Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Vreau un tată patron!

Înainte să ne căsătorim aveam de toate: și bani, și timp, și inițiative, și proiecte de viitor, nu ne lipsea nimic. Eu nu-mi amintesc să ne fi uitat vreodată la ceas sau ca vreunul dintre noi să se scuze spunând că trebuie să plece, că nu mai are timp. Discuțiile noastre se întindeau până spre miezul nopții, și asta, evident, pe banca de la poarta părinților ei, nu deja acasă la mine, cum e cazul multor tineri logodnici de astăzi. Eram plini de viață și ardeam de emoție la gândul că într-o zi o voi avea alături de mine la altar și împreună cu mine întreaga viață.

Ne-am căsătorit, au urmat clipe extraordinar de frumoase, au apărut copiii, au crescut grijile, preocupările, de ce nu, și temerile, dar, plini de speranță, am mers înainte.

La un moment dat însă ne-am trezit că ne răcim unul față de celălalt. Nu mai aveam timp nici măcar să stăm la masă împreună. Au crescut copiii, au crescut necesitățile, nevoia de bani era mai mare, datoriile au crescut, iar facturile, din ce în ce mai multe la număr, ne copleșeau.

Am fost nevoit să caut un al doilea serviciu, așa încât eram destul de epuizat și, trebuie să o recunosc, când ajungeam târziu acasă, pentru a putea să mă trezesc cât de cât odihnit a doua zi, mergeam direct la culcare. Nu mai era timp de discuții, nu-mi mai întâlneam copiii pentru că dormeau deja și nici nu mai știam dacă se descurcă bine la școală. Ceea ce îmi mai spunea soția înainte să adorm era prea puțin, iar eu eram prea epuizat ca să mai înțeleg.

Am început să mă simt un robot într-o casă în care și pentru care lucram doar ca să putem merge înainte, doar să le fie bine copiilor la școală, așa încât să nu fiu nevoit să primesc și reproșurile lor, pe lângă ale șefilor de la muncă, mereu nemulțumiți că munceam prea puțin.

Aveam să realizez declinul în care mă aflam în momentul în care, într-o duminică dimineața, când era singura ocazie să ne vedem cu toții la micul dejun, unul dintre copii nici nu m-a salutat și nici nu mi-a răspuns la salut. Mi s-a părut curios gestul, dar l-am pus pe seama somnolenței. Mă gândeam că nu m-a văzut sau nu m-a auzit. Se mai întâmplă! Răbufnirea lui însă mi-a confirmat că nu era somnoros, ci foarte supărat pentru că nu are și el un tată patron, așa cum erau mulți dintre tații colegilor de la școală, și că, în consecință, nu-și permite la rândul său ceea ce își permit colegii lui.

Știind prin ce trec pentru a le asigura strictul necesar, fără să mă controlez prea mult, am izbucnit în plâns și am plecat în dormitor. Unul dintre copiii pentru care fusesem nevoit să caut al doilea loc de muncă, fără nicio jenă și total lipsit de respect, mă judeca acum ca și cum eram un gunoi de tată. Trebuia ceva făcut! Așa nu mai puteam merge înainte. Prin munca pe care o făceam, copiii mei aveau strictul necesar, dar le lipsea esențialul, recunoștința. Mă preocupasem să le asigur partea materială, chiar cu prețul îndepărtării de casă, de soție, de familie, dar nu luasem în calcul că nu doar banii contează, ci și prezența fizică.

A doua zi am renunțat la al doilea loc de muncă și, împreună cu soția, ne-am dedicat mai mult educației lor. Treptat mi-am dat seama că mă înstrăinasem nu doar de ei, ci și de soție. Nici cu ea nu mă mai înțelegeam ca la început.

După un timp de reacomodare, suntem bine. Mi-am dat seama că banii care îmi lipseau mereu m-au făcut să duc lipsă și de timp. Nu mai aveam timp nici pentru mine, darămite pentru soție și pentru copii. Și ceea ce e curios, acum, cu salariul meu și al soției, reușim să ne descurcăm foarte bine. Din când în când mai ieșim împreună, iar copiii sunt plini de respect atât pentru ceea ce au, cât și pentru noi, ca părinți. Cred că depinde doar de noi ce vrem de la viață. Dumnezeu ne dă, dar noi administrăm! Trebuie să știm cum să o facem! (Matei)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat