Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Istorie -

Resfințirea bisericii din Rădăuți

În sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, la sfânta Liturghie de hram a comunității din Rădăuți din ziua de 8 septembrie, PS Petru Gherghel a oficiat ritualul de resfințire a bisericii și consacrare a noului altar. La această solemnă celebrare euharistică au luat parte preoți și credincioși, atât din Rădăuți, cât și din parohiile învecinate, din Decanatul de Bucovina, dar și din alte parohii ale diecezei.

Întreaga sărbătoare a poporului credincios din Rădăuți s-a aflat sub semnul sfintei Fecioare Maria, mama care conduce pe fiecare fiu al ei spre comuniunea cu Dumnezeu. Această idee a fost accentuată în omilia părintelui Eduard Soare, vicerector al Seminarului mare din Iași.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh Aurel Iștoc a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor binefăcătorilor care au susținut lucrările de renovare și restaurare a bisericii; de asemenea, a amintit că această sărbătoare a hramului este rodul unui efort depus de toată comunitatea, care a acționat ca o familie de credință, speranță și iubire.

Episcopul emerit Petru Gherghel, evidențiind exemplul mărturiei date de fericitul Anton Durcovici, și-a arătat mulțumirea și prețuirea pentru grija manifestată de credincioșii din Rădăuți față de lăcașul lor de cult, subliniind că "grija unei comunități față de biserica proprie reprezintă o dovadă clară a credinței în Dumnezeu, căci, astfel, este arătată lumii fericirea de a fi fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Ierusalimului ceresc".

Părintele paroh a adăugat că, apărând necesitatea înființării unei parohii și a construirii unei biserici, la 11 noiembrie 1811 ia ființă Parohia Romano-Catolică Rădăuți. La 3 aprilie 1818, pr. Joseph Sattfeld este numit paroh. Până la amenajarea actualei biserici, serviciul religios se ținea într-o capelă din casa parohială. Piatra de temelie a bisericii parohiale din Rădăuți a fost sfințită la 13 mai 1823. La 8 octombrie 1824 a fost celebrată prima Liturghie în biserica ridicată la roșu. La 21 iunie 1826 a fost sfințită noua biserică de către arhiepiscopul de Lemberg, Andrzej Alojzy Ankwicz. Hramul inițial a fost ales Adormirea Maicii Domnului. După reparațiile generale din anul 1887, biserica a fost sfințită pentru a doua oară de către arhiepiscopul de Lemberg, Seweryn Morawski, cu hramul Nașterea Sfintei Fecioare. Pe parcursul timpului, după 1988, lucrări de reparații și de modificare a interiorului și exteriorului bisericii au fost executate rând pe rând de către parohii Eduard Ferenț, Iosif Doboș și Iosif Răchiteanu. A fost modificată forma balconului prin coborârea acestuia cu 40 cm și turnarea unei plăci de beton armat. Au fost înlocuite băncile vechi, prezbiteriul a fost modificat, iar vechiul altar a fost demolat. În perioada 2008-2009, a fost executat un altar din marmură în stil roman și pictată o icoană a Maicii Domnului cu pruncul în brațe. Sub coordonarea actualului părinte paroh, Aurel Iștoc, începând din vara anului 2015 și până în prezent, au fost executate ample lucrări de restaurare a bisericii, atât la interior, cât și la exterior. Altarul lateral a fost refăcut în stil originar cu cele trei coroane de o parte și de alta, iar în centru a fost pictată o nouă icoană votivă, reprezentând Nașterea Maicii Domnului. Au fost refăcute și celelalte două altare în stilul lor originar.

În altar au fost așezate relicvele Sfintei Cruci și ale fericiților Ieremia Valahul, Vladimir Ghica și Veronica Antal.

Michail-Iulian Echert



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat