Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Papa în Irlanda
O vizită la centrul de primire a familiilor fără casă în prima zi, o scurtă călătorie la sanctuarul marian din Knock în ziua a doua au fost noutățile călătoriei pe care papa Francisc a făcut-o la 25 și 26 august în Irlanda pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor (21-26 august). În prima zi s-a întâlnit cu președintele țării, apoi cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic. Seara, pe Croke Park Stadium din Dublin, a participat la sărbătoarea familiilor. A doua zi, la sanctuarul din Knock a recitat "Angelus", apoi s-a întors la Dublin, unde a prezidat Liturghia de încheiere a Întâlnirii Mondiale a Familiilor, ținând și predica. După Liturghie, a fost programată o întâlnire cu episcopii din patria sfântului Patriciu.

Turism și transformare
"Turismul și transformarea digitală" este tema propusă pentru Ziua Mondială a Turismului. Marcată anual la 27 septembrie, inițiativa sugerează, prin tematica aleasă anul acesta, o reflecție aprofundată asupra progreselor înregistrate de tehnologia digitală care "ne-a transformat epoca și comportamentul, schimbând în mod drastic felul de a trăi timpul de odihnă, de vacanță, mobilitatea și turismul în toate formele sale", după cum evidențiază cardinalul Peter Turkson, prefect al Departamentului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, în mesajul adresat cu ocazia acestei zile.

Pentru săraci
În vederea celei de-a II-a Zile Mondiale a Săracilor, care se va celebra duminică, 18 noiembrie, papa Francisc a semnat în mod simbolic la 13 iunie, comemorarea liturgică a sfântului Anton de Padova, patron al săracilor, un mesaj inspirat de cuvintele din Psalmul 34: "Acest sărac strigă și Domnul îl ascultă". Conținutul mesajului se dezvoltă în jurul a trei verbe: "a striga", "a răspunde" și "a elibera". Pentru fiecare dintre aceste verbe, papa Francisc elaborează o scurtă sinteză existențială care provoacă la reflecție. Cu această Zi, Biserica vrea să reafirme grija comunității creștine față de cei care trăiesc la marginea societății din cauza condiției lor de sărăcie.

Fecioarele consacrate

Cardinalul Joăo Braz de Aviz, prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, a anunțat convocarea în anul 2020 a unei întâlniri mondiale a fecioarelor consacrate, la 50 de ani de la promulgarea ritualului de consacrare. Ordinul Fecioarelor Consacrate (Ordo Virginum) oferă posibilitatea unei forme speciale de consacrare, în mijlocul lumii, prin care femeile își pot consacra viața fără a-și schimba contextul obișnuit al vieții și fără obligația de a-și exprima noua condiție de viață printr-o vestimentație identificabilă. La 4 iulie, congregația a publicat instrucțiunea "Ecclesiae sponsae imago" care oferă linii de orientare și promovare a acestei forme particulare de viață consacrată.

Participanți la Bruxelles
Trei seminariști de la Institutul Teologic din Iași - Eduard Cristian David, Gabriel Cocianga și Cătălin Farcaș - , împreună cu preoții Robert Petrișor și Ovidiu Bejenaru, au participat, în perioada 24-27 iulie, la Congresul Internațional "Biserica în Europa - Cultură. Identitate. Solidaritate", ținut la Bruxelles cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a scrisorii apostolice "Ecclesia in Europa" a sfântului papă Ioan Paul al II-lea.

"YOUCAT for Kids"
Circa 30 de editori lucrează la traducere, iar la sfârșitul anului textul va fi publicat în circa zece limbi, dar în scurt timp se va ajunge la 72 de limbi așa încât să permită folosirea lui în cele mai îndepărtate regiuni ale pământului. O activitate universală, "catolică" în adevăratul sens al termenului, care la 1 august a marcat o etapă fundamentală cu publicarea ediției germane a "YOUCAT for Kids". Noul catehism pentru copii, în versiunea engleză, a fost prezentat oficial la Dublin în cursul Întâlnirii Mondiale a Familiilor.

Capitul
În Italia, la Bagnoregio, între 18 iulie și 2 august, Surorile lui Isus Răscumpărătorul au avut al XVIII-lea Capitul General Ordinar, cu tema "Mântuitorul tău este Sfântul lui Israel". Superioară generală a fost aleasă sr. Marilena Russo. Din România au participat trei surori, dintre care două din Dieceza de Iași, unde congregația are o comunitate la Onești (din anul 1992) și una la Slănic Moldova (din anul 2000). În județul Maramureș, surorile au o comunitate la Bârsana (din anul 2008).

Episcop de Timișoara
După numirea din 16 mai, Pál József-Csaba a fost consacrat și instalat întru episcop romano-catolic de Timișoara, la Liturghia din 6 august, în catedrala "Sfântul Gheorghe" din Timișoara. Celebrant și consacrator principal a fost PS Martin Roos, avându-i alături pe ÎPS Ioan Robu și ÎPS György Jakubinyi, printre ierarhii prezenți fiind ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, și PS Petru Gherghel. Marți, 7 august, noul episcop a celebrat o primă sfântă Liturghie pontificală în bazilica minoră de la Maria Radna, avându-i alături pe ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel, PS Cornel Damian și PS Anton Coșa.

Genfest România
La Borzont, județul Harghita, între 2 și 5 septembrie, tinerii din Mișcarea Focolarelor din România organizează pentru tineri și cu tinerii având vârste cuprinse între 16 și 30 de ani o replică la întâlnirea Genfest care a avut loc la Manila, în Filipine, între 6-8 iulie și care a avut motoul "Dincolo de Granițe". Genfest este o întâlnire mondială organizată de Mișcarea Focolarelor pentru tinerii din întreaga lume. Mai multe informații: https://genfestro2018.wixsite.com/info-ro și www.facebook.com/genfest.romania.

Expoziție inedită
România - un pământ creștin. Aceasta este imaginea pe care încearcă să o contureze hărțile, tipăriturile și obiectele de artă ecleziastică creștină reunite în expoziția "Imago Romaniae. Terra Christiana", amenajată la Muzeul Național de Istorie al României (MNIR) și deschisă publicului în perioada 8 august - 1 octombrie. Arhiepiscopia de București este unul dintre inițiatorii acestei expoziții, punând la dispoziție 18 hărți, epistole, imagini religioase și tipărituri, în copie (originalele sunt la Biblioteca Apostolică Vaticană).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat