Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa Francisc către tineri: Balsamul sfințeniei

Luna noiembrie stă în mod special sub semnul sfințeniei, deoarece se deschide cu solemnitatea Toți Sfinții, în care Biserica dorește ca noi să contemplăm lucrarea lui Dumnezeu în atâtea persoane, din orice epocă și de orice vârstă, care s-au deschis harului lui Dumnezeu și, astfel, au ajuns pe culmile sfințeniei. O chemare pe care Dumnezeu o adresează fiecărui tânăr! Pare foarte dificil a pune una lângă alta tinerețea și sfințenia, însă chemarea la a trăi în mod eroic răsună în viața fiecărui tânăr, tocmai pentru că tinerețea este făcută pentru lucruri mărețe și angajante. Papa Francisc nu ezită să le amintească tinerilor de chemarea la sfințenie, punându-i în gardă că "pe drumul sfințeniei nu este loc pentru tineri leneși".

În exortația apostolică postsinodală Christus vivit, papa Francisc amintește că există mulți tineri sfinți care și-au dat viața pentru Cristos, chiar până la martiriu. Aceștia "au făcut să strălucească trăsăturile vârstei tinereții în toată frumusețea lor și au fost în epoca lor adevărați profeți de schimbare; exemplul lor arată de ce sunt capabili tinerii atunci când se deschid la întâlnirea cu Cristos" (Christus vivit, nr. 49). Sfinții tineri sunt exemple care ne stimulează și ne fac să ieșim din somnolență, ne ajută să înțelegem că tinerețea și sfințenia nu sunt realități paralele. Fiecare tânăr este chemat la sfințenie!

Teama pe care mulți tineri o manifestă atunci când se gândesc la sfințenie este aceea că exigențele unui astfel de drum răpesc bucuria. De fapt, când Domnul ne invită să devenim sfinți, nu ne cheamă la ceva apăsător, trist, chinuitor. Dimpotrivă! Chemarea la sfințenie este invitația de a împărtăși bucuria sa, de a trăi și de a oferi cu bucurie fiecare moment al vieții noastre, făcându-l să devină în același timp un dar de iubire pentru persoanele care sunt lângă noi. Dacă înțelegem aceasta, totul se schimbă și capătă o semnificație nouă, o semnificație frumoasă, o semnificație începând de la lucrurile mici de fiecare zi.

Deși cel mai bun mod de a-i cinsti pe sfinți este a-i imita, papa Francisc îi pune în gardă pe tineri că acest lucru nu înseamnă a-i copia: "Există atâtea mărturii care sunt utile pentru a ne stimula și a ne motiva, dar nu pentru ca să încercăm să le copiem, deoarece aceasta ar putea chiar să ne îndepărteze de calea unică și specifică pe care Domnul o rezervă pentru noi" (Christus vivit, nr. 162). Fiecare viață este unică, fiecare chemare este unică și, de aceea, fiecare drum de sfințenie este aparte, pentru că este un dar al lui Dumnezeu care dă sens propriei vieți: "Tu trebuie să descoperi cine ești și să dezvolți modul tău personal de a fi sfânt, independent de ceea ce spun și gândesc alții. A deveni sfânt înseamnă a deveni mai pe deplin tu însuți, ceea ce Dumnezeu a voit să viseze și să creeze, nu o fotocopie" (Christus vivit, nr. 162). Venerabilul Carlo Acutis, citat de papa Francisc, spunea că "toți se nasc ca originali și mulți mor ca fotocopii".

Gândindu-se la tinerii care pot înainta pe culmile sfințeniei, papa Francisc este convins că, "prin sfințenia tinerilor, Biserica poate reînnoi ardoarea sa spirituală și vigoarea sa apostolică. Balsamul sfințeniei generate de viața bună a atâtor tineri poate vindeca rănile Bisericii și ale lumii, ducându-ne din nou la acea plinătate a iubirii la care dintotdeauna am fost chemați" (Christus vivit, nr. 50).

Ești chemat și tu să strălucești prin sfințenia ta în întunericul acestei lumi, să colorezi viața cu darurile pe care Dumnezeu ți le-a oferit, să înalți muzica specială ce iese din inima ta: caută armonia dată de unirea cu Dumnezeu!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat