Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Octombrie, în prezența Mamei cerești

Cu luna octombrie, toamna își face din ce în ce mai mult simțită prezența, zilele deja sunt mai scurte, adierea vântului face ca frunzele, cu marea diversitate a coloritului lor, să se desprindă de ramurile care le-au dăruit seva vitală, să se aștearnă ca un covor pe pământ, să ne bucure privirea și apoi devin hrană pentru pământ.

Țăranul e uimit. "După ce a semănat cu lacrimi, el seceră cu bucurie", simte bucuria recoltei, a darului fructelor pământului, într-o îndreptare duioasă a privirii spre cer, într-o sinceră mulțumire. Dar este o bucurie care se amestecă mult cu melancolia, provocată și de vremea mohorâtă. Poeții au pus în versuri aceste sentimente.

Toamna, inevitabil, ne conduce mintea spre iarnă, spre momentul în care natura va muri, spre momentul în care și noi vom muri... Amintește Ecleziastul: "Pentru toate există o vreme și un timp, pentru toate cele plăcute sub ceruri. Este un timp pentru a se naște și un timp pentru a muri; un timp pentru a planta și un timp pentru a smulge ce s-a plantat" (Qoh, 3,1-2).

În momentele de melancolie, deseori ne îndreptăm spre cea mai scumpă ființă, spre mama. Rămânem uimiți privind o mamă care își ridică pruncul la piept, îl leagănă și îl privește cu atenție pentru a-l săruta și a-i transmite cât de mult îl iubește. Nu prin vorbe, ci mai ales prin fapte. O mamă care își privește odorul este o mamă cu adevărat frumoasă, pentru că strălucește pe chipul ei iubirea pentru minunea pe care o ține în brațe. O mângâiere, o îmbrățișare, un sărut pe frunte dăruite de mama fac minuni. Specialiștii spun că este și o lege înscrisă în firea noastră, iar apropierea mamei creează răspunsuri neuro-chimice care provoacă starea de bine.

Luna octombrie, în Biserica Catolică, este o lună dedicată sfintei Fecioare Maria, regina Rozariului. Dacă dialogul cu mama noastră naturală ne face atâta bine, dialogul cu Mama noastră cerească ne îndreaptă spre împlinirea noastră nu doar naturală, ci și spirituală, pentru că ea ne conduce spre Isus.

Câtă mângâiere ne poate aduce dialogul cu ea, prin rugăciunea Rozariului! Amintindu-ne de misterele vieții lui Cristos și ale Maicii Domnului, repetăm "Bucură-te, Marie!" după "Bucură-te, Marie!"... Și putem spune că putem contempla în miniatură faptele minunate înfăptuite de Dumnezeu și relatate de evanghelii, iar aceste mistere - de bucurie, de durere, de slavă și de lumină - sunt și misterele propriilor noastre vieți. Dintre toate rugăciunile, Rozariul este cel care ne apropie mult de Isus și face acest lucru prin dulcea mijlocire a Maicii sale. Luna aceasta ne amintim de atâția și atâția oameni, săraci sau bogați, părinți, copii sau bunici, care au găsit în Rozariu forța de a merge mai departe. Pentru mulți sfinți, sfântul Rozariu a fost arma indispensabilă a rugăciunii lor zilnice. Cu Maria, ei au mers la Isus și spre frații lor.

Maria este cea care ne învață cum să ne îndreptăm spre Dumnezeu, dar și cum să mergem spre frații noștri. Luna octombrie este și "Luna misionară extraordinară", voită de papa Francisc. Sfânta Maria, primindu-l pe Isus în viața ei, a fost prima misionară care a mers în grabă spre cea care avea nevoie de ajutorul ei. Ea nu folosește cuvinte, ci se pune în mișcare, începe o călătorie, se îndreaptă către o altă persoană, avându-l pe Isus în inima sa. Maria ne învață și pe noi că iubirea și credința ne pun în mișcare, ne provoacă să mergem spre cel care are nevoie de sprijinul nostru.

În această lună, mai mult decât în oricare alta, să găsim timp pentru a ne ruga sfântul Rozariu, în biserici, în familie, dar și singuri! Ne va face mult bine.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat