Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

Anton I. (Iași). "La vânzarea terenurilor din extravilan am nevoie de acordul vecinilor?"

Potrivit art. 4 din Legea nr. 17/2014, înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al Statului Român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale.

Astfel, vânzătorul înregistrează la primăria din raza unității administrativ-teritoriale unde se află terenul o cerere prin care solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoștința preemptorilor (persoanele menționate la articolul 4). Cererea este însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol și de documentele doveditoare prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi. În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligația să afișeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său și, după caz, pe pagina de internet a acesteia.

Dacă, în termenul de 30 de zile prevăzut la art. 6 alin. 2, niciunul dintre titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, cu respectarea dispozițiilor prevăzute de prezenta lege și de normele metodologice, urmând ca vânzătorul să înștiințeze în scris primăria despre aceasta. Vânzarea liberă a terenului la un preț mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare prevăzută la art. 6 alin. 1 ori în condiții mai avantajoase decât cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută.

Adeverința eliberată de unitatea administrativ-teritorială unde se află terenul din care rezultă că este liber la vânzare are un termen de valabilitate de 60 de zile.

De asemenea, terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km față de frontiera de stat și țărmul Mării Negre, către interior, precum și cele situate în extravilan la o distanță de până la 2.400 m față de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naționale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuții în domeniul siguranței naționale, prin structurile interne specializate menționate la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 51/1991, privind securitatea națională a României, cu modificările și completările ulterioare. Avizul eliberat de Ministerul Apărării Naționale are valabilitate 1 an.

Terenurile agricole situate în extravilan în care se află situri arheologice, în care au fost instituite zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potențial arheologic evidențiat întâmplător pot fi înstrăinate prin vânzare doar cu avizul specific al Ministerului Culturii, respectiv al serviciilor publice deconcentrate ale acestuia, după caz, emis în termen de 20 de zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de solicitare de către vânzător.

* Elena S. (Iași). "Din luna decembrie 2016 și până în anul 2018 mi-a fost instituită poprire pe pensie de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților pentru suma de 4.372,70 lei pe care nu i-am recunoscut și am formulat contestație la executare. La 27.03.2019 am câștigat totul împotriva Fondului Proprietatea, iar ANAF îmi oprește lunar din pensie suma de 320 lei până în luna iulie 2019".

Pentru lămurirea situației juridice expusă de dv., ar fi fost necesare și alte informații suplimentare. Doar pe baza susținerilor dv., considerăm că, în cazul în care ați formulat o contestație la executare împotriva executării silite și au fost anulate actele de executare, atunci ANAF nu poate să vă rețină sumele de bani în baza unor acte de executare desființate. În această situație ar trebui să solicitați întoarcerea executării pentru sumele de bani care vi s-au reținut în mod nelegal.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat