Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Sfințenia - impresie - dorință - realitate

Sfințenia este vocația fiecărui creștin. Acest lucru ni-l amintește mai ales solemnitatea Toți Sfinții cu care debutează luna noiembrie. În predici, în cărțile de spiritualitate se vorbește despre cum au devenit alții sfinți. Ne lăsăm impresionați de faptele extraordinare pe care Dumnezeu le-a săvârșit prin ei și ne gândim prea puțin la munca pe care au avut-o sfinții cu ei înșiși. Nu luăm mai deloc în considerare slăbiciunile cu care au luptat și greșelile pe care le-au săvârșit și-i distanțăm de noi pe verticala virtuților și a valorilor mult prea sus și prea departe decât și-ar dori chiar ei înșiși. Stăruim prea mult la gândul că Dumnezeu i-a ales pe ei, fără să reflectăm serios la cât de mult și de perseverent l-au ales (și tot ales!) ei pe Dumnezeu.

Privind sfinții în înfățișarea lor iconică, aureolată, ei ne apar plasați într-o lume ideală, în afara oricărui cusur sau imperfecțiune. Cu totul altfel decât ambientul în care ne ducem viețile, încărcat cu tot felul de mizerii fizice și morale! Ne vine mai ușor să-i venerăm, să le adresăm laude și să le cerem mijlocirea decât să-i imităm. Au fost ca noi, recunoaștem, dar acum prea aparțin altei lumi. Cât este de adecvată această percepție? Sfânta Tereza a Pruncului Isus ne lasă un cuvânt scris cu privire la acest fel de a gândi: "Dacă ar veni din nou sfinții, ca să ne spună ce părere au cu privire la biografiile care s-au scris despre ei, am fi foarte surprinși. Fără îndoială, ar admite că nu se recunosc în imaginea care s-a făcut despre ei".

Ca să facem imposibilă imitarea lor ajunge să exagerăm cu privire la ei. E ceea ce sfinții nu-și doresc de la noi. Ei sunt niște oameni deosebiți la care trebuie să admirăm totuși și firescul vieții. În acest sens, aceeași sfântă a Carmelului insistă în autobiografia sa pe atenția pe care cu toții o putem da lucrurilor mici, mărunțișurilor cotidiene, celor care tot revin și ne solicită răbdarea, amabilitatea, caritatea, disponibilitatea, și care, împlinite bine, sunt foarte apreciate de ochiul lui Dumnezeu. În acest fel, sfințenia e coborâtă din sferele înalte la nivelul nostru, la posibilitățile noastre reale de a deveni alți oameni: oameni pe placul lui Dumnezeu!

Rețeta sfințeniei este atât de variată precum numărul sfinților. Plimbându-ne cu mintea prin galeria lor vastă, simțim că pe unii îi îndrăgim de-a dreptul. Explicația este că ne regăsim în experiențele și evenimentele care compun devenirea lor spirituală. Și ușor ajungem să ne

formulăm propriile idei, să personalizăm o cale de sfințenie. O femeie îmi spunea cândva că pentru ea sfințenia este acea simplitate a inimii în care poți spune cu toată bucuria și sinceritatea: "Doamne, sunt al tău, azi și în acest moment!" Sfințenia e seninătatea chipului unui om, comuniunea strânsă cu Domnul și detașarea de lucrurile lumești; e faptul de a trăi zi de zi cu conștiința că lucrul cel mai important este binele făcut aproapelui și nu sieși. Altcineva vedea sfințenia sau o părticică din ansamblul ei ca realizându-se și atunci când, spunea ea, "am înțeles că a pune mâna pe plug și a privi înapoi nu este o interdicție, ci un sfat înțelept spre a nu trăi din regrete și din priviri în trecut".

Sfinții sunt mulți. Să ni-i căutăm pe aceia cu care simțim că putem fi într-o prietenie strânsă! Să ne gândim la o rețetă de sfințenie personală! Dumnezeu își dorește asta de la noi. Iar sfinții se arată (bine)dispuși să ne ajute!

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat