Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfântul Părinte vine să ne viziteze

Interviu cu PS Aurel Percă

- S-a publicat deja, Sfântul Părinte va fi în România în perioada 31 mai - 2 iunie. Ce știm despre programul papei Francisc în România?

Vestea venirii Sfântului Părinte papa Francisc în România în perioada 31 mai - 2 iunie a fost vestea cea mai frumoasă pe care toți credincioșii, indiferent de apartenența lor confesională, au putut să o primească la începutul acestui an. Deoarece sunt multe aspecte care trebuie puse la punct pentru o asemenea vizită, încă nu putem vorbi despre un program detaliat, dar cu siguranță celebrările și întâlnirea cu oamenii sunt momentele cele mai importante și așteptate, știind că papa Francisc dorește să-i cunoască și să-i asculte ca un adevărat păstor.

Vestea cea mai îmbucurătoare pentru noi, cei din Dieceza de Iași, este faptul că papa Francisc a ales să vină și la Iași - un moment istoric la nivel bisericesc și social. Este uimitor și îmbucurător să știm că urmașul sfântului Petru vine în Dieceza de Iași, nu numai pentru credincioșii catolici, dar pentru toți locuitorii acestor meleaguri.

- În Iași care va fi programul și unde se va desfășura?

Dată fiind amploarea acestei vizite la Iași și știind că vor fi prezenți foarte mulți pentru a-l vedea și asculta pe papa, se va alege un loc central, capabil să ofere posibilitatea tuturor de a-l vedea și de a-i asculta mesajul. Pentru acest aspect se vor implica și autoritățile locale, pentru că este vorba de multe lucruri care privesc primirea oamenilor și asigurarea tuturor condițiilor specifice unui asemenea moment. Și pentru vizita la Iași a Sfântului Părinte așteptăm date și precizări care se vor face din partea organizatorilor și care ni se vor comunica în timp util, pentru ca să ne pregătim frumos pentru a-l primi pe oaspetele nostru de seamă.

- Ce ar trebui să știe un creștin care ar vrea să fie prezent la întâlnirea cu Sfântul Părinte?

Toți creștinii, indiferent de apartenența lor confesională, sunt bineveniți la această întâlnire cu papa Francisc la Iași. Este cunoscută simpatia de care se bucură papa pentru gesturile lui de apropiere de toți oamenii și mai ales pentru stilul său de a propune mesajul creștin. Aș spune că venirea papei pe meleagurile moldovene, și într-un mod special la Iași, se înscrie în ceea ce a spus într-o zi Cristos apostolului Petru: ca, întorcându-se la ai săi, să-i întărească în credință (cf. Lc 22,31-32). Așadar, întâlnirea cu papa Francisc va fi o manifestare de credință, o întâlnire sub semnul credinței și a afirmării legăturii cu urmașul sfântului Petru, capul Bisericii.

- Papa a vorbit despre vizita în România încă la începutul lui noiembrie anul trecut (5-11 noiembrie 2018), când a avut loc vizita "ad limina". Ce anume v-a spus atunci papa Francisc?

În cadrul vizitei "ad limina" din toamna anului trecut (5-11 noiembrie), la întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc s-a vorbit și despre vizita sa în România, deoarece atât președintele țării, prim-ministrul, cât și Conferința Episcopilor din România i-au adresat o invitație pentru a ne vizita țara. Cu această ocazie, papa s-a interesat mai îndeaproape de țara noastră, de diecezele romano-catolice și greco-catolice, de modul cum și celelalte confesiuni își trăiesc credința, și a confirmat deja atunci că va veni cu siguranță să ne viziteze în acest an. De aceea s-a interesat de situația Bisericii Catolice din România, de relațiile pe care le avem cu Biserica Ortodoxă și care sunt problemele cu care ne confruntăm, tocmai în ideea de a veni cu un mesaj de încurajare și de întărire în credință.

- Să ne amintim: ce înseamnă vizită "ad limina"?

Vizita "ad limina apostolorum", adică vizita la mormintele apostolilor Petru și Paul pe care orice episcop din lume, după o veche tradiție, o face la fiecare cinci ani pentru a venera mormintele celor doi sfinți apostoli și pentru a se întâlni cu urmașul lor, Sfântul Părinte papa. Scopul principal este întărirea legăturilor dintre colegiul episcopilor cu suveranul pontif, și mai ales pentru a-i încuraja și întări în credință și caritate. Sunt trei momente principale ale acestei vizite "ad limina": pelerinajul la mormintele principilor apostolilor, întâlnirea cu Sfântul Părinte și vizitele la câteva congregații, care coordonează diferite aspecte ale vieții Bisericii Catolice din întreaga lume.

- V-ați întâlnit cu succesorul lui Petru, ați concelebrat sfânta Liturghie? Cu ce mesaj ați revenit acasă după acele momente? Ce amprentă au lăsat momentele vizitei în sufletul dv.?

Desigur, pentru orice preot, dar și pentru un episcop, a celebra sfânta Liturghie cu papa este un moment unic în viață, mai ales având conștiința a ceea ce reprezintă papa pentru noi, creștinii catolici, dar și pentru faptul de a-l întâlni personal și a-i adresa un mesaj, o rugăminte, de a-l asigura de rugăciunile personale; sunt de obicei o mulțime de sentimente care se adună într-un asemenea moment fericit, pentru ca în final să simți cum ești chiar întărit în credință de urmașul sfântului Petru. Această întâlnire a fost tocmai momentul culminant al vizitei episcopilor din România la Sfântul Părinte în toamna anului 2018, și nu întâmplător celebrarea sfintei Liturghii și apoi vizita în grup a episcopilor români la papa au avut loc chiar la mijlocul zilelor alocate pentru vizita "ad limina".

- Ce semnificație are pentru Biserica din România această vizită "ad limina"?

Deși "vizita ad limina" nu mai respectă periodicitatea de cinci ani, din cauza agendei încărcate a papei, totuși vizita noastră, a episcopilor români, după opt ani, ne-a dat garanția că suntem pe calea cea bună, că papa conduce bine "barca Bisericii", că avem un adevărat păstor care se îngrijește de turma încredințată spre păstorire.

- Ce mesaj aveți pentru credincioșii care îl vor întâlni pe Sfântul Părinte?

Prezența papei în România, și mai ales la Iași, va fi o asemenea reafirmare a legăturii de credință și de caritate și de aceea doresc ca toți creștinii care vor veni să-l întâmpine și să-l vadă pe papa Francisc să se pregătească prin rugăciuni, pentru ca această vizită să fie un impuls puternic pentru trăirea credinței și pentru mărturia pe care fiecare trebuie să o dea despre credință. Îi vom spune papei Francisc, direct și în rugăciune și în spirit de credință: "Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului" și Domnul să-l binecuvânteze pe păstorul nostru!

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat