Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Rugăciune pentru unitate

"Dreptatea, numai dreptatea să o cauți" (Dt 16,20)

Pentru câteva zile - adică pe durata unei octave - creștinii, indiferent de confesiune, se întâlnesc în ambiente destinate cultului și se roagă pentru unitate. Versetul din cartea Deuteronomului dă un răspuns, pe lângă altele, la întrebarea de ce este Isus împărțit: pentru că există corupție și nedreptate! Rugăciunile și textele meditative pentru octava de rugăciune au fost pregătite de creștinii din Indonezia. În ciuda unei largi diversități etnice, culturale și religioase, această țară din Asia de Sud-Est trăiește în acord cu așa-numitul principiu gotong royong, care înseamnă solidaritate și cooperare. Aceste două noțiuni se oglindesc în sfera socială și economică și fac posibilă coeziunea și unitatea Indoneziei. Cu toate acestea, corupția și nedreptatea nu ocolesc această țară cu o populație de 265 de milioane de oameni, dintre care numai 10% creștini, musulmanii reprezentând 86% din întreaga populație.

Creștinii din diferitele confesiuni au înțeles că unitatea în Cristos este rețeta și antidotul eficient care ar elimina efectele nefaste ale nedreptăților de orice fel. Textul biblic din cartea Deuteronomului (16,11-20), propus pentru acest an, răspunde acestui deziderat unanim de afirmare a dreptății. Nedreptatea a alimentat diviziunile în Biserică. De aceea, "ne căim de nedreptatea care provoacă diviziuni, însă, fiind creștini, credem în puterea lui Cristos pentru a ne ierta și a ne răscumpăra. În acest mod, suntem uniți sub crucea lui Cristos, cerând în același timp, prin harul său, să pună capăt nedreptății", citim în textele pentru această octavă.

Dreptatea socială - ne spune materialul pregătit pentru această octavă - are forța de a recupera unitatea dintre Biserici sau de a o înfăptui, deoarece aceasta nu stă numaidecât în uniformitatea lor doctrinală și nici în practica sacramentală identică. Ea depinde în mare măsură de practicarea dreptății! Mai mult decât o dezbatere la nivel teoretic și teologic, unitatea trebuie să fie o angajare exterioară, vizibilă în favoarea dreptății. Tocmai de aceea i se cere Duhului Sfânt să-i unească pe toți în acțiune. Îi cerem și noi lui Isus darul unității, preluând cuvintele unei rugăciuni din materialul redactat: "Îți mulțumim pentru multele culori, culturi și obiceiuri pe care le împărtășim în această lume. În diferențele noastre, unește-ne prin iubirea ta. Fă-ne capabili să lucrăm împreună pentru a apăra viața și pentru a face din această lume un loc drept și pașnic pentru toată omenirea!"

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat