Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Tinerii și revoluția slujirii

Anul 2019 se deschide, la nivel de Biserică, printr-un mare eveniment ce îi are ca protagoniști pe tineri: Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) din Panama, în perioada 22-27 ianuarie. Va fi a 34-a ediție a acestei întâlniri dorite de sfântul Ioan Paul al II-lea și a treia la care ia parte papa Francisc, după Rio de Janeiro (2013) și Cracovia (2016). Întâlnirea din Panama are loc după Sinodul tinerilor din luna octombrie de anul trecut, prin care Biserica a dorit să se întrebe cum să-i însoțească pe tineri pentru ca ei să răspundă la chemarea lui Dumnezeu și, totodată, să le ceară să o ajute în identificarea celor mai eficiente modalități de a vesti evanghelia.

Papa Francisc a dorit ca, după ZMT de la Cracovia, noul itinerar propus tinerilor să se lege de cel precedent, care era centrat pe fericirile evanghelice, în dorința ca tinerii să meargă înainte comemorând trecutul, având curaj în prezent și speranță pentru viitor. Aceste atitudini, mereu vii, sunt prezente în tânăra din Nazaret. De aceea, următoarele teme au fost inspirate din viața sfintei Fecioare Maria. În anul 2017 s-a reflectat asupra credinței Mariei, când în Magnificat a spus: "Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic" (Lc 1,49). Tema din anul următor (2018) - "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu" (Lc 1,30) - a fost o ocazie de a medita asupra carității pline de curaj prin care Fecioara a primit vestea îngerului. Iar tema ZMT din 2019 va fi inspirată din cuvintele "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38), răspunsul Mariei dat îngerului, încărcat de speranță.

În videomesajul adresat tinerilor pentru ZMT din Panama, papa Francisc le reamintește acestora că au forța de a schimba lumea printr-o revoluție "care poate înfrânge «puterile tari» de pe acest pământ: «revoluția» slujirii". A fi în slujba aproapelui înseamnă, înainte de toate, să ne punem în dialog cu Dumnezeu, în atitudine de ascultare, așa cum a făcut Maria. În tăcerea inimii, în rugăciune, în prietenia cu Dumnezeu putem "să descoperim identitatea noastră și vocația la care Domnul ne cheamă, care se poate exprima în diferite forme: în căsătorie, în viața consacrată, în preoție... Toate acestea sunt moduri pentru a-l urma pe Isus. Important este să descoperim ce anume așteaptă Domnul de la noi și să avem curajul de a spune «da»". Chemarea pe care Dumnezeu o adresează fiecăruia dintre noi privește fericirea noastră, deoarece propunerile lui Dumnezeu "nu sunt pentru a stinge visele, ci pentru a aprinde dorințe; pentru a face în așa fel încât viața noastră să aducă rod, să facă să apară multe zâmbete și să îmbucure multe inimi". De aceea, a da un răspuns afirmativ lui Dumnezeu este primul pas pentru a fi fericiți și a face fericite multe persoane. Papa Francisc îi îndeamnă pe tineri să aibă curajul "de a intra fiecare în propriul interior și de a-l întreba pe Dumnezeu: «Ce vrei de la mine?» Lăsați ca Domnul să vă vorbească și veți vedea viața voastră transformându-se și umplându-se de bucurie".

ZMT din Panama va fi o nouă ocazie în care papa Francisc va manifesta încrederea sa în tineri și îi va încuraja ca, spunând "da" lui Dumnezeu asemenea Mariei, să fie protagoniștii unei lumi noi în care să fie prezentă credința, slujirea și dăruirea.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat