Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Popenguine

Senegalul, situat pe coasta vestică a Africii, la Oceanul Atlantic, este cunoscut ca una dintre cele mai pașnice țări de pe continent. Musulmanii (94%) și creștinii (4%) trăiesc în armonie, chiar invitându-se reciproc la masă cu ocazia sărbătorilor proprii.

La doar 55 de kilometri de capitala țării, Dakar, se află cel mai mare sanctuar dedicat Maicii Domnului, Popenguine. Din acest sat era originar cardinalul Hyacinthe Thiandoum (? 2004) care provenea dintr-o familie mixtă, mama lui fiind fiica imamului din sat.

Biserica din Popenguine, construită din anul 1888, este una dintre cele mai vechi din Senegal. Chiar dacă există o istorioară cum că Maica Domnului s-ar fi arătat unui grup de pescari din sat, apariția nu este confirmată. Însă printre arbori și într-o liniște desăvârșită se află o grotă care adăpostește o statuie care atrage anual mii de pelerini.

Istoria sanctuarului putem spune că începe în anul 1885, când sosește aici un misionar din Alsacia, Joseph Strub, și vizitează satul Fof Nguén (care s-ar traduce cu "a veni să se ascundă"), sat locuit de musulmani încă din secolul al XI-lea. A deschis imediat un dispensar, populația aflând aici alinare și vindecare. De asemenea, i-a ajutat mult și în timpul unei foamete. Nu au întârziat să apară numeroase convertiri.

La 29 decembrie 1887, episcopul Mathurin Picarda vine la Popenguine pentru a celebra primele 29 de botezuri. Mergând apoi pe jos spre un alt sat, la marginea localității Popenguine exclamă: "Ce minunat loc ar fi aici pentru un sanctuar dedicat Fecioarei Maria!" După câteva luni, la 15 mai 1888, același episcop anunța primul pelerinaj: "Oferim lui Dumnezeu și sfintei Fecioare rugăciunile pentru convertirea păgânilor din aceste locuri..."

La 22 mai 1888, fiind marți după Rusalii, este organizat primul pelerinaj, când este binecuvântată statuia adusă din Franța de același episcop Picarda. De origine breton, din nordul Franței, el face o legătură cu Fecioara venerată la Bayeux, dar și cu cea venerată în insula Martinica, unde fusese misionar timp de zece ani. Statuia are o înălțime de 1,33 m și sunt vizibile doar chipurile Mariei și a pruncului, care sunt de culoare neagră. Este invocată aici la Popenguine sub numele de Sfânta Fecioară a Eliberării.

În anul 1888 începe construirea unei biserici pentru a adăposti statuia Maicii Domnului. Deși este de mici dimensiuni, construcția a fost finalizată abia în anul 1988.

În anul 1891 se stabilesc aici Fiicele Sfintei Inimi a Mariei, prima congregație autohtonă din Africa.

Astăzi sanctuarul este încredințat spre administrare Comunității "Sfântul Ioan", congregație înființată în anul 1975 în Elveția de preotul dominican Marie-Dominique Philippe.

Pelerinajul anual începe în ajunul Rusaliilor și se termină seara după Rusalii. Punctul principal îl constituie Liturghia pontificală de luni, însă, începând de sâmbătă, în permanență se recită sfântul Rozariu, este adorat sfântul sacrament și toți pelerinii se închină la grota Maicii Domnului.

În timpul vizitei sale în Senegal, în februarie 1992, sfântul Ioan Paul al II-lea a celebrat o sfântă Liturghie la Popenguine, a încoronat statuia Mariei și a ridicat sanctuarul la rangul de basilica minor. În predica sa, papa încuraja poporul senegalez cu aceste cuvinte: "Poporul lui Dumnezeu din Senegal a invitat-o aici, la Popenguine, pe Maica lui Isus și ea a acceptat să fie prezentă. Vocația Senegalului este de a fi artizanul dialogului islamo-creștin".

Anual ajung aici aproximativ 70.000 de pelerini, dintre care 17.000 vin pe jos. Anul acesta s-a celebrat al 130-lea pelerinaj, sosind aici pelerini și din țările vecine: Camerun, Gambia, Mali, Guineea-Bissau și Mauritania.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat