Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericirea la Anton Durcovici

"Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 143,15). Acest verset a fost ales de fericitul Anton Durcovici ca moto al episcopatului său, voind prin aceasta să arate cine este izvorul și culmea fericirii omului. Subiectul fericirii a fost tratat de Durcovici încă în perioada aflării sale la București, în ale sale Lecții tomiste despre Dumnezeu. Astfel, la 3 noiembrie 1936 spunea că de cunoașterea adevărurilor divine "atârnă toată fericirea omului, care stă în Dumnezeu". Și nu doar a omului. În lecția din 1 decembrie 1936, Durcovici spunea că "Bunurile pământești... nu sunt ultimul scop al omului, și nici al unui popor", fiind oferite "pentru a ajunge mai ușor la [Dumnezeu], care este bunătatea esențială și fericirea veșnică". Făcând apoi referință la deviza regală Nihil sine Deo, din care "reiese marea răspundere ce o are poporul întreg și o avem și noi fiecare în parte" în a-i aduce laudă lui Dumnezeu, Durcovici își prezenta cursul de religie ca "o contribuție, și nu cea mai mică, pentru fericirea adevărată a patriei noastre... pentru o Românie fericită cu Dumnezeu". La 14 mai 1940, citându-l pe sfântul Augustin, afirma că "fericit este cine te cunoaște pe tine, chiar dacă ignoră toate celelalte", și continua spunând că fericirea supremă a omului stă în Dumnezeu, "pentru că fericit este cineva numai prin aceea că înțelege pe Dumnezeu".

Pentru a ajunge la această fericire, Anton Durcovici a propus și alte căi. Una dintre ele era Euharistia. Astfel, explicând motoul de pe stema episcopală, în pastorala din 14 aprilie 1948, îi îndemna pe preoți și credincioși să se apropie "cu sufletul curat de preasfânta masă a Domnului, întăriți cu această hrană, sunteți pe calea ce vă duce sigur la fericire, la o fericire desăvârșită și nepieritoare în ceruri, în împărăția blândului Miel dumnezeiesc", pe care, alegându-l "scut neînvins al turmei încredințate păstoririi mele", îl invoca: "Păzește-ne, Doamne; călăuzește-ne spre fericirea ta, ca să se împlinească pentru noi cuvântul dumnezeiesc! «Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!»". Iar în circulara din 28 decembrie 1948 scria ce răsplată îi așteaptă pe cei care se apropie de "temnița dragostei": "Ce fericire nespusă îți va inunda sufletul atunci când în fața lumii întregi îți voiu spune și ție cuvintele: «Veniți, binecuvântații Tatălui meu, luați în primire împărăția pregătită pentru voi... am fost în închisoare și ați venit la mine»".

Tot în pastorala din 14 aprilie 1948, o altă cale indicată de Durcovici era o viață trăită în credință: "Făcând astfel... fericirea vă este asigurată în viață și în veșnicie!" Aceeași idee o regăsim în scrisoarea adresată la 13 ianuarie 1948 nepotului său Toni și soției acestuia Maria, în care îi îndemna să meargă mai departe "plini de cinste și conștienți de starea" lor, întrucât "aceasta este cea mai sigură cale spre fericire și mulțumire interioară".

Și în cadrul vizitelor pastorale în parohiile Diecezei de Iași a revenit la ideea de fericire. La Gherăești, la 4 septembrie 1948, i-a îndemnat pe credincioși "să se închine sfintei cruci cu credință neclintită, cu nădejde nestrămutată și dragoste înflăcărată", pentru ca atunci "când va apărea Cristos, pe norii cerului..., cu semnul biruinței sale, să aibă parte de fericirea veșnică". La Pildești, la 6 septembrie 1948, a predicat despre Adormirea Maicii Domnului și despre fericirea vieții veșnice în cer, chemându-i pe credincioși "să trăiască astfel pe pământ, ca să nu uite patria cerească, ci să se facă părtași de ea".

Cine dintre noi nu dorește fericirea? Dacă o dorim cu adevărat, să ne plecăm inima spre învățătura fericitului nostru episcop martir și să o căutăm acolo unde ne îndeamnă el: în Dumnezeu.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat