Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

Se spune că Isus nu răspundea niciodată la întrebări. Este adevărat acest lucru?

Trebuie să spunem că maniera lui Isus de a trata întrebările interlocutorilor este într-adevăr surprinzătoare. Evangheliile evidențiază persoana extraordinară a lui Isus și calitatea sa de învățător. Când primește o întrebare, Isus evaluează mai întâi intenția întrebătorului, dacă este bună sau rea. Calitatea întrebării determină stilul răspunsului lui Isus.

Vă propun să ne oprim asupra a trei episoade în care întrebarea interlocutorilor este rău intenționată, iar Isus răspunde în manieră corespunzătoare. Fariseii și cărturarii "încasează", de regulă, lecțiile cele mai usturătoare.

În episodul despre femeia adulteră (In 8,1-11), când cărturarii și fariseii îl întreabă despre oportunitatea uciderii cu pietre a femeii respective, Învățătorul le răspunde inițial printr-o tăcere apăsătoare și printr-un gest surprinzător: acela de a scrie cu degetul pe pământ. Nu este exact ceea ce ei așteptau de la Isus. Întârzierea răspunsului din partea lui Isus îi irită. Și pentru că insistau cu întrebarea, Isus le răspunde: "Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea". Ei care erau specialiști întru ale Torei, sunt invitați brusc la o reflecție personală, iar aceasta îi poartă într-o direcție neașteptată. Din acuzatori devin acuzați. Cuvintele lui Isus au efect miraculos asupra lor: aceștia se dispersează "în ordine", începând cu cei mai bătrâni. Evident, aceștia aveau desaga mai plină - cu de toate.

Un episod încântător este acela în care Isus vine cu o contraîntrebare capcană. Când arhiereii și mai-marii poporului îl întreabă despre autoritatea cu care face toate aceste lucruri (Mt 21,23-27), Isus condiționează răspunsul său de un mic "târg": Vă răspund, dacă îmi răspundeți. Întrebarea lui Isus vizează un subiect "fierbinte": botezul lui Ioan. Oricare ar fi răspuns, interlocutorii picau la "examen", mai ales că poporul prezent la dialog era foarte sensibil la această temă. Prinși în capcană, aceștia răspund: "Nu știm". A, nu știți? Nu vă răspund nici eu! A picat târgul.

Când fariseii și irodienii îl întreabă pe Isus despre oportunitatea plătirii tributului către cezar (Mc 12,13-17), aceștia cad în capcana pe care Isus le-o întinde atunci când le cere să-i arate un dinar. Mare greșeală! Aceștia aveau la ei, în spațiul sacru al templului, bani ce conțineau un chip idolesc, acela al cezarului zeificat. Iar aceasta însemna profanare. Domnul le spune: "Dați-i cezarului ce este al cezarului!", adică scoateți de aici lucrurile idolești pe care le dosiți pe sub haine și veniți în fața Domnului cu intenții curate. Și poate veți avea mai mult noroc și cu întrebările.

Morala este următoarea: a-i pune întrebări lui Isus este un demers oarecum riscant, deoarece cine îl întreabă pe Isus riscă să primească răspunsuri la care nu se așteaptă. Tu ai curajul să-i pui întrebări lui Isus? (va urma)

Pr. Iosif Antili



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat