Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cineva te cheamă. Cultura indeciziei

Dragă tânără, dragă tânăr,

În "episodul" precedent al discuției noastre vorbeam despre teama de a decide, care poate înăbuși într-un tânăr dorința de a face alegeri importante, de a ținti mai sus, de a face ceva serios cu propria viață. Se poate ajunge astfel, în mod paradoxal, la alegerea de... a nu alege. Un astfel de mod de a trăi este o sursă sigură de nemulțumire și de tristețe, deoarece alegerile importante ale vieții sunt acelea care îi dau consistență și asigură împlinirea. Iar Dumnezeu asta dorește pentru tine: să fii mulțumit, să fii împlinit, să fii fericit!

Este adevărat că trăim într-o cultură a indeciziei, iar tinerii sunt fiii acestor timpuri. Sunt și ei contaminați de această boală care nu face altceva decât să împingă tot mai departe momentul alegerilor importante ale vieții. O astfel de atitudine se manifestă în diferite forme, însă toate marcate de teama de a decide și - e bine să o spunem - sunt și un semn al unei legături fragile cu Dumnezeu, cel care cheamă, dar și dăruiește forța de a răspunde chemării. Cel care nu are curajul să aleagă ceea ce îi propune Dumnezeu nu este suficient de convins că Dumnezeu este izvorul fericirii sale. Îți propun să analizăm câteva dintre aceste forme, în speranța că te va ajuta să faci o reflecție asupra vieții și chemării tale.

Nonalegerea este situația tipică în care se găsește cel care, dacă ar putea, ar vrea să nu aleagă niciodată. Se găsește într-o poziție amorfă și neutră, este lipsit de curaj și nu își exercită inteligența minții și a inimii, mărind astfel numărul indecișilor sau a celor care amână mereu momentul deciziei chiar și în aspectele cele mai banale.

"Așa fac toți" este amăgirea celui care nu înțelege că, în realitate, este imposibil să nu alegi în viață, iar astfel se găsește în situația de a "suporta" alegerile făcute de alții în locul său. Este situația atâtor tineri care absorb fără discernământ mentalitatea înconjurătoare și, în felul acesta, devin victimele "vânzătorilor de fum", așa cum îi numește papa Francisc pe cei care se folosesc de tineri pentru interesele lor economice.

Teama față de "pentru totdeauna" este situația celui care în orice alegere lasă mereu deschisă posibilitatea de a face un pas înapoi, de a renunța la ceea ce a decis și de a căuta un alt orizont. În felul acesta, în momentul în care intervine dificultatea, renunță cu ușurință la facultate, la un loc de muncă, la soț sau soție etc.

Egoismul este acela care determină alegerile celui care caută doar propriul interes fără să se preocupe de nevoile și durerile aproapelui. Egoistul se vede doar pe sine și nu știe să aleagă decât ceea ce îl satisface pe el însuși.

În fine, există și situația celui care "alege" să își facă rău în mod direct căutând fericirea în moduri și locuri greșite: alcool, droguri, sex, jocuri de noroc etc. Primește în schimb doar iluzii și regăsește doar amărăciune și gol interior.

Ți-am enumerat aceste nonalegeri în speranța că, reflectând asupra lor, te vei feri de aceste amăgiri și vei construi viața ta pe alegeri solide, care îl vor avea mereu în centru pe Dumnezeu. Știu că nu este suficient să înțelegi ce nu trebuie să faci și că ai nevoie să afli și ce trebuie să faci pentru binele tău. Despre acest lucru vom vorbi în următoarea mea scrisoare pentru tine.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat