântul Părinte se va adresa, fără îndoială, și tinerilor din țara noastră. Acestea sunt motivele pentru care am ales ca această pagină dedicată tinerilor să urmărească adresările papei Francisc către tinerele generații, prin expresii care au devenit emblematice. În fiecare număr din acest an, vom aprofunda un discurs al Sfântului Părinte adresat tinerilor, astfel încât acesta să devină o încurajare pentru trăirea credinței.

Încă din primele zile ale pontificatului său, papa Francisc s-a adresat tinerilor. La 24 martie 2013, în Duminica Floriilor, el și-a manifestat încrederea în tineri și convingerea că ei pot fi adevărați mesageri ai lui Isus Cristos: "Voi aveți o parte importantă în sărbătoarea credinței! Voi ne aduceți bucuria credinței și ne spuneți că trebuie să trăim credința cu o inimă tânără, mereu: o inimă tânără, chiar la 70, 80 de ani! Inimă tânără! Cu Cristos, inima nu îmbătrânește niciodată! Însă noi toți știm asta și voi știți bine asta, că regele pe care-l urmăm și care ne însoțește este foarte special: este un rege care iubește până la cruce și care ne învață să slujim, să iubim". Papa, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului care se celebrează în fiecare Duminică a Floriilor, nu a ezitat să spună că tinerii au o parte importantă în ceea ce privește trăirea și mărturisirea credinței. Este o exprimare "îndrăzneață", într-un context social și politic în care este larg răspândită neîncrederea în tineri și desconsiderarea rolului pe care aceștia îl pot avea în construirea unei lumi mai bune.

De la început, papa Francisc a arătat că îi ia în serios pe tineri și de aceea le-a propus, fără ezitare, lucruri înalte care să dea sens vieții lor. Nu s-a ferit să le vorbească despre cruce și despre dăruire: "Vouă nu vă este rușine de crucea sa! Mai mult, o îmbrățișați, pentru că ați înțeles că în dăruirea de sine, în ieșirea din noi înșine, se află adevărata bucurie și că el a învins răul cu iubirea lui Dumnezeu".

Astfel, cu aceste îndemnuri, Sfântul Părinte a început un dialog sincer și deschis cu tinerii, arătându-le cât sunt de valoroși pentru Biserică, deoarece sunt atât de mult iubiți de Dumnezeu. O încredere care are menirea să se transforme într-o misiune esențială: "Tinerii trebuie să spună lumii: «Este bine a-l urma pe Isus; este bine a merge cu Isus; este bun mesajul lui Isus; este bine a ieși din noi înșine, la periferiile lumii și ale existenței, pentru a-l duce pe Isus!»"

Biserica întreagă este invitată să imite atitudinea și exemplul Sfântului Părinte și să-i însoțească pe tineri în descoperirea și urmarea lui Isus Cristos. Iar fiecare tânăr poate să se simtă încurajat de această dragoste a papei, care este un semn al iubirii lui Dumnezeu și a Bisericii sale, și să nu ezite să își construiască viața pe temelia prieteniei cu Cristos, pe care să-l vestească în orice moment din viața sa.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat