Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Sfânta Liturghie, izvor de viață și de mărturie creștină

La întâlnirea PS Iosif Păuleț cu membrii Consiliului Prezbiteral, care a avut loc la 15 noiembrie, în sala de consiliu a Curiei Diecezei de Iași, Excelența Sa a stabilit ca anul pastoral 2019-2020 să fie dedicat sfintei Liturghii. Redăm în continuare câteva pasaje din Scrisoarea pastorală trimisă în comunitățile diecezei cu ocazia deschiderii Anului Sfintei Liturghii.

Într-una dintre catehezele sale, papa Francisc spunea aceste cuvinte: "Creștinismul nu este o ideologie, nu este un sistem filozofic, ci este un drum de credință care pornește de la un eveniment mărturisit de primii discipoli: "Isus (...) a fost înmormântat, a înviat și s-a arătat" (cf. 1Cor 15,3-5). Adică, Isus este viu! Acesta este miezul mesajului creștin".

Isus este viu! Da, într-adevăr, acesta este adevărul fundamental în care credem, pe care îl mărturisim și care ne aduce atâta mângâiere și ne întărește atât de mult în încercările noastre. Isus cel viu, singurul Domn, este temeiul credinței și al nădejdii noastre.

Încă de la începuturi, creștinii au fost conștienți că Isus Cristos, cel de ieri și de astăzi, care este același în veci (cf. Evr 13,8), continuă să-i însoțească și să-i susțină pe drumul vieții. Astfel, ei se întâlneau în fiecare duminică pentru a celebra Euharistia, memorialul morții și învierii lui Isus, pe care obișnuiau să o numească frângerea pâinii sau cina Domnului.

Sfânta Liturghie reprezintă cu adevărat centrul vieții noastre creștine și un izvor nesecat de haruri, la care suntem chemați să ne întoarcem în mod constant pentru a primi ceea ce ne folosește în trăirea cu demnitate a misiunii noastre în lume. Cine se hrănește cu pâinea vieții și bea din potirul mântuirii primește forța de a se transforma la rândul său în ofrandă, în dar pentru frații săi, așa cum spunea sfântul Augustin: "Fiți ceea ce primiți și primiți ceea ce sunteți" (Discursul 272,1).

Iată de ce este important să nu lăsăm să treacă nicio duminică fără să-l întâlnim pe Isus cel viu în Euharistie. Participarea duminicală la sfânta Liturghie nu trebuie văzută ca o obligație, ci mai degrabă ca o lumină care să ne însoțească toată săptămâna și ca un izvor de viață și de sfințire.

În acest sens, după ce am ascultat părerea Consiliului Prezbiteral, am considerat util să ne îndreptăm atenția, într-un mod cu totul special în anul liturgic 2019-2020, asupra sfintei Liturghii. Pentru a trăi cât mai bine acest an, ne vor ajuta mai multe cateheze realizate cu acest scop, predicile tematice, misiunile populare, adorațiile euharistice și sfintele Liturghii trăite cât mai profund, dar și exercițiile spirituale care ne vor ajuta mai mult să medităm la profunzimea sfintei Liturghii.

Îmi doresc și mă rog bunului Dumnezeu ca această inițiativă să reprezinte cu adevărat un moment de har pentru iubita noastră Dieceză de Iași, contribuind astfel la revigorarea credinței în sufletele noastre.

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat