Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Anton Durcovici și Sfânta Scriptură

Recent, Sfântul Părinte papa Francisc, prin scrisoarea apostolică în formă de motu proprio "Aperuit illis", a instituit Duminica Bibliei pentru a accentua relația dintre poporul lui Dumnezeu și cuvântul lui Dumnezeu, relație care a caracterizat și întreaga viața creștină a fericitului Anton Durcovici.

Într-adevăr, în opinia fericitului martir, întreaga viață spirituală creștină se fundamentează pe doi piloni stabili, fără de care puntea credinței s-ar prăbuși instantaneu; aceștia sunt: Sfânta Scriptură și sfânta Euharistie. Orice activitate a episcopului Anton Durcovici, făcută în comuniune deplină cu Biserica Romei, avea ca izvor Biblia, iar ca scop, binele Bisericii.

Importanța pe care viitorul episcop de Iași a acordat-o Bibliei reiese, din informațiile de care dispunem la moment, încă din perioada studiilor sale la Roma, depunând mereu o "muncă foarte sârguitoare... în tot timpul cursurilor sfintei teologii, a Sfintei Scripturi și a istoriei bisericești". Această muncă este reflectată și de calificativele pe care le-a avut la cursurile biblice. Astfel, în anul academic 1918-1909, la cursul de Sfântă Scriptură a fost notat cu 9/9, iar în anul de studii 1909-1910, la același curs a obținut nota 10.

În anul 1921, la 15 decembrie, conform amintirilor arhiepiscopului Raymund Netzhammer, la deschiderea Cercului Catolic "Tomis", "dr. Durcovici ținu prima conferință în limba română; dovedind o bună pregătire, el vorbi curent despre Biblie". Revista Jugendfreund a oferit și un rezumat al acestei conferințe, scriind că Anton Durcovici "a arătat că atacurile pornite în ultimele două secole din partea criticii moderne contra cărților sfinte n-au avut alt rezultat decât să întărească autoritatea lor istorică și să o pună în afară de orice îndoială". Pe lângă această conferință cu tematică bibică, o alta, ținută la același Cerc Catolic, inspirată în mare parte din Sfânta Scriptură, a fost intitulată "Călătoriile Sfântului Pavel". Ca membru al Uniunii Apostolice a Clerului, printre obiectivele spirituale facultative, Anton Durcovici avea trecut Citirea biblică (un capitol), obiectiv pe care l-a îndeplinit mereu, ceea ce demonstrează că întreaga sa viață de credință se inspira din cuvântul lui Dumnezeu. Ca profesor la Seminarul din București, după mărturia lui Florian Müller, "dr. Durcovici... niciodată n-a susținut părerea proprie, dar totdeauna se baza pe cuvântul Sfintei Scripturi și pe învățăturile Bisericii", ceea ce demonstrează că pentru el orice argumentare teologică se poate face în baza cuvântului lui Dumnezeu.

Dacă ar fi să citim scrisorile lui Anton Durcovici din perioada episcopatului său la Iași, vom deduce lesne că toate se inspirau din Sfânta Scriptură. Astfel, în scrisoarea pastorală din 14 aprilie 1948, citează de mai multe ori din Biblie, mai întâi atunci când, pe urmele apostolului Toma, îl numește pe Isus "Domnul meu și Dumnezeul meu" (In 20,28), sau când amintește de promisiunea lui Isus de a rămâne mereu cu noi (Mt 20,28), sau strigătul lui Isaia: "Trimite Mielul, Doamne, pe stăpânitorul pământului!" (Is 16,1). Tot din Biblie se inspiră și atunci când, în aceeași scrisoare, scrie despre milostivirea lui Dumnezeu. Făcând apel la Cartea Apocalipsului, episcopul îi încurajează pe enoriași la o viață creștină adevărată, în credincioșie față de Miel, pentru că "vor sta înaintea tronului lui Dumnezeu" (7,15).

De asemenea, și în scrisoarea despre devoțiunea din luna mai în cinstea Maicii Domnului, nu o dată episcopul de Iași apelează la Sfânta Scriptură, amintind de unele scene biblice. Inspirându-se din Sfânta Carte, acest fiu devotat al Mariei o compară pe sfânta Fecioară cu chivotul legământului.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat