Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2019 -

Pasiunea iubirii astăzi

"Isus revelează acum-ul lui Dumnezeu care ne vine în întâmpinare pentru a ne chema și pe noi să luăm parte la acum-ul său", spunea papa Francisc la predica sfintei Liturghii de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului din Panama.

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului ne amintește tocmai acest lucru: că Isus s-a întrupat pentru a ne arăta că Dumnezeu este cu noi, acum și aici. Nu este vorba de o idee, o poveste, o impresie sau altceva de genul acesta, ci despre o prezență plină de iubire. Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om pentru că nouă ne este greu să credem că Dumnezeu poate fi atât de concret, atât de apropiat și de real. Acest Dumnezeu ne cere să fim "cu picioarele pe pământ", ancorați în realitatea în care trăim! Ne cere ca iubirea noastră să fie concretă, în fapte și nu doar în cuvinte!

Privind la iubirea concretă a lui Dumnezeu care îl trimite în lume pe Fiul său, tinerii sunt chemați să conștientizeze lucrarea concretă a lui Dumnezeu în viața lor. "Nu sunteți viitorul lui Dumnezeu: voi, tinerii, sunteți acum-ul lui Dumnezeu!" sunt cuvintele faimoase ale papei Francisc adresate tinerilor. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că promisiunea lui Dumnezeu și planul său pentru fiecare tânăr nu privesc doar viitorul, ci și prezentul. Viața nu este ca "o sală de așteptare" unde fiecare își "omoară" timpul până când va ajunge momentul să se ridice și să realizeze ceva. De aceea, întrebarea potrivită nu este: "Ce voi face cu viața mea?", ci "Cum îmi trăiesc prezentul pentru a mă pregăti pentru un viitor măreț?" Asta ne învață Fecioara Maria, care nu îi spune arhanghelului Gabriel: "Vom vedea", ci îi spune: "Iată slujitoarea Domnului", aici și acum! La fel face și Iosif când i se revelează planul lui Dumnezeu! Se ridică în grabă și acționează conform convingerii că Dumnezeu lucrează prin el, aici și acum. La fel fac păstorii și magii, care se pornesc la drum de îndată ce descoperă că are loc ceva nou și măreț.

Trăim cu adevărat Crăciunul dacă ne lăsăm cuprinși de noutatea lui Dumnezeu, care acționează concret în viața noastră, și dacă facem ca și iubirea noastră să fie concretă, așa cum Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om. "Copii, să nu iubim numai cu vorba sau cu limba, ci cu fapta și adevărul!", ne spune sfântul apostol Ioan în prima sa scrisoare.

Cea mai bună urare pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului sunt cuvintele papei Francisc de la aceeași predică de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului din Panama: "Nu mâine: acum! Pentru că acolo, acum, unde este comoara ta, acolo este și inima ta (cf. Mt 6,21); și ceea ce vă îndrăgostește va cuceri nu numai imaginația voastră, ci va implica totul. Va fi ceea ce vă face să vă sculați dimineața și vă stimulează în momentele de oboseală, ceea ce vă va frânge inima și vă va umple de uimire, de bucurie și de recunoștință. Să simțiți că aveți o misiune; și îndrăgostiți-vă de ea, și de asta va depinde totul (cf. Pedro Arrupe, SJ, Nada es más práctico). Vom putea avea totul, dar, dragi tineri, dacă lipsește pasiunea iubirii, va lipsi totul. Pasiunea iubirii astăzi! Să lăsăm ca Domnul să facă să ne îndrăgostim și să ne ducă spre ziua de mâine!"

Un Crăciun binecuvântat și un An Nou plin de noutatea și de darul lui Dumnezeu, care să facă să strălucească fiecare zi din viața noastră!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat