Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vor exista în continuare vocații

Interviu cu Excelența Sa Aníbal Saldana Santamaría, episcop al Bocas del Toro (Panama)

Dieceza de Iași l-a avut oaspete, în perioada 26 septembrie - 2 octombrie, pe Mons. Aníbal Saldana Santamaría, episcop de Bocas del Toro (Panama), însoțit de pr. Bartolomeu Blaj, preot "fidei donum" al Diecezei de Iași, care slujește în prelatura Excelenței Sale. Episcopul de Bocas del Toro a putut descoperi dieceza noastră vizitând diferite obiective și participând la câteva evenimente desfășurate în Dieceza de Iași. A vizitat seminariile diecezane - Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, la 1 octombrie, cu ocazia Liturghiei de deschidere a anului academic 2019-2020; Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, la 2 octombrie - dar și diferite parohii, printre care Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" Săbăoani, cu ocazia celebrării hramului, la 29 septembrie. PS Aníbal s-a întâlnit și cu PS Iosif Păuleț, PS Aurel Percă, dar și cu PS Petru Gherghel, discutând despre diferitele caracteristici pastorale ale diecezelor pe care le păstoresc. La finalul vizitei în dieceză, PS Aníbal a avut bunăvoința să răspundă la câteva întrebări pentru cititorii revistei "Lumina creștinului".

- Mai întâi, aș dori să vă întreb cine este episcopul Aníbal SaldannŽa Santamaría?

Sunt un episcop panamez și fac parte din Congregația Augustinienilor Reformați. Am fost sfințit preot în anul 1982 și apoi episcop prelat în anul 2008. Familia mea religioasă are o istorie îndelungată în evanghelizare în diferite zone de misiune: în Asia (Filipine); în continentul american: Brazilia, în zona Amazoniană, în Prelatura Labrea și Marajo; în Panama, în Prelatura Teritorială Bocas del Toro; în Columbia, în Vicariatul Apostolic Trinidad.

- Sunteți de peste zece ani la cârma Prelaturii Bocas del Toro. Descrieți-ne, vă rugăm, viața Bisericii din Panama și în prelaturii.

Ceea ce numim azi, în mod general, "prima evanghelizare", dintre anii 1492-1992, a început în Panama în primii ani ai cuceririi spaniole. În anul 1513, în timpul celui care a descoperit "Marea Sudului", Vasco Nunez de Balboa, împreună cu însoțitorii lui, printre care și preoți, găsim mărturia unei devoțiuni foarte dezvoltate a credinței creștine sub protecția sfintei Fecioare Maria, cu titlul "Santa Maria de la Antigua", care provenea de la o pictură murală de la vechea catedrală din Sevilla (Spania). În Bocas del Toro, credința creștină catolică are o istorie diferită. Primele mărturii sunt ale preoților franciscani, încă din secolul al XVII-lea, însă fără prea multe rezultate. Populația băștinașă era refractară și, uneori, violentă cu acești "vandali" ai puterii coloniale, care era considerată ca fiind intrusă. Abia în anul 1883, cu binecuvântarea primei capele catolice din insula Colon, în Bocas del Toro, de către episcopul din capitală, începe misiunea pastorală și evanghelizatoare a arhipelagului și a teritoriului continental Bocas del Toro. Din acest motiv se poate constata faptul că misiunea de evanghelizare este destul de târzie și încă insuficientă în "teritoriul de refugiu al indienilor în cealaltă parte a munților" care ne separă de zona Pacificului, unde se găsește majoritatea populației panameze.

- Ne impresionează mereu modul în care Cristos, pe diferite căi, cheamă un om ca să-l urmeze. Cum s-a născut vocația Excelenței Voastre?

Cred că este un proces personal în care semnele se îmbină toate în mod armonios până să fie certitudinea clară a unei vocații. Pentru a ajunge aici, am trăit o experiență religioasă fundamentată în familie, o formare umană și creștină într-un colegiu catolic, apoi procesul de discernământ în noviciat și în timpul studiilor de filozofie și teologie. În același timp, pot să adaug și experiența parohială pe care am trăit-o în grupul tinerilor. În urma tuturor acestor momente a venit și da-ul spus definitiv lui Cristos și abandonarea față de voința sa. Pot spune că sunt pașii oricărei vocații, iar vocația mea nu este o excepție.

- Ați vizitat seminarul, unde se formează viitorii preoți. Cum credeți că trebuie să se formeze astăzi un seminarist și să fie apoi un preot pentru a-și trăi cât mai bine viața și misiunea preoțească?

Prima mea impresie a fost că "încă există credință în Israel" și că există încă multă speranță în Biserică. În Bisericile locale în care nu se uită rădăcinile și identitatea, trecând și proba persecuțiilor, vor exista în continuare vocații. Vizita pe care am făcut-o în Dieceza de Iași mi-a retrezit această certitudine că în asemenea contexte vor exista în continuare vocații. Fără îndoială, în seminar, unde se formează viitorii preoți, se insistă pe formarea umană, spirituală, pastorală și academică. La fel, și în dieceza voastră nu poate lipsi dinamismul și ardoarea misionară a viitorilor preoți. Mai ales că din acest seminar sunt mulți preoți care au ales să meargă și să ducă vestea cea bună până la capătul lumii. Cu o asemenea formare, în viitorii preoți crește conștiința unei slujiri în serviciul lui Cristos, "bunul păstor", și ei nu pot rămâne străini și indiferenți față de "celelalte oițe" care nu fac parte în acest moment din turma lui Cristos.

- V-ați aflat în Dieceza de Iași, o dieceză destul de departe fizic de cea pe care o păstoriți. Cum ați luat decizia acestei vizite?

Motivul vizitei a fost de a cunoaște "in situ", acasă la ei, rădăcinile și tradiția catolică ale celor doi preoți fidei donum din Dieceza de Iași care activează la noi, în Prelatura Bocas del Toro: pr. Roberto Ștefan Vacaru, deja de trei ani în prelatură, și pr. Bartolomeu Blaj, de patru ani în această zonă. Ei muncesc cu mult zel pastoral și misionar, iar răspunsul credincioșilor este foarte entuziast. Dedicarea lor, modul lor de a sluji nu sunt o întâmplare, dar au în spate o Biserică locală din care provin și, în același timp, familiile lor. Am considerat că era necesar și corect, dar și ca o mulțumire, să cunosc aceste locuri de unde provin ei și astfel să valorific și mai mult dăruirea lor și serviciul pastoral pe care îl fac ei în Prelatura Bocas del Toro.

- Ce aspecte v-au impresionat în dieceza noastră, pe care le luați cu Excelența Voastră?

Vă mărturisesc că mă întorc acasă cu impresii pozitive. Mă gândesc că "seceta spirituală" a bătrânului continent va putea găsi un nou impuls dintr-o astfel de Biserică implicată care, în afara faptului de a menține tradiția sa catolică, are acest simț al universalității și misiunii, care nu se sfârșesc doar în construcția și conservarea Bisericii locale; dimpotrivă, ea este dispusă să-și deschidă granițele, unde caritatea lui Cristos, care nu cunoaște granițe, îmbrățișează toate popoarele.

- În Panama activează preoți din Dieceza de Iași, dar și în alte zone de misiune sunt preoți din dieceza noastră care își împlinesc slujirea ca misionari. Am încheiat luna octombrie, o lună dedicată misiunilor, iar anul acesta luna octombrie a fost, din voința Sfântului Părinte papa Francisc, și o "Lună misionară extraordinară". De ce sunt importante misiunile în Biserică?

Biserica este misionară, este identitatea sa cea mai profundă. Așa ne-au învățat și au practicat-o ultimii papi, începând cu sfântul papă Paul al VI-lea. Biserica există pentru a evangheliza, și nu pentru a se stabili în această lume și nici pentru a pretinde să construiască pe pământ cerul. Misiunea este în "ADN"-ul Bisericii Catolice, iar acest lucru trebuie să-l trăiască până și Bisericile locale mici, formându-și preoții în dimensiunea misionară a ministerului preoțesc.

- În încheiere, de ce are nevoie o persoană pentru a fi misionar și cum putem susține țările și comunitățile de misiune?

În primul rând, să-l iubească pe Cristos și Biserica sa, așa cum este astăzi, aici și acum. Apoi, să se formeze accentuând semnele identității catolice care să facă diferența față de celelalte confesiuni creștine. Împreună cu impulsul misionar, dialogul ecumenic și mărturia credibilă a ceea ce se predică sunt elementele necesare și importante ale celor care vor să fie misionari.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat