Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Îngrijirea creației
Inițiativa ecumenică "Timpul creației" (1 septembrie - 4 octombrie) care invită creștinii la rugăciune și acțiune în beneficiul planetei, "casa noastră comună", s-a aflat în centrul Mesajului pe care papa Francisc l-a transmis pentru cea de-a cincea Zi Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației. Înființată de pontiful argentinian la 6 august 2015, ziua specială este marchată anual la 1 septembrie.

Cu migranții
În duminica a 26-a din timpul liturgic de peste an, papa Francisc a prezidat sfânta Liturghie în Piața "Sfântul Petru" cu ocazia Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului. În mesajul special pentru această zi, care din dispoziția papei Francisc nu se mai marchează în a treia duminică a lunii ianuarie, ci în ultima a lunii septembrie, papa a pus accentul pe redescoperirea dimensiunii esențiale a creștinismului. Mesajul papei Francisc pentru Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului are tema "Nu este vorba doar despre migranți" și a fost publicat la 27 mai.

Noi cardinali
Sâmbătă, 5 octombrie, în bazilica "Sfântul Petru", papa Francisc va prezida un consistoriu public pentru crearea de noi cardinali. Anunțat la rugăciunea "Angelus" din 1 septembrie, consistoriul din 5 octombrie mărește cu 13 numărul prelaților aleși să facă parte din Colegiul Cardinalilor. Noii cardinali sunt din Spania, Portugalia, Indonezia, Cuba, R.D. Congo, Luxemburg, Guatemala, Italia, Maroc, Canada, Marea Britanie, Lituania și Angola.

În Tailanda și Japonia
Sala de presă a Sfântului Scaun a anunțat călătoria apostolică a papei Francisc în Tailanda și Japonia, între 20 și 23, respectiv 23 și 26 noiembrie. În Japonia, "Țara Soarelui Răsare", papa va vizita Tokyo, Nagasaki și Hiroshima. Programul detaliat al călătoriei apostolice va fi prezentat la o dată ulterioară.

Bisericile orientale catolice
Recenta beatificare a șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România a arătat "cât de mult vă sunt recunoscători întreaga Biserică Catolică și succesorul lui Petru pentru mărturia de fidelitate față de comuniunea cu episcopul Romei", a spus papa Francisc în discursul adresat episcopilor Bisericilor orientale catolice din Europa, primiți în audiență la 14 septembrie, la încheierea reuniunii anuale de studiu "Misiunea ecumenică a Bisericilor orientale catolice din Europa, astăzi", începută la 12 septembrie la Roma. Printre cei prezenți au fost și patru episcopi greco-catolici români: PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu, PS Vasile Bizău și PS Claudiu Lucian Pop.

În misiune
Ziua Mondială a Misiunilor, care va fi celebrată la 20 octombrie, este însoțită de un mesaj special al papei, care îl difuzează, prin tradiție, în ziua de Rusalii. Anul acesta, mesajul papei are ca temă "Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume". Indicând implicarea personală a mandatului misionar, care ne privește îndeaproape, papa Francisc a explicat în mesaj că fiecare botezat nu doar că "are", ci "este" o misiune, al cărei motor este iubirea.

Hirotonire
Diaconul Iosif Mihai a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Gerardo Antonazzo, episcop de Sora-Cassino Aquinio-Pontecorvo, la Liturghia celebrată duminică, 25 august, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Sora (Italia). Pr. Iosif Mihai s-a născut la 13 februarie 1987, în Comănești și este originar din Florești (BC). S-a format în Seminarul Liceal Franciscan și Institutul Teologic Franciscan din Roman și Colegiul Pontifical Leonian din Anagni. La 19 martie, a fost hirotonit diacon în aceeași catedrală. Începând din septembrie pr. Iosif este vicar în Parohia "Sfântul Petru" din Cassino.

Paroh la Tarbes-Lourdes
Pr. Iosif Dorcu a fost instalat ca paroh în Parohia Borderes sur l'Échez (lângă Tarbes, la 25 km de Lourdes), care mai are în administrare încă cinci sate: Aurensan, Bazet, Oursbelille, Lagarde și Gayan. Liturghia de instalare, din 8 septembrie, a fost prezidată de PS Nicolas Brouwet, episcop de Tarbes-Lourdes, iar în jurul altarului bisericii parohiale "Sfântul Bartolomeu", pe lângă noul paroh, s-au mai aflat: pr. Joseph Cantounet, decan de Tarbes, pr. Iulian Ghiuzan, OFMConv., și pr. Daniel Gal, OFMConv. (ambii originari din Moldova, dar implicați în pastorația acestei dieceze). Din partea Diecezei de Iași a fost pr. Petru Sescu.

Reluare
Au fost reluate de duminică, 1 septembrie, Liturghiile în limba română la Milano, prima fiind celebrată de noul responsabil cu pastorația românilor catolici, pr. Paul Căliman. A fost prezent și pr. Marcel Mititelu, care a slujit această comunitate timp de 13 ani și care de la începutul lunii octombrie va fi în Anglia pentru românii catolici din zonele Manchester și Liverpool. Sfânta Liturghie pentru credincioșii catolici din Dieceza de Milano se celebrează în fiecare duminică din lună, la ora 11.00, în biserica "Santi Gervaso e Protaso in Santa Maria Assunta" (Via Roma, 9, Buccinasco), cu excepția primei duminici din lună, când se celebrează la ora 11.00, în capela cimitirului din Vimodrone (Via Padana Superiore, Vimodrone).

Iașiul campion
Este al treilea an consecutiv când preoții Diecezei de Iași reușesc să câștige "Calix Sacerdotum", campionatul național al clericilor catolici de ambele rituri din România. Competiția s-a desfășurat între 2 și 4 septembrie la Satu Mare. Au participat opt echipe: trei ale eparhiilor greco-catolice (Oradea, Cluj-Gherla, Lugoj) și cinci ale diecezelor romano-catolice (Alba Iulia, Iași, Timișoara, Oradea, Satu Mare).

Dublă noutate
În biserica "Sfântul Anton, Abate", din orașul Schio, Italia, a avut loc duminică, 15 septembrie, deschiderea unui nou an pastoral cu prezentarea unui nou responsabil al comunității catolice române, pr. Sergiu Gabor, în prezența parohului comunității catolice din oraș, pr. Mariano Ronconi, concelebrând pr. Cornel Gabor, care activează de câțiva ani în comunitatea saleziană din Schio.

Pastorația tineretului
Comisia pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România s-a reunit în sesiunea de toamnă la Băile Felix în perioada 16-18 septembrie, lucrările fiind coordonate de pr. Felix Roca. S-a vorbit despre exortația Christus vivit, prezentarea celui de-al XI-lea Forum Internațional al Tinerilor (Sassone, Roma, 19-22 iunie), itinerarul pastoral al Zilelor Mondiale ale Tineretului pentru anii 2020-2022, simpozionul despre tineri (Cracovia, 2020), INTC 2021, destinatarii activităților, sursele de finanțare ale comisiei. Următoarea sesiune va avea loc în perioada 9-11 martie 2020, găzduită de Episcopia de Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat