Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pași spre unitatea creștinilor

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor se celebrează în fiecare an, în perioada 18-25 ianuarie. Ne reamintim în aceste zile de dorința și rugăciunea Mântuitorului: "Ca toți să fie una" (In 17,21). Tema de anul acesta este constituită dintr-un verset luat din Cartea Deuteronomului: "Dreptatea, numai dreptatea să o cauți" (Dt 16,20).

La Roma, papa Francisc a deschis octava de rugăciune ecumenică prin celebrarea Vesperelor în bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor", împreună cu reprezentanții celorlalte Biserici prezente la Roma, o delegație ecumenică din Finlanda, studenți de la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveția), în vizită la Roma pentru a aprofunda cunoașterea Bisericii Catolice, și tineri ortodocși care studiază la Roma cu sprijinul Comitetului de Colaborare Culturală cu Bisericile Ortodoxe al Consiliului pentru Promovarea Unității Creștinilor.

Vorbind despre importanța săptămânii de rugăciune pentru unitate, papa Francisc a spus că în aceasta "suntem invitați să invocăm de la Dumnezeu acest mare dar. Unitatea creștinilor este rod al harului lui Dumnezeu și noi trebuie să ne predispunem s-o primim cu inimă generoasă și disponibilă".

Și în Dieceza de Iași, după o tradiție îndelungată, au fost organizate întâlniri cu caracter ecumenic și rugăciuni. Preasfințitul Petru Gherghel, care are ca deviză Ut omnes unum sint ("Ca toți să fie una"), a propus pentru Iași un program de întâlniri de rugăciune în biserici sau capele catolice, la care au participat păstorii Diecezei de Iași, preoți și credincioși, catolici, dar și de alte confesiuni. Au fost prezenți la aceste celebrări și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe. La Institutul Teologic Franciscan din Roman a fost organizată, în zilele de 18 și 19 ianuarie, o sesiune științifică ecumenică în care au conferențiat profesori catolici, ortodocși și un profesor reformat, având și momente de rugăciune ecumenică. În ziua de 19 ianuarie, persoanele consacrate din zona Roman s-au întâlnit la mănăstirile de la Miclăușeni (ortodoxă) și Butea (catolică), pentru un moment ecumenic.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat