Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Micul conte

Istorioară morală de Christofor V. Schmid

Traducere de Bronislav Falewski

(continuare din numărul trecut)

Venerabilul sihastru își împreună mâinile și, ridicându-și ochii spre cer, începu să se roage, iar băiatul își ridică și el mânuțele spre cer pentru prima dată și repetă fiecare cuvânt al bătrânului. Lacrimile îi curgeau bunului băiat șiroaie pe obraji, la gândul că Dumnezeu, pe care el nici măcar nu-l cunoștea, îi dăduse atâtea bunuri. Și când bătrânul își terminase rugăciunea, spre marea bucurie a sihastrului, Enric continuă din propria sa inițiativă, zicând:

- Îți mulțumesc, bunule Dumnezeu, că m-ai scăpat din acea vizuină întunecoasă și m-ai condus la acest om care mi-a povestit atâtea lucruri frumoase și îmbucurătoare despre tine!

Bătrânul Menrad îl luă apoi pe băiat de mână și-l duse în coliba sa. Aici îi făcu un culcuș din mușchi moale, peste care întinse un covor, și acoperi băiatul cu propria sa manta.

11. Un voiaj în munți

Bătrânul Menrad îl găzdui pe băiat toată vara, pentru a-l instrui cât mai mult și pentru a-l dezvăța de unele expresii și purtări necuviincioase pe care și le însușise de la acei tâlhari ticăloși. Apoi se gândi că hrana cea sănătoasă și aerul curat de munte, lui Enric, care în vizuină își pierduse culoarea, îi vor prii, se va putea împrospăta și astfel părinții lui vor avea o bucurie cu mult mai mare la vederea lui. Enric chiar începu în scurt timp să-și recapete culoarea, devenind frumos și gingaș ca un trandafir la razele soarelui de dimineață.

Pe la mijlocul toamnei, se hotărî bătrânul Menrad, care călătorise deja prin multe țări și văzuse multe orașe, să-și ia din nou toiagul și să se întoarcă printre oameni, pentru a găsi părinții copilului. El îl rugase pe tatăl tânărului care adusese pe băiat la sine, și care era un agricultor evlavios și înțelept și care-și avea locuința în munți, să-l primească pe Enric la el până îl va lua din nou. Și aici voia tocmai să-l ducă pe băiat.

Într-o frumoasă și senină dimineață de toamnă, când abia răsărise luceafărul, deșteptă pe băiat, merse cu el în bisericuță și făcu o rugăciune, cerând de la bunul Dumnezeu ca să le binecuvânteze călătoria. După ce luară apoi micul dejun și încărcară traista cu merinde pentru voiaj, Menrad porni la drum, iar micul Enric îl întovărăși cu mare bucurie. Ei merseră numai pe cărări singuratice care erau folosite numai de păstori și vânători. Pe la amiază ajunseră la o stâncă, deasupra căreia se vedeau păscând capre. Aici se opriră pentru a face un popas și a mânca la prânz ceva.

Băiatul păstorului de capre veni și sărută mâna venerabilului sihastru. Micul Enric sări în sus și strigă plin de mirare:

- Iată, un om mic ca și mine! Oh, ce frumos! Aceasta nici n-am știut-o, că mai sunt și alți oameni mici; eu credeam că sunt singurul pe pământ. Oh! Nu-i așa că tu vii cu noi?

Păstorașul se oferi să ducă traista lui Menrad. Ei merseră acuma împreună mai departe și Enric era atât de cufundat în conversație cu băiatul păstorului că aproape nici nu mai băgă în seamă nimic.

După aceea ajunseră într-o mică vale înverzită între stânci înalte unde păștea o turmă de oi, care aparținea tocmai omului la care venise Menrad. Enric, la vederea unor mielușei care erau foarte frumoși, avu o bucurie de nedescris și îi dezmierda dându-le diferite nume.

În acest timp, sihastrul îl căuta pe păstor. Într-o parte, sub o stâncă aplecată din care țâșnea un izvor, văzu o tânără șezând care într-o mână ținea un toiag de păstor, iar în cealaltă, spre marea lui mirare, o carte din care citea cu mare atenție.

El se îndreptă spre dânsa. Ea era îmbrăcată în alb și purta o pălărie verde. Înfățișarea ei era foarte blândă și în trăsăturile feței se citea o mare tristețe. Ea nu văzuse încă niciodată pe bătrânul Menrad; dar, cu toate acestea, îl recunoscu imediat după explicațiile primite, se ridică, îl salută cu prietenie și cu o nădejde vădită și bucuroasă. Menrad îi zise:

- Tu nu păzești de mult această turmă. Când am vorbit, nu de mult cu omul căruia îi aparține turma, el nu mi-a spus nimic despre tine.

Ea răspunse că de mai mulți ani păzește oi prin munți; dar în serviciul acestui om bun venise numai de trei zile.

- De unde ești tu, întrebă el mai departe, și de ce ești tu așa de tristă?

Tânăra începu îndată să plângă.

- Ah, zise ea, eu sunt de departe. O neascultare copilărească m-a aruncat în cea mai mare nenorocire. Eu eram în serviciul unui stăpân foarte bun; din neglijență, am lăsat odată pe fiul lor cel mult iubit pentru o clipă fără supraveghere. Și el a fost răpit de tâlhari. De durere și tristețe, nu mai puteam să stau la buna mea stăpână și nu mai puteam să văd suferințele ei, de aceea am fugit în munți. Aici trăiesc în această singurătate și mă rog în toate zilele lui Dumnezeu ca să îndepărteze nenorocirea pe care am pricinuit-o eu, să dea copilul iară în vileag și să prefacă nemăsurata mizerie a mamei iară în bucurie. Dumnezeu se va milui de lacrimile mele, pe care numai el le vede și aceste stânci!

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat