Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Centenarul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi

Ziua de 1 septembrie a fost pentru noi, Surorile Franciscane Misionare de Assisi, o nouă ocazie pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru cei o sută de ani de prezență pe pământul românesc și la Huși. Este al doilea loc semnificativ pentru noi, deoarece primele surori, venite din Italia acum un secol, au sădit și aici sămânța carismei noastre, îngrijindu-se de orfanii de după război.

Am sărbătorit acest moment de har împreună cu comunitatea parohială "Sfântul Anton de Padova" din Huși, cu surorile noastre venite din Italia, Coreea, Kenya, Zambia, China și în special cu superioara generală nou aleasă, sr. Francesca Farina, însoțită de consilierele ei.

Ne-am bucurat mult și ne-am simțit onorate să-l avem în mijlocul nostru pe Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, care a răspuns cu mare disponibilitate invitației noastre.

Prin cuvinte profunde și pline de har, nunțiul ne-a îndemnat să-i mulțumim lui Dumnezeu, contemplând trecutul, și ne-a încurajat să privim spre viitor, spunându-ne la omilie: "Vă transmit salutul de binecuvântare al papei Francisc care păstrează o amintire fericită a recentei vizite apostolice pe care a făcut-o în România. A sărbători jubileul este un har... Prin fidelitate ați aruncat o sămânță de speranță în inimile multor bărbați și femei. Mulțumim lui Dumnezeu pentru semințele deja încolțite și pentru fructele abundente deja recoltate. Primele voastre surori, ascultând de porunca iubirii și urmând îndemnul sfântului Francisc, au părăsit țara lor acum 100 de ani și au venit în România pentru a repara «casa Domnului», îngrijindu-se de orfanii de după război. Încet, încet și cu prețul multor sacrificii, au construit o poveste de dăruire în favoarea celor mai săraci și defavorizați, ridicând și spații sacre pentru rugăciune".

Bucuria noastră a fost și mai mare văzându-ne înconjurate de atâtea persoane dragi: preoți, surori, rude, prieteni, din țară și de peste hotare, care au răspuns invitației noastre la sărbătoare.

După salutul final al sorei Francesca Farina, superioara generală, sr. Bernaveta Ciobanu, superioara provincială, a adresat cuvinte de mulțumire surorilor în vârstă, surorilor care s-au format în clandestinitate, surorilor care au condus congregația noastră în toți acești ani și fiecărei surori în parte, exprimând o mare recunoștință față de Provincia Fraților Minori Conventuali cu care am călătorit prin vitregiile timpului și cu care continuăm să colaborăm atât de frumos și astăzi.

Un gând special de recunoștință se îndreaptă către pr. paroh Ieronim Enășoaie, către preoții vicari și către toți colaboratorii și binefăcătorii noștri, care ne-au susținut în pregătirea acestei frumoase sărbători. Contemplând toate aceste momente încărcate de frumusețe, inima noastră exclamă iar și iar: Oare cum vom putea răsplăti Domnului pentru tot binele pe care ni l-a făcut în acești 100 de ani de prezență în România?

Credem că o putem face prin a-i oferi Domnului slujirea celor 93 de surori românce din care este formată Provincia noastră, o slujire simplă în mijlocul poporului, în sânul Bisericii Locale, în genunchi rugându-ne pentru ceilalți, la căpătâiul bolnavilor, alături de cei singuri, marginalizați, părăsiți, în mijlocul copiilor, al tinerilor și al familiilor.

O facem pline de bucurie și gratitudine, fiind conștiente că noi, surorile de azi, suntem "rodul" sacrificiului, al fidelității și al credinței surorilor de ieri, care au traversat cu atâta curaj pustiul comunismului, păstrând vie carisma institutului nostru pe meleagurile românești.

Sr. Irina Giurgică, SFMA



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat