Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

(continuare din numărul trecut)

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

Armata lui Sikatondono pătrunse în provincia Fiunga, ce se mărginește la sud cu Bungo, și alungă cetele dușmane ale principelui de Satsuma. Un șir de fortărețe au fost luate aproape fără împotrivire; în mai multe bătălii, Sikatora dovedi curaj neîntrecut și dibăcie militară, încât tatăl lui adoptiv fu nevoit să admire frumoasele lui talente, chiar dacă avea aversiune împotriva "trădătorului față de zei", și se putea nădăjdui o apropiere între ei. Reușita expediției părea asigurată, când o imprudență a comandantului distruse totul și schimbă în tristețe bucuria de la curtea din Usuki.

Sikatondono împresura o fortăreață la hotarul regatului din Satsuma, cea din urmă ce-i închidea drumul din țara dușmană. Ar fi trebuit să se gândească la faptul că dușmanul va face tot posibilul ca fortăreața să nu cadă; însă izbânzile din trecut îl orbiseră și-i umflaseră orgoliul. El își împărți oastea în două și trimise jumătate din ea, sub comanda unui general incapabil, în întâmpinarea dușmanului care venea să elibereze fortăreața, în timp ce el însuși continuă asediul. Sikatora îi atrase atenția tatălui său adoptiv asupra primejdiei căreia i se expunea. Dar părerea lui îl ațâță pe Sikatondono, care-i spusese că se pricepe mai bine la război decât un copil; și că are din partea bonzilor asigurarea lui Hat-si-man, zeul războiului, că va birui îndată ce trădătorii creștini vor fi fost îndepărtați din armata lui; deci, până nu va cădea fortăreața, el și cu creștinii lui n-au ce căuta în tabără.

De fapt, prințul trebui să plece din tabără chiar în aceeași zi împreună cu peste 1.000 de creștini. Generalul petrecu noaptea împreună cu ofițerii superiori la un banchet, unde se sărbătorea dinainte căderea fortăreței. Însă, când voiau să se retragă înspre ziuă pe jumătate amețiți în corturile lor, sosiră curieri de la Sikatora cu vestea că dușmanul se apropie în linie de bătaie. Principele de Satsuma reușise să se strecoare neobservat pe lângă armata ce-i venea în cale și, dacă n-ar fi vegheat Sikatora aproape de tabără, ar fi izbutit să atace pe neașteptate pe Sikatondono. Așa însă, Sikatora ținu în loc cetele dușmane, până ce generalul își așeză trupele în ordine de bătaie, apoi fu nevoit să se retragă pe o înălțime din cauza numărului prea mare de dușmani.

Armata din Satsuma se năpusti atunci cu strigăte victorioase asupra oastei din Bungo. Săgețile zburau, lăncile fulgerau, armurile trosneau sub loviturile îndârjite. Prin vitejie proprie, Sikatondono căută să repare greșeala ce-o comisese comandant fiind și năvăli năprasnic în fruntea unei cete alese în rândurile dușmane. Acestea dădură înapoi o clipă; dar se îmbărbătară din nou și izbutiră să-l înconjoare pe comandant cu ceata lui și să-l despartă de restul armatei. El se apără ca un leu, dar în zadar. Dușmanii îl strâmtorau tot mai mult, sângele îi curgea din mai multe răni și el își vedea moartea cu ochii. Atunci îi veni ajutor de unde se aștepta mai puțin, Sikatora urmărise, de pe înălțimea pe care se retrăsese, mersul bătăliei. Văzu că armata din Bungo e pierdută dacă nu reușea să aducă pe la spate cealaltă jumătate a armatei, a cărei poziție o cunoștea. El trimisese pe călăreții săi cei mai buni ca să înștiințeze pe comandantul acelei oștiri și aștepta sosirea ei, ca să-i atace pe dușmani pe la spate. Însă, când văzu primejdia în care se afla Sikatondono, inima lui nobilă trecu peste orice rațiuni; el strigă:

- Cine vrea să mă urmeze de bunăvoie ca să-l salvăm pe Sikatondono?

- Stăpâne, nu-i datorați atâta iubire, încât să vă expuneți viața pentru el - îi spuse unul dintre tovarășii creștini de arme.

- Cristos, când s-a dus la moarte pentru noi, s-a gândit oare tot așa? - îi răspunse prințul. Cine vrea să mă urmeze, înainte! Cristos și Maria!

Spunând acestea, el își făcu semnul crucii, dădu pinteni calului și năvăli în vâltoarea luptei. "Cristos și Maria!" - răsuna în zăngănitul armelor. Ceata mică creștină năvăli cu atâta putere, încât pătrunse ca o săgeată până în rândurile dușmane. Sikatora era în frunte. Sabia prințului deschidea un drum tot mai larg printre dușmani și el se apropia de tatăl său. Acesta zări crucea de aur de pe coiful lui și recunoscu pe viteazul său fiu adoptiv, care îi răsplătea cu atâta iubire răul nespus pe care i-l pricinuise. Cetele dușmane au fost risipite, când aproape în aceeași clipă căzură la pământ, scăldați în sânge, atât tatăl, cât și fiul. Pe Sikatondono îl scoaseră soldații creștini de sub calul ucis; el sângera din răni numeroase, dar mai trăia și mai pe urmă se vindecă. Sikatora însă murise; o lance dușmană îi străpunse inima nobilă, vitează, consacrată lui Dumnezeu, iar sufletul lui zburase negreșit la Mântuitorul său, care în loc de coroană trecătoare îi va fi dat cununa nemuririi și a fericirii veșnice.

* * *

Sikatondono a fost adânc mișcat de devotamentul fiului său adoptiv; cu toate acestea, rămase păgân. Pe creștini însă nu-i mai numi niciodată trădători de țară. Prudenței lui Sikatora îi datora că putuse salva restul armatei sale. Regele Sivan devenise creștin în acest timp și primise la Botez numele de Francisc, în onoarea apostolului Japoniei. El aduse trupul lui Sikatora la Usuki și-l înmormântă cu mare fast în capela unde prințul primise Botezul și întâia sfântă Împărtășanie. Nefericita regină muri în închisoarea în care zăcuse Sikatora, fără să se fi vindecat. Biserica din Bungo se bucură de pace și liniște timp de o generație, până ce pizma iadului dezlănțui prigoana cea grozavă, căreia îi căzu și ea victimă, după planurile nepătrunse ale lui Dumnezeu. În această luptă eroică, ea oferi cerului mulți sfinți și martiri, iar nouă - o ceată de mijlocitori și modele printre care un loc de cinste i se cuvine și tânărului a cărui viață am istorisit-o. (Sfârșit)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat