Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Bolile ochilor: conjunctivita

Funcția ochilor este invers proporțională cu dimensiunea lor. Chiar dacă sunt doar niște organe mici, structura lor este foarte complexă, iar rolul lor este foarte important pentru desfășurarea activităților noastre zilnice și pentru integrarea noastră în mediul în care trăim.

Unul dintre straturile ochiului este conjunctiva, o membrană cu rol protector, transparentă, care acoperă sclera (albul ochilor) și porțiunea interioară a pleoapelor. Inflamația acesteia poartă denumirea de conjunctivită.

Conjunctivita este o afecțiune des întâlnită și este cauzată cel mai frecvent de virusuri, dar bacteriile, alergenii, fumul, praful și unele substanțe chimice, precum și utilizarea necorespunzătoare a lentilelor de contact pot determina, de asemenea, inflamația conjunctivei.

Principalele manifestări ale conjunctivitei sunt înroșirea ochilor, durere și umflarea pleoapelor și apar indiferent de cauza care a determinat apariția sa. Conjunctiva are foarte multe vase de sânge mici, care în mod normal nu sunt foarte vizibile, însă în conjunctivită aceste vase de sânge se dilată și apar foarte evidente, ceea ce va da acel aspect de "ochi roșu".

Alte manifestări sunt specifice cauzei. De exemplu, mâncărimea ochilor și lăcrimarea excesivă însoțesc conjunctivita alergică; secrețiile purulente, dense, gălbui, cu formarea de cruste și lipirea pleoapelor una de cealaltă - în special pe timpul somnului - sunt specifice pentru conjunctivita bacteriană. De asemenea, în conjunctivita cauzată de infecții virale sau bacteriene, pot apărea febra și sensibilitatea la lumină - adică un disconfort pe care pacientul îl simte la acțiunea directă a razelor solare, la lumina puternică a becului, la lumina reflectată pe zăpadă. De aceea, pentru sensibilitatea la lumină se recomandă purtarea ochelarilor de soare. Conjunctivita în sine nu influențează vederea, însă prezența secrețiilor ar putea determina o încețoșare a vederii, neplăcere care va dispărea odată cu vindecarea bolii.

Conjunctivita virală și conjunctivita bacteriană sunt foarte contagioase și se transmit prin atingerea cu mâna a obiectelor contaminate cu picături prin strănut, tuse sau secreții nazale, urmată de atingerea ulterioară a ochilor fără spălarea mâinilor. De aceea, sunt necesare câteva măsuri pentru a preveni răspândirea: evitarea folosirii la comun a pernelor, a prosoapelor sau a cosmeticelor pentru ochi; spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun; evitarea folosirii lentilelor de contact și înlocuirea acestora cu ochelarii de vedere pe perioada infecției; evitarea frecării ochilor cu mâna; evitarea înotului în piscină; evitarea contactului cu alte persoane în perioada bolii (atât copiii la școală, cât și adulții la locul de muncă - se recomandă concediu medical).

De obicei conjunctivita trece de la sine, după una-două săptămâni, nefiind nevoie de tratament particular. Dacă infecția este severă, pentru cea bacteriană se pot recomanda antibiotice cu administrare locală sub formă de picături sau unguent, alegerea antibioticului făcându-se în funcție de rezultatele analizelor de laborator din secrețiile oculare. Pentru cea alergică se pot recomanda medicamente antialergice (antihistaminice). În caz de conjunctivită alergică la un compus cunoscut, trebuie evitată expunerea la compusul respectiv pentru a preveni reapariția bolii. Conjunctivita virală nu beneficiază de tratament specific. Aplicarea pe pleoape a unor comprese calde sau reci poate ajuta la ameliorarea simptomelor. De asemenea, pe tot parcursul bolii se recomandă evitarea folosirii lentilelor de contact și înlocuirea ochelarilor de vedere.

În zilele obișnuite, ochii noștri beneficiază de binemeritata odihnă din timpul somnului. Însă în timpul bolii trebuie să avem grijă mai mare de ochi și să le oferim odihnă, evitând suprasolicitarea acestora la citit, televizor, calculator sau lumină puternică.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat