Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (XIII)

Exemple de dăruire - Eroii francezi (III)

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim informații despre dr. Jean Clunet, unul dintre cei cinci eroi francezi a căror slujbă de înmormântare a avut loc în catedrala din Iași în ziua de 28 martie / 9 aprilie 1917.

Dr. Jean Clunet a căzut victimă îngrijirii date la vila "Greierul" bolnavilor cu tifos exantematic, în ziua de 21 martie / 3 aprilie 1917, fiind îngrijit cu sfintele taine. Născut la 28 ianuarie 1878, avea 39 de ani când a murit. În Registrul decedaților este notat Petrus Eduardus Clunet. La Iași a venit din București în decembrie 1916, unde fusese șeful Spitalului de Boli Infecțioase, un specialist cu experiență și un medic devotat. În Iași a organizat cel mai bun spital pentru bolnavii cu tifos exantematic (60 de paturi), în care mulți s-au însănătoșit. La vila "Greierul" își desfășurau activitatea: soția sa Marguerite, trei infirmiere, zece călugărițe din Congregația "Vincențiu de Paul", două surori asumpționiste și medicul român Pașcanu. Regina Maria a României va scrie în 1938 în memoriile sale despre munca, devotamentul, curajul și abnegația acestui medic. Înainte de război a făcut o campanie la Fez în timpul insurecției americane. În timpul războiului a fost citat pe ordin de zi în Belgia; la Dardanele a fost atins de friguri; la Crofu se îngrijește de sârbi bolnavi de tifos; scapă ca prin minune din torpilajul vasului-spital "La Province". Era licențiat în litere, în drept, intern al spitalelor din Paris, profesor la Facultatea de Medicină, profesor la Institutul "Pasteur", biolog.

Generalul Berthelot îi va acorda post mortem doctorului Clunet cea mai mare distincție franceză, Crucea Legiunii de Onoare. În 1921, rămășițele pământești vor fi transferate în Mausoleul francez din cimitirul "Eternitatea". În 1925, consiliul de administrație al spitalelor din Iași a decis să dea numele lui spitalului pe care l-a organizat și condus. O secție a Spitalului de copii din Iași poartă chiar și astăzi numele dr. Clunet. De asemenea, o stradă din București poartă numele său.

Despre dr. Clunet și despre sora Antoinette a vorbit și contele de Saint-Aulaire în curtea catedralei, în ziua înmormântării. Printre altele, a spus: "Nu voi uita mai cu seamă ultima vizită pe care i-am făcut-o, acum două zile, în camera mortuară a spitalului său. Nu, nu voi uita niciodată acest spectacol: doctorul Clunet, în ținută, întins pe un pat de soldat, și, alături, pe un alt pat de soldat, sora Antoinette, moartă de aceeași boală, după mulți ani de milă și sublimă muncă pe pământul românesc, aceste două uniforme, care exprimă laolaltă atâta grandoare în servitudinea voluntară, unite de către moarte - cum au fost unite în lupta de toate zilele și de toate nopțile în contra morții - uniforma militară și corneta albă au făcut mai bine decât artiștii, oamenii politici și diplomații noștri, ca Franța să fie iubită, înțeleasă și respectată în lume. Sub cornetă, fața religioasei spiritualistă de rugă și de licărirea Necunoscutului care a luminat întunericul ultimei sale clipe; în aceeași lumină, fața încă ardentă și meditativă a lui Clunet, pe care l-am cunoscut atât de vibrător de entuziasm cugetat și de metodică îndrăzneală - tipul desăvârșit al acestei generațiuni care, în același timp, adoră visul și acțiunea, două lucruri care la dânsa, departe de a se combate, se luminează, se exaltă, se purifică mutualmente; ...Astfel, bătrâna religioasă, înarmată cu evanghelia, și tânărul savant care sondase toate misterele - conduși în fond de către același glas al străbunilor - se regăsesc pe aceeași culme".

Regina Maria scrie, printre altele, în Le Figaro: "Clunet era un entuziast, un idealist, care avea ceva dintr-un artist. Privirea lui reflecta o energie care atingea fanatismul când se aprindea de gândul muncii și al luptei". În Jurnalul ei, în câteva zile, notează ultimele zile ale dr. Clunet.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat