Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

Ce putem ști despre primii 30 de ani din viața lui Isus, adică despre acei ani misterioși care au precedat activitatea sa publică?

În Noul Testament găsim câteva informații despre această perioadă în doar două scrieri: Evanghelia după Matei 1-2 și Evanghelia după Luca 1-2. Marcu și Ioan nu manifestă niciun interes pentru copilăria lui Isus. Astfel, evangheliile se interesează în principal de cei trei ani de activitate publică a lui Isus. Dar ce putem ști despre anii care au precedat viața sa publică?

La această întrebare încearcă să răspundă unele evanghelii apocrife. Unele dintre acestea se inspiră din textele canonice pe care le amplifică, altele dau curs liber fanteziei, atribuindu-i lui Isus lucruri ieșite din comun. Au fost foarte populare, așa cum o dovedesc traducerile lor în diferite limbi. Cele mai cunoscute sunt: Evanghelia copilăriei a lui Pseudo-Toma (sfârșitul sec. II), Evanghelia arabă a copilăriei Mântuitorului (după sec. V) și Evanghelia lui Pseudo-Matei (sec. VI). Aceste evanghelii și-au propus să umple lacunele din evanghelii despre copilăria lui Isus. Cât de mult ne ajută aceste texte să cunoaștem lucruri despre viața ascunsă a lui Isus? Foarte puțin sau aproape deloc. Nimic din evangheliile canonice și din tradiția Bisericii nu ne permite să credem că Isus ar fi săvârșit în copilăria sa toate acele lucruri ciudate sau ieșite din comun pe care aceste scrieri i le atribuie.

Cel mai firesc lucru este să urmăm judecata de bun-simț a Evangheliei după Luca în care găsim câteva lucruri esențiale despre personalitatea copilului Isus. În episodul despre vizita la templu la vârsta de 12 ani, Luca evidențiază mirarea învățătorilor din templu în fața înțelepciunii și răspunsurilor lui Isus (Lc 2,47), dar și uimirea părinților în fața cuvintelor sale (Lc 2,49). Mai notează Luca: "Isus creștea în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52). Așa a fost cunoscut Isus de cei printre care a trăit până la vârsta de 30 de ani: un copil supus părinților și un tânăr înțelept și plin de mister. Deja de pe acum începe să transpară ceva din taina pe care o poartă cu sine și care se va revela deplin la vremea maturității sale.

Pr. Iosif Antili



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat