Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc în Thailanda și Japonia

Suveranul Pontif a întreprins o vizită apostolică în două țări asiatice, în două perioade succesive: 19-23 noiembrie, în Thailanda; 23-26 noiembrie, în Japonia. A fost a 32-a vizită din pontificatul papei Francisc.

Vizita papală în Thailanda are loc la 350 de ani de la înființarea Vicariatului Apostolic de Siam (1669), nume pe care îl avea în trecut regiunea asiatică în care se situează acum Thailanda. "Discipoli ai lui Cristos, discipoli misionari" a fost motoul sub care s-a desfășurat întâlnirea papei Francisc cu poporul thailandez, în special cu membrii Bisericii Catolice, în capitala Bangkok. Joi, 21 noiembrie, Sfântul Părinte a celebrat o Liturghie solemnă pe Stadionul Național Bangkok, la care au participat aproximativ 60 de mii de credincioși. Amintind de cei 350 de ani de la crearea primului Vicariat, papa a spus: "Această aniversare nu înseamnă nostalgia trecutului, ci focul speranței pentru ca și noi, în prezent, să putem răspunde cu aceeași determinare, forță și încredere". Nu au lipsit din program întâlnirile cu episcopii, preoții și persoanele consacrate, precum și cu reprezentanții celorlalte religii. La întâlnirea cu reprezentantul religiei budiste, papa a vorbit despre "deschiderea și dialogul respectuos" care trebuie să caracterizeze raportul dintre creștini și budiști. În catedrala Adormirea Maicii Domnului din Bangkok i-a avut prezenți și pe tineri, cărora le-a adresat mesajul de a fi ucenici veritabili și angajați ai lui Isus Cristos.

În Japonia, programul vizitei a început la 24 noiembrie. Această țară este cunoscută ca o putere economică mondială, iar locuitorii ei sunt apreciați ca având un grad înalt de educație, ospitalitate și civilizație. Timp de 200 de ani (secolele XVII și XVIII), credința creștină a fost trăită în ascuns din cauza persecuțiilor și transmisă prin intermediul laicilor. Motoul vizitei papale în ?ara Soarelui Răsare a fost sintetizat în cuvintele "A proteja viața". El face referire vădită la evenimentul tragic din 6 august 1945, când Hiroshima și Nagasaki, două orașe japoneze, au fost lovite de bombe atomice care au cauzat moartea a peste 400 de mii de oameni.

În amintirea acestui moment, papa a ținut un discurs despre armele nucleare la "Atomic Bomb Hypocenter Park", la Nagasaki, și a celebrat sfânta Liturghie pe stadionul de baseball din acest oraș. De asemenea, la Hiroshima a avut loc o întâlnire la Memorialul Păcii. Totodată, papa s-a întâlnit la Tokyo cu victimele "întreitului dezastru", după cum este numită în Japonia explozia centralei de la Fukushima. Momentul de vârf al vizitei în statul nipon a fost sfânta Liturghie celebrată luni, 25 noiembrie, la Tokyo, pe stadionul "Tokyo Dome", după ce, în aceeași zi, Sanctitatea Sa i-a întâlnit în catedrala "Sfânta Maria" pe tinerii japonezi creștini.

Promovarea și afirmarea fermă a păcii, deschiderea spre dialog interreligios în contextul unor diverse tradiții religioase, încurajarea credinței creștine minoritare în aceste țări au fost toate finalități importante ale vizite papei Francisc în cele două țări.

* * *

Thailanda
Locuitori: 60 de milioane
Religii: budiști 90%; musulmani 4,3%; creștini 1,02%
Catolici: 300 de mii
Organizare eclezială: 9 dieceze; 2 arhidieceze

Japonia
Locuitori: 128 de milioane
Religii: budism, șintoism, sincretism, creștinism
Creștini: 2 milioane (0,9%)
Catolici: 1 milion
Organizare eclezială: 13 dieceze; 3 arhidieceze

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat