Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

50 de ani de preoție

Anul acesta, 12 preoți celebrează jubileul de aur al preoției lor. În urmă cu 50 de ani, la 15 august 1968, erau hirotoniți de către PS Petru Pleșca, în capela Seminarului din Iași, 15 preoți: Ioan Beșleagă, Petru Beța, Eugen Bortoș, Ioan Ciurea, Mihai Enășel, Dumitru Farcaș, Anton Lucaci, Isidor Mărtincă, Vladimir Petercă, Ioan Purcaru, Vasile Rediu, Ioan Robu, Alexandru Suceu, Mihai Gal, Petru Dâm. Ultimii trei nu mai sunt în viață.

Unsprezece dintre cei sărbătoriți au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru preoția lor în catedrala din Iași în seara zilei de 15 august. Liturghia a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, în jurul altarului fiind PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, peste 30 de preoți și numeroși credincioși din Iași. Predica a fost rostită de pr. Vladimir Petercă.

La începutul celebrării, PS Petru i-a salutat pe cei prezenți, spunând că "hirotonirea de acum 50 de ani e un moment ce nu trebuie uitat, cei 50 de ani de Preoție care au trecut au fost oferta vieții lor, dar nu singuri, ci mereu sub ocrotirea Maicii Sfinte, ca să-l întâlnească pe Isus și să-i vestească evanghelia"; cei 12 au fost sfințiți în timpuri grele, aproape în secret în capela Seminarului.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel i-a felicitat pe preoții sărbătoriți, oferindu-le câte o icoană cu sfânta Fecioară Maria de la Cacica. Totodată, fiecare a primit o binecuvântare apostolică specială din partea Sfântului Părinte.

ÎPS Ioan Robu, în numele tuturor, a vorbit despre faptul că hirotonirea s-a desfășurat într-o mare simplitate și tăcere; apoi a precizat că, prin orice loc prin care a trecut în cei 50 de ani, i-a văzut pe oamenii credincioși senini: credința era izvorul forței lor, al seninătății și al libertății vieții lor. "Vreau să-mi amintesc de ziua în care am fost sfințiți preoți. În Seminar, de dimineață... în capelă nu trebuia să vină decât părinții ca să răspundem la restricțiile care erau atunci de a nu face mare vâlvă cu sfințirea noastră. Am început lucrarea noastră de apostolat într-un timp aparte. Și timpul respectiv s-a schimbat. S-au schimbat multe. În 1968, de exemplu, nu era nicio congregație călugărească... În diferite parohii am lucrat cu oamenii. Dintre toți pe care i-am cunoscut în cei 50 de ani în parohiile pe unde am fost nu am întâlnit pe nimeni cu adevărat echilibrat, senin, decât pe omul credincios, care a știut să-și ducă zilele, fie că a suferit, că a avut morți alături, sau a fost chiar el pe moarte... Și-au păstrat seninătatea pentru credința pe care au avut-o...".

Preoții jubilanți au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul preoției și în cadrul Liturghiilor celebrate în comunitățile lor natale sau în acelea în care au slujit mai mulți ani: Traian, Săbăoani, Buhoci, Gioseni, Iugani, Sagna, Oțeleni, Tețcani, Mărgineni, Bacău etc.

L-am întrebat pe părintele Vasile Rediu, unul dintre sărbătoriți, cum se face că au fost hirotoniți la 15 august și ce l-a impresionat în acel început: "În mod obișnuit, sfințirile de preoți au loc la 24 sau 29 iunie. Când am terminat studiile în 1968, superiorii ne-au spus că trebuie să plecăm acasă la părinți. Deocamdată nu puteam fi hirotoniți; conducerea comunistă interzicea acest lucru. PS Petru Pleșca a insistat și a intervenit; am fost chemați pentru a fi sfințiți la 15 august; am făcut exerciții spirituale în episcopie cu pr. Martin Mihoc, unul care făcuse mulți ani de închisoare. M-au impresionat cuvintele tatălui meu. Când am ajuns acasă și i-am spus că ni s-a interzis să fim hirotoniți și trebuie să stau acasă, l-am văzut supărat și s-a adresat întregii familii: Trebuie să ne rugăm, să dublăm timpul de rugăciune".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat