Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (VIII)

Seminariștii

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim ce s-a întâmplat cu seminariștii de la Hălăucești și Iași.

Imediat după intrarea României în Primul Război Mondial, la 15 august 1916, cele două seminarii catolice de la Hălăucești și Iași au fost închise. Seminariștii mai mari au fost înrolați în armată, unii chiar în Crucea Roșie, iar cei mai mici au plecat acasă. Au încetat cursurile și la Școala de Dascăli din Hălăucești. "La Hălăucești - nota pr. Ulderic Cipolloni la 15/28 octombrie 1916 - le-am dat drumul băieților probanzi, lăsându-i doar pe profeși. Seminarul diecezan din Iași a fost predat Crucii Roșii, seminariștii au fost trimiși în satele lor". După o lună și jumătate scria: "Seminarul din Iași este închis și toți seminariștii sunt plecați, cum sunt ai noștri, în război".

Revista Lumina creștinului din anul 1916 precizează că la înmormântarea episcopului Nicolae-Iosif Camilli (2/15 ianuarie 1916) au participat și 18 elevi ai Seminarului din Iași (din care trei erau franciscani). Aceștia sunt prezenți și în fotografia care se păstrează în Arhiva Episcopiei de Iași.

În câteva foi păstrate în manuscris, pr. Iosif Gabor notează în anul 1978 ce s-a întâmplat cu seminariștii din ambele seminarii.

Din Seminarul din Iași au fost încorporați studenții Dumitru Romila, Dumitru Andrieș, Ioan Ghergu, Iosif Ghiuzan, Gheorghe Peț, Ioan Mărtinaș, Dumitru Mărtinaș, Dumitru Iacob și Petre Baciu.

Din Seminarul din Hălăucești au fost încorporați studenții Ioan Duma, Ioan Gârleanu, Ioan Ladan, Anton Tălmăcel, Gheorghe Lenghen, Andrei Lenghen și Carmil Giurgi.

Toți aceștia au activat în campanii militare cu gradul de sergent, fiind detașați pe lângă spitalele de lângă Iași (mai ales la spitalul militar instalat în Vila "Greierul" de la Bucium-Iași), unde au făcut dovada unui devotament admirabil. Doi dintre seminariștii din Iași, Petru Baciu și Dumitru Iacob, au murit la datorie, în urma contractării tifosului exantematic. Ceilalți au devenit preoți, mai puțin Dumitru Mărtinaș care a ajuns profesor.

În raportul despre situația diecezei, scris la 22 noiembrie / 5 decembrie 1917, pr. Ulderic Cipolloni arată că dintre cei 16 seminariști diecezani au mai rămas 6, dintre care 5 sunt mobilizați în spitale și unul stă în episcopie; ceilalți, în afară de 2 care sunt morți, unii au luat cariera armelor iar alții au fost trimiși acasă.

Dintre elevii Seminarului de la Hălăucești, Andrei Lenghen a fost rănit și a căzut prizonier la austro-ungari. Din cauza rănilor primite și a unei maladii contractate în prizonierat, după eliberare și-a continuat studiile la Roma și - fiind sfințit preot în anul 1924 - a mai trăit numai un an și jumătate și a murit. Ioan Gârleanu a contractat și el o maladie care i-a cauzat multe necazuri în tot timpul vieții, ducând-o cu el în mormânt. A murit în luna martie 1944. Doar Carmil Giurgi n-a ajuns preot, urmând studii juridice și ajungând avocat în București.

"Părintele Cipolloni - avea să noteze pr. Iosif Gabor - a trebuit să vadă pe toți seminariștii diecezani și pe cei ai provinciei franciscane înrolați în armată și să plângă moartea unora dintre ei".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat