Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

O lună misionară extraordinară. Botezați și trimiși

Am ajuns zilele binecuvântate ale lunii octombrie, lună care - spunea papa Francisc - ar trebuie să fie "un timp extraordinar de misionaritate". Știm că luna octombrie este luna prin excelență dedicată misiunilor, însă anul acesta suntem invitați să ne simțim și să ne comportăm asemenea misionarilor, vestind, comunicând și dăruind tuturor viața divină.

Propunerea unei luni extraordinare a venit din dorința de a comemora centenarul promulgării scrisorii apostolice Maximum illud a papei Benedict al XV-lea. Textul pornește de la constatarea că, după atât de multe eforturi, după atât de ilustre mărturii și exemple de neînfricată tărie în răspândirea credinței, numărul celor care se găsesc în întuneric și în umbra morții este încă mare. Dezvoltarea scrisorii merge în a prezenta pașii necesari reînsuflețirii angajării misionare a Bisericii. Propunerea papei era aceea de a avea o abordare mai evanghelică și universală a muncii misionare prin a vesti și a duce lumii mântuirea lui Isus Cristos, mort și înviat.

Dacă ar fi o imagine care să exprime în mod simplu invitația scrisorii, cred că mărturia sorei Carine Nguimeya din Camerun ar fi cea mai potrivită. Nu cred că am întâlnit nicăieri un exemplu mai simplu de activitate misionară bine înțeleasă, atât în aplicarea, cât mai ales în rezultatul ei.

"Sunt a doua fiică a unei familii catolice cu opt copii. Tatăl meu a fost paznic de închisoare, iar mama, comerciantă. La vârsta de 11 ani, alături de frații mei vindeam fructe și legume în stația de autobuz pentru a ne întreține. Mergând la școală m-am împrietenit cu o fetiță catolică de 12 ani pe nume Suzana, care îmi vorbea des despre Dumnezeu, despre activitățile din parohie, despre cum se rugau dimineața și seara. Duminica venea să mă ia de acasă pentru a merge la biserică. Aceste gesturi și cuvinte ale ei trezeau în mine un sentiment minunat, chiar dacă era doar cu un an mai mare decât mine. Alături de sentimentul de minunăție, simțeam și un gol, pentru că vedeam la ea ceva ce mie îmi lipsea.

Într-o duminică m-a dus să le salut pe surorile misionare, o comunitate de surori poloneze. Nu mai văzusem niciodată surori atât de aproape, frumoase în îmbrăcămintea lor lungă albastră și cu voal alb. Credeam că sunt îngeri. În acea zi a răsunat ceva puternic în interiorul meu; nu aș putea să spun ce a fost... Aceste surori au vorbit cu părinții pentru Botezul meu și au acceptat. Nu-mi venea să cred! La vârsta de 15 ani, alături de sora mea mai mare, am primit Botezul. A fost cea mai frumoasă zi; semnele și gesturile, cuvintele rostite la Botez mi-au dat impresia că în acea zi am început ceva nou: l-am întâlnit pe Dumnezeu și am experimentat iertarea lui. Este ceea ce vedeam la prietena mea Suzana și mie îmi lipsea! Acum suntem catolici cu toții".

Mărturia aceasta vine să sublinieze ceea ce papa Francisc spunea în mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor: Eu, tu, fiecare botezat este o misiune pentru că este rod al iubirii lui Dumnezeu și, în consecință, nu poate rămâne închis în propriul "eu".

Cred că mesajul acestei luni extraordinare este acesta: Când vom învăța toți să fim misionari asemenea Suzanei, prin gesturi și cuvinte, atunci viața divină va fi vestită, comunicată și dăruită tuturor, fără rezerve și fără frontiere.

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat