Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (XI)

Exemple de dăruire - Eroii francezi (II)

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim informații despre patru dintre cei cinci eroi francezi a căror slujbă de înmormântare a avut loc în catedrala din Iași în ziua de 28 martie / 9 aprilie 1917.

Informații despre cei cinci se găsesc în principal în discursul ținut de generalul Berthelot și în Registrul de decedați al Parohiei Iași.

Soldatul Celestin Carmil Lucian Legret a fost doborât de boală. "Modest, devotat, serviabil, totdeauna gata să-și facă datoria". A decedat la 7 aprilie 1917, la 26 de ani.

Alphonsina Filippes era cea mai mare dintre cei 11 copii; a urmat doi ani cursurile Școlii Societății de Ajutor a Răniților Militari. La începutul războiului a lucrat într-o clinică, apoi a venit în România cu Crucea Roșie Franceză. Era într-un spital de răniți când, cu o lună înainte de a muri, îmbolnăvindu-se prietena ei, Genevieve de Goutel, a vegheat la căpătâiul ei. Dar tifosul a atins-o și pe ea. A murit la 2 aprilie 1917. Avea 28 de ani.

Colonelul Georges Dubois a murit în urma unei răni de război primită în foc, cu fața spre dușman, la 20 noiembrie 1916, aproape de Titu, în cursul bătăliei de pe Argeș. L-a lovit un obuz pe el și pe un colonel român, cu care legase o strânsă prietenie. La începutul lunii martie se credea că va scăpa, dar nu a fost așa. Registrul decedaților îl notează cu numele Georgius Aemelius Dubois, decedat la 4 aprilie, la 53 de ani. În 1912 a fost citat pe ordinul de zi al corpului expediționar din Maroc; la 6 octombrie și-a condus batalionul pe Marna la atacul localității Bansee; e citat la ordin la Eparges; e citat la 18 mai 1916 la Verdun; după trei luni, pe Somme, comandă regimentul care eliberează satul Clery, fiind citat pe ordinul de zi al armatei. Rănit de trei ori, citat de patru ori, a fost ofițer al Legiunii de Onoare.

Sr. Antoinette Roux se afla de mult timp în România. A stat la Galați cât timp erau răniți și bolnavi, apoi a venit la Iași împreună cu patru surori. Două dintre ele au căpătat germenii bolii care le-au răpus. "Pe patu-i de moarte părea că se roagă mereu, fața ei era liniștită. Se odihnea în sfârșit după lunga-i datorie săvârșită în pacea Domnului și în cultul fervent al patriei depărtate". A murit la vila "Greierul", locul în care a slujit. Registrul decedaților notează că a murit la 7 aprilie 1917, la 70 de ani. George Samoilă arată într-un studiu că sora s-a născut în 1849, iar rămășițele pământești odihnesc în Mausoleul soldaților francezi din cimitirul "Eternitatea" din Iași. În fotografia făcută la Spitalul Militar Francez de la vila "Greierul", sora Antoinette este, probabil, cea mai în vârstă, în stânga.

Regina Maria a scris în Le Figaro următoarele rânduri: "Pe un pat sărăcăcios la fel ca al maestrului, alături de el, odihnea sora Angela (de fapt, Antoinette), care s-a stins aproape la aceeași oră; ei erau unul lângă altul: cel care s-a avântat în lupta științei; cea care fusese umila servitoare a lui Dumnezeu. Asemănătoare cu aripile care i-au purtat sufletul la cer, corneta ei încadra o față zâmbitoare și liniștită, fața celei alese care se odihnea deja în pacea lui Dumnezeu, acea pace pe care a dorit-o în toate zilele vieții ei. Afară zăpada se topea în sfârșit și păsările intonau primele lor cântece".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat