Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Iubire, unde ești?

Cât mi-ar plăcea să revin la acele vremuri de dinainte de căsătorie, când abia așteptam s-o întâlnesc pe viitoarea soție, să-i văd zâmbetul și chipul senin și să mă las privit de ochii ei verzi limpezi, care te pătrundeau până în străfundul sufletului, așa încât de acolo se auzea un singur ecou: "Te iubesc! Mă bucur că te-am întâlnit!"

Ideea că soția era pentru mine darul lui Dumnezeu pe care mi-l făcuse pentru a avea grijă de ea... la început m-a fascinat. Eram așa încântat că Dumnezeu mă alesese tocmai pe mine oferindu-mi ca dar o ființă atât de frumoasă, încât nu o dată i-am promis că o voi face cea mai fericită femeie din lume.

Acum, deși au trecut ani de atunci, mi-e dor să o văd cu ochii de atunci și s-o iubesc cu inima de atunci. Nu știu dacă era naivitate sau așa trebuia să fie, dar eu chiar credeam că o pot iubi până când moartea ne va despărți. Câte promisiuni de fericire i-am făcut și numai Dumnezeu știe de câte m-am ținut de cuvânt, așa cum tot el știe cât efort am făcut în tot acest timp să ne fie bine în familie!

Entuziasmul de la început s-a transformat treptat în seriozitate. Au apărut copiii, am început să fim nași pentru alte cupluri de tineri și nași la Botez. Deodată, nu mai eram tinerii plini de viață, romantici, dornici să ne vedem, să ne îmbrățișăm, să povestim, să râdem.

De multe ori eram alături unul de celălalt, dar nu mai era nicio surpriză. Ne-a luat valul vieții și uneori am fost nevoiți să luăm decizii dure cu privire la noi, la educația copiilor, la locurile de muncă, la casă și chiar la credință.

Nu înțeleg de ce se termină atât de ușor acea energie, acel ceva ce te face efectiv să te arunci în necunoscut, cu un om pe care îl iubești, dar despre care nu poți spune că știi totul, alături de care pornești cu speranță.

Să fie oare vina mea, ca bărbat, că nu am știut să continui acea muncă de cucerire începută cu ani în urmă acolo, pe peronul gării? Sau e vina soției că nu a știut să răspundă mereu acestui efort pe care l-am făcut și încă îl mai fac? Eu cred că fiecare are vina lui!

Pe de o parte simt că am obosit, că nu mai sunt înțeles, că orice aș face nu are drept corespondent nici măcar un zâmbet, darămite o mulțumire, un gest de tandrețe, un cuvânt bun spus în fața copiilor, astfel încât să vadă și ei că se preocupă cineva pentru binele casei și al familiei.

Și, ca să fiu sincer, o înțeleg și pe soția mea. După cele patru nașteri a luat în greutate și nu mai este la fel de zveltă precum am cunoscut-o. Pentru mine însă nu este o problemă. Eu o iubesc și o voi iubi și așa. Dar cum aș putea să o fac să înțeleagă că și ea trebuie să răspundă acestui efort? Cât de cât, cu un minim de atenție, cu o privire, cu o simplă mângâiere, aș recăpăta acea energie care să mă ajute să pot duce fără probleme greutățile de zi cu zi ale familiei.

Zilele trecute vorbeam cu un preot despre problemele mele. M-a încurajat spunându-mi că nu există iubire risipită și că într-o zi sau alta tot se va întoarce, chiar într-o formă înmiită. Important e să nu mă descurajez, ci să continui să iubesc așa cum am iubit dintotdeauna.

Așadar, soția mea, eu voi continua să fiu lângă tine așa cum am fost mereu, ca atunci când te-am cunoscut, ca în ziua în care te-am cerut de soție, ca în fața altarului, când am celebrat sacramentul Căsătoriei, și ca atunci când te întorceai acasă cu încă un copil. Ce dar!... (Horia)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat