Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici. Vizitele pastorale (I)

Printre multiplele responsabilități ale unui episcop în limitele diecezei sale se află și aceea de a vizita fiecare parohie a teritoriului ecleziastic încredințat spre păstorire. Practica vizitelor canonice a fost introdusă în Biserică începând cu sec. al VI-lea, devenind obligatorie la Conciliul Tridentin.

La scurt timp după preluarea conducerii Episcopiei de Iași, la 14 aprilie 1948, când este instalat ca episcop în catedrala din Iași, episcopul Anton Durcovici a început seria vizitelor canonice în parohiile diecezei sale, fiind un bun prilej pentru a-i încuraja pe credincioși în fața furtunii comuniste ce începea să se abată asupra Bisericii.

În scurta perioadă ce s-a scurs de la luarea în posesie a Diecezei de Iași și până la arestarea sa, la 26 iunie 1949, episcopul Anton Durcovici a reușit să viziteze aproape toate comunitățile catolice din Moldova, iar după numirea sa ca administrator al Arhidiecezei de București, și unele parohii ale acesteia. Scopul vizitelor acestora îl indică episcopul însuși în declarația din 26 aprilie 1950: "În predicile pe care le-am ținut credincioșilor la Iași și în timpul vizitației canonice, atât în Moldova, cât și în decanatul Olteniei, subiectul îl forma unul din adevărurile dogmatice sau morale ale catehismului catolic, iar îndemnurile adresate credincioșilor priveau ținerea cu tărie a acestor adevăruri și observarea conștiincioasă a îndatoririlor creștinești".

Vom începe din acest număr să prezentăm vizitele efectuate de fericitul Anton Durcovici în parohiile Diecezei de Iași și ale Arhidiecezei de București în scurta sa păstorire. Pentru început, vor fi trecute în revistă vizitele în parohiile din Moldova.

Din declarația amintită, deducem că prima vizită canonică pe care a efectuat-o episcopul Durcovici a fost în Parohia Galați, la 6 iunie 1948, vizită prilejuită de administrarea Mirului. La acea dată, parohia era păstorită de pr. Ioan Duma. Episcopul Durcovici a ajuns la Galați în seara zilei de 5 iunie, a doua zi - 6 iunie - a celebrat sfânta Liturghie pontificală și a administrat taina Confirmațiunii. Predica a fost despre sfânta Euharistie, credincioșii fiind îndemnați "la prețuirea și frecventarea Liturghiei și a Împărtășaniei", iar copiii "să se roage cu evlavie și statornicie, ca astfel să păstreze darurile Duhului Sfânt". Păstorul Diecezei de Iași a mai zăbovit la Galați încă două zile - 7 și 8 iunie -, celebrând sfintele Liturghii în capela Notre Dame de Sion din localitate.

Peste cinci zile, la 11 iunie, episcopul Anton Durcovici a vizitat Parohia Butea. Predica pe care a rostit-o în fața enoriașilor a fost dedicată Sfintei Treimi, hramul bisericii din localitate, îndemnându-i pe credincioși "să cinstească cele trei persoane divine, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, ori de câte ori fac semnul crucii", copiii, la rândul lor, fiind sfătuiți de episcop să-i cinstească pe părinți. Următoarea vizită a avut loc la Fărcășeni, la 12 iunie 1948. Predica de la sfânta Liturghie a avut drept subiect Adormirea Maicii Domnului, "îndemnurile date priveau iubirea către sfânta Fecioară Maria și încrederea în ajutorul ei". A urmat apoi vizita la Șcheia, la o dată ce nu poate fi determinată cu exactitate. Biserica localității având hramul Înălțarea Sfintei Cruci, tema predicii a fost moartea lui Isus pe cruce, "arătând dragostea nesfârșită a Mântuitorului pentru sufletele noastre", îndemnându-i pe credincioși să răspundă cu iubire și recunoștință, mântuindu-și sufletul". Aflată în apropiere, Parohia Oțeleni a fost următoarea vizitată de episcopul Durcovici, la o dată, la fel, nedeterminată, între 13 și 16 iunie 1948. Predica a tratat despre "sfânta Ana, hramul bisericii, și obligația părinților de a da copiilor o educație creștinească prin pilde și învățătură, îndemnând pe credincioși să urmeze în aceasta pe sfânta Ana, mama sfintei Fecioare Maria".

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat