Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri . Știri . Știri -

Știri interne

Din Anglia la Iași
Vincențienii din Dieceza de Iași au primit vizita unei delegații a Societății "Sfântul Vincențiu de Paul" din Anglia, între 25 și 30 octombrie, pentru întărirea colaborării dintre membrii SSVP din ambele țări, precum și promovarea proiectelor susținute financiar de către Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" din Anglia. Din delegația engleză au făcut parte Mary Abel și Kenneth Madine, care au fost însoțiți de Marilena Bartic și de Ana Doboș, președintă începând cu anul 2020, la nivel național, a Uniunii Asociațiilor SVP din România.

De la cuvinte la fapte
Pentru a marca Ziua Mondială a Săracilor, sărbătorită în Biserica Catolică la 17 noiembrie, un grup de persoane nevoiașe însoțite de surorile, preoții și seminariștii din congregațiile guanelliene din Iași au fost sâmbătă, 16 noiembrie, în pelerinaj la mănăstirea Hadâmbu și la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Peste 60 de persoane nevoiașe beneficiază în fiecare zi de o masă caldă oferită la cantina socială care funcționează din octombrie 2002 la Casa "Sfântul Iosif" din Iași, unde primesc de la surorile guanelliene sprijin material, moral și igienico-sanitar.

Întâlnire biblică
Institutul Teologic din Iași a găzduit în perioada 22-25 octombrie întâlnirea membrilor din Europa Centrală din Federația Biblică Catolică. S-a discutat despre inițiative biblice naționale, pastorația biblică, chestiuni referitoare la statutul acestei subregiuni din cadrul federației. La încheierea primei zile, participanții s-au întâlnit cu PS Iosif Păuleț și PS Petru Gherghel la catedrala din Iași. Joi, 24 octombrie, a fost prezentată cartea "Viața sfântului Ieronim", scrisă de pr. Ieronim Budulai. Pr. Eduard Patrașcu este din 2018 coordonator al Federației Biblice Catolice, zona Europa Centrală.

Noi ministranți
Au fost investiți ministranți nouă copii din Hălăucești la Liturghia din 10 noiembrie, în aceeași zi devenind ministranți 10 copii din Parohia Luizi-Călugăra, iar la 24 noiembrie au devenit ministranți 22 de copii din Parohia "Sfântul Mihail" din Săbăoani.

Propunere vocațională
Pentru tinerele cu vârsta între 17 și 30 de ani, Surorile Providenței propun un itinerar spiritual de rugăciune, cunoaștere de sine, experiență de misiune și descoperire a vieții consacrate format din patru întâlniri, între 6 decembrie 2019 și 28 iunie 2020. Întâlnirile vor avea loc la Surorile Providenței din Iași. Pentru detalii și înscrieri: Cireșoaia - sr. Lucia Vârgă (tel. 0752/349678); Chișinău - sr. Mihaela Mihăluț (tel. 0373/69920572); Iași - sr. Adriana Roca (tel. 0752/945302).

Daruri de Crăciun
Un cadou deosebit de Crăciun poate fi unul dintre calendarele romano-catolice realizate la Editura "Presa Bună", precum cel mare, format 35x50 cm (3 lei), Calendar catolic de perete 2020 (14 pagini, 10 lei) sau Calendarul "Cinci pâini de orz" 2020 (744 de pagini, la 2,5 lei). Toate pot fi comandate de la Librăria "Presa Bună" (www.ercis.ro/libraria), de unde poate fi procurată și Agenda liturgică 2020, având 422 de pagini, format 14x21 cm și prețul de 25 lei. Un alt cadou poate fi un abonament la una dintre publicațiile editurii: revistele "Lumina creștinului", "Isus, prietenul copiilor" și "De la răsărit până la apus".

Liturghii la Manchester
Comunitatea de români catolici din Greater Manchester și împrejurimi (Marea Britanie) s-a întâlnit la prima Liturghie celebrată în limba română în biserica "Saint Ambrose" din Manchester (Princess Road, Chorlton, Manchester, M21 7QA), duminică, 3 noiembrie, unde vor fi celebrate Liturghii în limba română în fiecare duminică la ora 11.30. A fost inaugurată capelania pentru românii catolici din Manchester și împrejurimi. Responsabilul comunității este pr. Maricel Irinel Mititelu (tel. 0044-(0)7721867280, e-mail: mititelumarcel@yahoo.it).

Numiri și transferuri
Prin decrete episcopale, PS Iosif Păuleț a procedat la următoarele numiri și transferuri: pr. Emanuel Bejenaru - responsabil al Oficiului pentru Vocații; pr. Ovidiu-Gabriel Bejenaru - preot "fidei donum" la Prato (Italia); pr. Ionuț Gabriel Giurgică - preot "fidei donum" la Torino (Italia) și pr. Vasile Petrișor - secretar episcopal.

Itinerar pentru Advent
Oficiul pentru Pastorația Tineretului a realizat broșura "Spre orizontul speranței", cu 44 de pagini color, format 14,5x14,5 cm, cu texte pentru fiecare zi din timpul Adventului și Octava Crăciunului, ce cuprind un fragment din evanghelia zilei, un citat din exortația apostolică "Christus vivit" a papei Francisc și o întrebare pentru reflecția personală sau de grup. Detalii despre cumpărarea broșurii, al cărei preț este de 10 lei, se pot obține de la Raluca Cocuț (tel. 0769/742227, e-mail: raluca.cocut@hotmail.com).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna noiembrie se numără: zi dedicată familiei la Belcești și Iosupeni (1 noiembrie), Faraoani (10 noiembrie), Lilieci (16-17 noiembrie) și Pralea (24 noiembrie); întâlnire cu persoanele văduve la Roman, Seminarul Franciscan (16 noiembrie); întâlnire cu familiile la Roman "Sfânta Tereza" (21 noiembrie); întâlnire cu un grup de familii la Iași (24 noiembrie); "Zilele familiei" la Dofteana (28 noiembrie - 1 decembrie).

Pe scurt
- 18-20 octombrie: Cursul de formare pentru președinții parohiali din peste 35 de parohii, organizat de Acțiunea Catolică la Traian
- 24 octombrie: Conferința "Revoluția gingășiei și misiunea", susținută de pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv., la Roman, în cadrul seriei "Vrei să făurești istoria? Caută adevărul", organizată de Academia "Petru Tocănel"
- 29 octombrie: Întâlnirea "Rolul Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași", la Traian (NT), cu preoți parohi și vicari ce însoțesc grupurile de Acțiune Catolică
- 2 noiembrie: Liturghie în catedrala din Ia?i dedicată credincioșilor răposați, prezidată de PS Aurel Percă, alături fiind PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel și preoți din Iași
- 8 și 10 noiembrie: Curs de formare pentru membrii comitetului director parohial din Acțiunea Catolică, la Traian și Luncani
- 9 noiembrie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine, cu tema "Faptele Apostolilor - să fim martori ai iubirii lui Dumnezeu", la Institutul Teologic din Iași, în prezența directoarei generale Maria-Teresa Candian
- 9 și 16 noiembrie: Zile de reculegere la Răcăciuni, cu tema "Împărtășirea sfinților", pentru 180 de copii de clasele VI-VIII, respectiv cu tema "Vânzătorul de fum", pentru 60 de liceeni, organizate de frații și surorile din comunitățile "Don Calabria"
- 16 noiembrie: Prima întâlnire de formare pentru "Vara împreună" 2020 la Iosefinii lui Murialdo din Roman
- 17 noiembrie: Acțiunea de sensibilizare "Un milion de stele" organizată de Centrul Diecezan Caritas la catedrala din Iași și în alte 12 comunități din dieceză
- 17 noiembrie: Adeziunea a 36 de tineri în cadrul Asociației Studenților Catolici din Iași, la Liturghia prezidată de PS Aurel Percă în catedrală.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat