Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

O nouă orgă clasică

În cadrul unei sfinte Liturghii pontificale, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a binecuvântat și a sfințit orga clasică din biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, duminică, 13 octombrie. Fiind un eveniment cu o însemnătate deosebită, la sărbătoare au participat credincioși și iubitori de muzică din oraș și din împrejurimi, alăturându-se și reprezentanți ai oficialităților locale.

Predica a fost rostită de arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, care a transmis și salutul Sfântului Părinte papa Francisc. În încheierea sfintei Liturghii, părintele decan Isidor Dâscă și-a exprimat mulțumirea față de bunul Dumnezeu pentru momentul de sărbătoare resimțit de întreaga comunitate. El a mulțumit tuturor credincioșilor care și-au arătat generozitatea, contribuind prin oferta lor la încununarea acestui minunat proiect, prin care celebrările liturgice vor fi mai solemne și mai frumoase. O mulțumire deosebită a fost îndreptată către maestrul organist Ioan Bejan, care timp de peste cinci ani de zile a muncit cu mult profesionalism pentru ca "regina instrumentelor" să fie unică în țară, prin forma și designul ei.

După celebrarea sfintei Liturghii, nunțiul apostolic a fost cel care a făcut deschiderea unui concert de orgă. După această scurtă audiție, maestrul Ioan Bejan a prezentat istoricul acestei orgi. Invitatul special venit de la Paris, Alexandru Catău, a continuat concertul cu o lucrare din J.S. Bach, alternând cu o succesiune de improvizații de la clasic la modern și terminând cu Simfonia nr. 5 pentru orgă, de Charles-Marie Widors.

Această zi specială a lăsat în sufletele credincioșilor bucuria și totodată entuziasmul de a reveni în biserica ce adăpostește această orgă măreață, pentru a-i aduce laudă și mulțumire bunului Dumnezeu.

* * *

Orga sfințită are 47 de registre și 3.214 fluiere. Acestea, denumite și tuburi, au dimensiuni diferite. Cel mai mare are 5 metri, cu un diametru de 23 cm și frecvență de 32 Hz. Cel mai mic fluier are 10 mm, cu 4 mm diametru și frecvența de 16.000 Hz. De lungimea lor diferă înălțimea sunetelor. Timbrul este stabilit de forma tubului și mai puțin de materialul din care acesta este confecționat. Față de orga demontată din Germania, acesteia i s-au adăugat încă 5 registre. Claviatura mai este numită și "manual". Pornește de la una singură, la orgile mici - cea de aici are trei - și poate ajunge până la șapte, cum este cea din Los Angeles, California, considerată cea mai mare din lume. "Tractura" este partea mecanică. La apăsarea degetului pe clapă se deschide ventilul care alimentează tuburile corespunzătoare cu aer. Înălțimea orgii este de 24 m, iar lățimea 8 m. (Prezentare realizată de organistul Alexandru Catău)

Pr. Leonard Farcaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat