Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

(continuare din numărul trecut)

În acel timp, la curtea din Asuki se petrecură lucruri ce aduseră cu sine o schimbare radicală. Regele Sivan, îmbătrânit înainte de vreme, suferea de podagră . În nopțile de insomnie se gândi serios la moarte și la ororile veșniciei, despre care îi predicase Francisc Xaveriu, și era din ce în ce mai aplecat să se facă creștin. Că învățăturile lui Cristos sunt cu mult mai raționale decât ale bonzilor japonezi, aceasta o recunoscuse acum 30 de ani. Dar de aici și până la credința creștină este o distanță enormă, ce nu se poate străbate decât cu ajutorul harului. Din nefericire, prudența lumească a lui Sivan și purtarea lui potrivnică chemării de sus nu erau tocmai o dispoziție potrivită ca să primească haruri mai îmbelșugate. Dacă totuși le-a primit, se datorează milostivirii necuprinse a lui Dumnezeu; apoi, desigur, și mijlocirii sfântului Francisc Xaveriu și exemplului sublim oferit de mai mulți creștini, printre care regele de Tosa, pajul Ștefan și mai ales Sikatora. Sivan ceru deseori informații de la Sikatondono despre purtarea fiului său adoptiv și, aflând că el era dispus să rămână mai bine toată viața prizonier decât să se lepede de Cristos, își puse cuvântul pentru rechemarea prințului și declară părintelui Cabrai că și el vrea să se pregătească pentru primirea sfântului Botez.

Vestea aceasta se răspândi ca fulgerul prin tot palatul și prin toată țara, producând bucurie creștinilor și ciudă și consternare printre păgâni. Nu mult după aceea, se răspândi a doua și a treia veste prin țară: că regele de Satsuma a năvălit cu oastea în provincia Fiunga și că regele Sivan condamnase pe regină la închisoare pentru trădare. Amândouă erau adevărate; numai că închiderea reginei se făcuse atât pentru că îl îndemnase pe regele de Satsuma să vină cu oastea împotriva bărbatului ei, lepădat de zeii Japoniei, cât și din pricina tulburărilor ei mentale. Ea căzuse pradă unei furii nemăsurate; și rapoartele misionarilor nu se sfiesc să spună că diavolul ar fi intrat în ea.

Așa se schimbară lucrurile la curtea din Usuki când, la dorința regelui, Sikatondono îl eliberă din închisoare pe fiul său adoptiv și-l trimise înapoi la curtea lui Sivan. Ne putem închipui cu câtă mulțumire primi prințul această veste, ce-l bucură cu atât mai mult, cu cât aducătorul ei a fost însuși prințul Sebastian, care îl înștiință, în același timp, că tatăl său se pregătea să primească Botezul. Amândoi preamăriră milostivirea lui Dumnezeu. După aceea, se grăbiră în marșuri forțate la Usuki, în fruntea unei trupe auxiliare strânse în grabă de Sikatora, la porunca tatălui său, din regatul Buigen. Regele Sivan și curtea lui ieșiră călare în întâmpinarea celor doi prinți și-i salutară cu tot ceremonialul prescris.

- Mulțumesc Domnului - spuse Sikatora regelui - că acum mi se oferă prilejul să-mi arăt recunoștința și fidelitatea. Veți vedea că, dintre toți supușii, creștinii vor fi sprijinul cel mai puternic al tronului.

O armată de vreo 40.000 de oameni se adunase lângă Usuki și trebuia să pornească peste câteva zile împotriva dușmanilor. Sikatondono fu numit comandant suprem; Sikatora primi comanda peste o divizie de cavalerie. Străzile din Usuki, sălile palatului și parcul din jurul lui răsunau de zăngănitul armelor. Cu toate frământările legate de ultimele pregătiri ale unei armate ce pornește la război, Sikatora avu timp să se pregătească pentru primirea primei sfinte Împărtășanii, pe care o dorise așa de tare. O parte a nopții, pe care prințul o petrecea regulat în capela misiunii, era consacrată acestei pregătiri, iar în ziua plecării oștirii el primi cu lacrimi în ochi pâinea vieții. Împreună cu el, se apropiară de masa Domnului prințul Sebastian, pajul Ștefan, orbul Tobia și micul lui conducător, Francisc. Sikatora se rugă mult timp după aceea cu evlavie și îngenunche și înaintea icoanei preacuratei Fecioare Maria, oferind prin mâna ei curată lui Dumnezeu sângele și viața sa pentru răspândirea creștinismului în Japonia.

Dimineața următoare, răsună pe străzi sunet de tobe și de fluiere. Armata defilă în zăngănit de arme prin fața castelului regal. Regele Sivan, pe care un nou atac de podagră îl împiedica să meargă la război, privea dintr-o lectică la marșul trupelor. Când apăru Sikatora în fruntea cavaleriei, îl chemă la sine, îi întinse mâna și-i spuse:

- Mergi cu bine, fiul meu! Iartă-mă că te-am tratat așa de aspru; am făcut-o din iubire, dar dintr-o iubire oarbă pentru tine. Voiam bucuros să te fac un rege mare pământesc și un erou. Acum înțeleg mai bine, și datorez mult pildei tale și exemplului tău. Când te vei întoarce, voi fi creștin.

- Slavă să fie lui Dumnezeu pentru harul ce ți l-a dat! - răspunse prințul. Nu cred însă că mă voi mai întoarce acasă; un glas tainic îmi șoptește că sunt aproape de capătul vieții mele. Ultima și unica mea rugă este: nu zăboviți cu primirea sfântului Botez și fiți ocrotitorul creștinilor!

Regele Sivan făgădui și-i întinse mâna cu lacrimi în ochi. După aceea, tânărul se grăbi în fruntea cetei sale; Sivan mai zări o dată strălucind în bătaia soarelui coiful lui, pe care lucea o cruce de aur; apoi, chipul tânărului dispăru în pădurea de lănci și în praful pe care-l ridicară copitele cailor.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat