Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Citind Scriptura -

Advent cu Biblia

Conform mentalității comune, poți fi considerat un bun creștin și fără să manifești un interes special față de Sfânta Scriptură. Lecturile biblice citite la sfânta Liturghie sunt considerate de obicei "suficiente", de aceea nu este nevoie de vreo aprofundare ulterioară personală a scripturilor. Așa să fie?

De fapt, cei mai mulți creștini de-ai noștri păstrează față de Biblie o respectabilă distanță și o reverențioasă discreție. M-a amuzat mult un banc de inspirație creștină, care spune: Știți care e culmea discreției? Să nu citești epistolele apostolului Paul. Evident că mulți creștini manifestă această reverențioasă discreție față de întreaga Biblie. Mă întreb și eu: o fi bine așa?

Oare ce gândește Biserica despre acest delicat subiect? Acum mai bine de cincizeci de ani, părinții adunați la cel de-al doilea Conciliu din Vatican au elaborat constituția dogmatică Dei Verbum, un document absolut remarcabil și inspirator în privința atitudinii pe care creștinii ar trebui să o aibă față de Biblie. Inspirați de Duhul Sfânt, părinții conciliari au exprimat un gând măreț pe care l-au formulat astfel: "Creștinii trebuie să aibă acces larg la Sfânta Scriptură" (DV 22). Observați verbul utilizat în această propoziție: "trebuie" (lat. oportet). Accesul creștinilor la lectura Bibliei nu este o simplă recomandare, ci o necesitate. În plus, nu este vorba doar despre un generic "acces", ci despre un "acces larg" la Sfânta Scriptură. Dacă acest deziderat al Conciliului a găsit sau nu ecou în viața noastră creștină concretă, asta e o întrebare la care fiecare ar trebui să răspundă personal.

Ultimii papi au evidențiat în momente diferite și în diverse moduri necesitatea de a pune în practică acest deziderat al Conciliului. Papa Francisc a venit recent cu o inițiativă concretă. La 30 septembrie 2019, prin scrisoarea apostolică "Aperuit illis", papa a instituit cea de-a treia duminică din timpul de peste an ca duminica dedicată Cuvântului lui Dumnezeu. Cred că această inițiativă a papei Francisc indică atenția sa față de semnele timpului de față. Este nevoie de o mai mare apropiere de izvorul curat și sfânt al Scripturii. Acest demers al papei este un gest capabil de a genera acțiuni concrete prin care creștinii să aibă cu adevărat "acces larg" la Sfânta Scriptură și prin care să înțeleagă cât de mult bine le poate aduce apropierea de Scriptură.

Întrucât prima celebrare a acestei zile va avea loc în ianuarie 2020, consider că este important să ne pregătim de pe acum pentru a întâmpina cu deschidere și real interes acea duminică specială pentru întreaga Biserică Catolică din lume. Timpul Adventului pe care îl trăim în această perioadă este ideal pentru a ne apropia anticipativ de Sfânta Scriptură. Ce ați spune, așadar, de un Advent cu Biblia? Vă lansez o provocare!

Dacă nu sunteți deja un cititor al Bibliei, puteți începe prin a scotoci printre rafturi. Dacă nu aveți o Biblie în casă, procurați-vă una! Încercați să amenajați în locuința dv. un loc special pentru Biblie pe perioada Adventului. Puteți așeza o candelă lângă Biblie, poate și o coroană mică de Advent. Alegeți un moment prielnic în timpul zilei: puteți aprinde candela, rostiți o rugăciune, apoi citiți (de ce nu, împreună cu familia) un mic pasaj din Biblie: pot fi Isaia, Cartea Psalmilor, evangheliile sau o scrisoare a sfântului Paul. Domnul vă va face să găsiți acele texte de care aveți nevoie în acest Advent.

Va fi o minunată pregătire pentru Crăciun. Citiți textul sacru cu inima, dar și cu mintea. Veți simți că Dumnezeu, pe care îl experimentați în mod sublim în comunitate, la biserică, va continua să fie cu voi și acasă. Prin orice pagină a Scripturii, Dumnezeu vă va vorbi. Așadar, ce ziceți de un Advent cu Biblia?

Pr. Iosif Antili



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat