Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Le Puy-en-Velay (Franța)

Într-un ținut cu dealuri domoale, la doar 135 km sud-vest de Lyon, se află unul dintre marile orașe-sanctuar ale Franței, Le Puy-en-Velay. Este unul dintre cele mai vechi sanctuare din Occident dedicate Maicii Domnului.

Vechiul sanctuar a fost construit în urma unor vindecări miraculoase. O femeie văduvă și mai apoi un om paralizat s-au culcat pe o piatră, numită "a febrei" (piatră ce se poate vedea și azi într-o capelă) și s-au ridicat vindecați. O altă istorie povestește cum o tânără, pe la anul 420, a fost vindecată pe muntele Anis de către sfânta Maria, care i-a cerut să se înalțe aici un sanctuar.

Episcopul Vosy, împreună cu un sfânt arhitect, Scutaire, au edificat biserica pe ruinele unui templu păgân în anul 430.

Cultul marian a cunoscut apogeul în secolul al XIII-lea, când orașul a primit numele de Puy-Sainte-Marie. Pelerinii, printre care regi și papi, soseau aici din toate părțile, considerând sanctuarul ca fiind cel mai important din întregul imperiu.

Vechiul sanctuar este înlocuit azi de catedrala orașului, construită între secolele XI și XIII. Statuia originală a sanctuarului, care era sculptată în lemn de cedru și provenea din Egipt, este menționată în documente încă din secolul al XI-lea și se spune că a fost oferită de sfântul rege Ludovic al IX-lea la revenirea din cea de-a șaptea cruciadă. Fecioara este reprezentată șezând pe un tron, cu pruncul pe brațe. Imaginea vechii statui se poate vedea doar într-o gravură din anul 1777. După acest desen a fost realizată actuala statuie.

A fost venerată secole de-a rândul, până a fost distrusă de revoluționari la 8 iunie 1794, chiar în ziua de Rusalii. Statuia de azi, o copie a celei distruse, a fost încoronată de episcopul de Puy, Auguste de Morlhon, în numele papei Pius al IX-lea, în ziua de 8 iunie 1856 (la cea de-a 62-a comemorare a distrugerii statuii originale). Este o statuie neagră, așezată deasupra altarului, în prezbiterul catedralei. În sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, statuia este purtată în procesiuni solemne pe străzile orașului.

Prezbiterul catedralei a fost construit inițial pe o stâncă, pavimentul fiind chiar piatra stâncii, dar ulterior, fiind necesară extinderea sanctuarului, în secolele XI-XII, au apărut piloni de susținere. Sanctuarul a fost inclus în patrimoniul UNESCO în ziua de 8 decembrie 1998.

Chiar dacă interiorul pare simplu, pot fi admirate aici fresce și tablouri de mari dimensiuni. Merită atenție marele tablou "Promisiunea de la încetarea ciumei", care amintește de o plagă ce a secerat peste 10.000 de vieți. Pictorul local Jean Solvain prezintă procesiunea din anul 1630, ce a avut loc ca mulțumire pentru încetarea ciumei. Tabloul, măsurând 7 metri lungime și 4 metri lățime, reprezintă toate grupurile sociale și principalele autorități ale timpului.

În apropierea sanctuarului, pe o stâncă vulcanică, Corneille, se poate admira o statuie a Maicii Domnului, operă din secolul XIX a sculptorului Jean Marie Bonnassieux. A fost realizată din 213 tunuri capturate de la ruși în timpul Războiului din Crimeea și oferite de către Napoleon orașului Le Puy-en-Velay. Se află la o altitudine de 757 de metri, măsoară 22,70 metri și are o greutate de 835 de tone. De la baza statuii se poate vedea întreg orașul într-o panoramă de excepție.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat