Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Luna noiembrie, luna celor vii și a celor morți

În fiecare an, în luna noiembrie, porțile cimitirelor noastre sunt deschise și-i primesc pe cei vii, ca să intre în ele și să facă din nou experiența comuniunii cu toți cei adormiți întru Domnul. Este o adevărată și impresionantă sărbătoare să vezi familiile grupate, în reculegere, așteptând cu răbdare sosirea preotului la căpătâiul celor dragi răposați. Pentru a trăi aceste momente, mulți se întorc în comunitatea natală pentru a se întâlni cu rudele și împreună merg la mormintele celor care nu mai sunt printre noi.

Se păstrează încă, în unele locuri, frumosul obicei de a duce la cimitir și a așeza pe mormânt - alături de lumânări și flori - fructe, alimente, băuturi, pe care cei adunați le servesc după slujirea făcută de preot, în semn de comuniune cu cei răposați, sau le împart ca pomană celor săraci. Tot cimitirul răsună de rugăciunea: Odihna veșnică dă-le-o lor, Doamne, și lumina fără de sfârșit să le strălucească! Să se odihnească în pace! Amin. Este vorba despre acea lumină în care răposații noștri îl vor vedea pe Dumnezeu așa cum este, față în față. Este lumina în care sperăm că vom străluci și noi într-o zi, tresăltând de bucurie alături de frații noștri, intrând în împărăția pregătită pentru noi încă de la întemeierea lumii (cf. Mt 25,34).

Chiar dacă ne întristează moartea celor dragi, mergem la cimitir nu ca să-i jelim, ci mai degrabă ca să trăim împreună cu ei adevărate momente de comuniune în spirit și să fortificăm în noi credința în înviere, potrivit cuvintelor lui Isus: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci" (In 11,25-26).

Sunt multe motive care ne-ar putea face să cădem pradă deznădejdii sau chiar disperării, totuși cuvântul lui Isus este mai puternic și ne dă motive de speranță și de bucurie. Biblia ne asigură că moartea nu are ultimul cuvânt în viața omului. Dumnezeu ne-a creat pentru viață, nu pentru moarte. Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, a murit și a înviat ca noi să avem viață prin el. Facem parte din poporul Dumnezeului celui viu. Acest Dumnezeu ne cheamă la viață, nu la moarte. El, care l-a înviat pe Isus din morți, va învia și trupurile noastre supuse putrezirii (cf. Rom 8,11).

Dacă suntem pătrunși de aceste adevăruri de credință, vom merge totdeauna în cimitir mai degrabă zâmbind decât plângând: "Să nu se tulbure inima voastră! Credeți în Dumnezeu și credeți în mine! În casa Tatălui meu sunt multe locuințe. De n-ar fi așa, v-aș fi spus: «Mă duc să vă pregătesc un loc»? Și, după ce mă voi duce și vă voi pregăti un loc, voi veni din nou și vă voi lua la mine, pentru ca să fiți și voi acolo unde sunt eu" (In 14,1-3).

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat