Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

În vizită la frații români de peste hotare

În calitate de delegat al Conferinței Episcopilor Catolici din România pentru credincioșii romano-catolici aflați în străinătate, PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, însoțit de preoții Cristian Farcaș și Paul Budău, a efectuat o vizită pastorală în Italia, în perioada 17-29 octombrie, salutând credincioșii, preoții care sunt responsabili de asistența lor pastorală și pe episcopii diecezelor în care aceștia își desfășoară slujirea preoțească.

Ajungând la Padova, PS Aurel Percă a salutat comunitatea română catolică pe care o păstorește pr. Emanuel Imbrea și, în cadrul sfintei Liturghii celebrate sâmbătă, 19 octombrie, a conferit taina sfântului Mir unui grup de 28 de copii și tineri. Așa cum a mărturisit părintele paroh, evenimentul spiritual a fost o revărsare a Duhului Sfânt mai ales asupra candidaților, pentru a putea înainta "cu mult curaj pe drumul credinței". Implicarea exemplară a acestora la sfânta Liturghie - lecturi proclamate, intenții citite, oferirea de daruri - trebuie să fie un imbold pentru viitoare participări active la celebrările din biserică.

Și la Verona s-a celebrat sacramentul sfântului Mir. După un an de pregătire intensă, 18 copii și tineri au primit, într-un cadru solemn și liturgic, darurile Duhului Sfânt. În dimineața zilei de 20 octombrie, cei 18 candidați l-au așteptat cu multă nerăbdare și emoție pe PS Aurel Percă pentru a fi unși cu uleiul sfânt și a deveni "soldați ai lui Cristos". S-au pregătit intens și temeinic pentru acest moment, studiind Catehismul Bisericii și Sfânta Scriptură, pentru a înțelege prezența misterioasă și salvatoare a Duhului Sfânt în inimile lor, sub coordonarea atentă a părintelui paroh Cătălin-Cristian Burcă. Așa cum este tradiția la români, comunitatea l-a întâmpinat pe episcop în fața bisericii, cu pâine și cu sare, toți fiind pregătiți de sărbătoare.

O poezie recitată la începutul sfintei Liturghii a evidențiat importanța Duhului Sfânt în viața creștinului și necesitatea minunatelor daruri pe care acesta le revarsă asupra tuturor. Celebrarea a fost intens animată de prezența corului, a întregii comunități, dar în special de protagoniștii acestei sărbători, care prin rugă și cânt l-au invocat pe Duhul Sfânt cu darurile sale. Frumoasa celebrare s-a încheiat tot cu o poezie - o mulțumire a celor proaspăt miruiți adresată lui Dumnezeu, episcopului, preoților, părinților, nașilor și celor implicați în buna desfășurare a sărbătorii.

În programul acestor zile s-au înscris, de asemenea, întâlniri cu diferiți preoți români, printre care: Sergiu Gabor, responsabil al comunității române din Schio; Marian Benchea, ce slujește în regiunea Aosta; Lucian Avădăni, care activează în Cuneo. Au fost vizitați și preoții responsabili cu pastorația românilor catolici din Torino și din împrejurimi: Gheorghe Miclăuș și Ionuț-Gabriel Giugică.

Duminică, 27 octombrie, la Roma, PS Aurel Percă a fost prezent în mijlocul comunităților San Vitale și Casilina Grotte-Celoni, păstorite de pr. Isidor Iacovici, care este ajutat și de pr. Iulian Robu, rezident la Roma pentru studii.

Vizita pastorală este semnul prețuirii pe care PS Aurel Percă, în nume propriu și în numele întregii Dieceze de Iași, o manifestă către toți credincioșii care, din diferite motive, s-au stabilit pe teritoriul Italiei. Ea este totodată și un îndemn adresat tuturor de a păstra și a trăi credința creștină, liant puternic între credincioși și preoți, între ei și cei din România, indiferent de locul în care își trăiesc viața.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat