Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinajul de la Cacica

Mii de pelerini, din țară și din străinătate, au fost prezenți și anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica, în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Printre pelerini s-au aflat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, care și-a serbat jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoțești, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS János Székely, episcop de Szobathelyi (HU), dar și Mons. Ionuț-Paul Strejac și Mons. Mihăiță Blaj, care lucrează în diplomația Sfântului Scaun. Predicator al pelerinajului a fost pr. Irinel-Iosif Iosub, decan de Roman. Cântarea a fost susținută de corurile reunite din Bucovina, dirijor fiind prof. Neli Tîrnovan, iar organist, Anton Babiaș.

Cei mai mulți dintre pelerini au venit cu autocarele, cu mașinile mici sau cu trenul. Cineva mărturisea că a venit în pelerinaj pe jos de la aproape 300 km. Pelerinii s-au rugat, au cântat, au participat la Liturghii și la celelalte celebrări. Peste 80 de voluntari au făcut posibilă buna desfășurare a pelerinajului. Peste 50 de preoți au stat la dispoziția credincioșilor pentru spovezi. Se putea citi pe chipul multor persoane bucuria împăcării cu Dumnezeu printr-o spovadă bună. Și PS Petru Gherghel a ascultat spovezile și a oferit dezlegarea de păcate într-un confesional din interiorul sanctuarului.

Pelerinajul a fost deschis printr-o sfântă Liturghie solemnă, celebrată de pr. Adrian-Sorin Giurgi, OFMConv., vicar provincial al Fraților Minori Conventuali din România, marți, 14 august, la ora 12.00, pe esplanada sanctuarului. În același timp, sute de tineri au mers în pelerinaj pe jos spre sanctuarul din Cacica, pe o distanță de aproximativ 5 km, recitând sfântul Rozariu și intonând cântece mariane. La acest pelerinaj tinerii au fost însoțiți și de episcopii pelerini români, iar în sanctuar ÎPS Ioan Robu le-a oferit binecuvântarea.

În programul zilei, după Calea crucii și adorația euharistică, un loc special l-a avut Liturghia de la ora 18.00, dedicată tinerilor, seminariștilor și persoanelor consacrate, fiind prezidată de PS Aurel Percă. La ora 22.00, ÎPS Ioan Robu a condus privegherea mariană cu rugăciunea Rozariului și procesiunea cu lumânări aprinse în jurul bisericii. Emoționant a fost când, în timpul Rozariului rostit în procesiune, credincioșii cântau "Ave Maria" și ridicau lumânările aprinse spre cer.

Ziua de hram, miercuri, 15 august, s-a deschis cu Liturghia de la ora 6.00 în limba română, urmată de o Liturghie greco-catolică, precum și de Liturghii în limbile maghiară, polonă și germană. Liturghia în limba maghiară a fost celebrată de către PS János Székely, episcop de Szobathelyi (HU).

În centrul sărbătorii a stat Liturghia de hram, prezidată la ora 11.00 de ÎPS Ioan Robu, care a adresat un mesaj special pelerinilor. La Liturghie au concelebrat și ceilalți episcopi și peste 80 de preoți. La începutul Liturghiei, PS Petru le-a urat bun venit pelerinilor, în special tinerilor, în anul dedicat lor: "Bine ați venit, dragi tineri, la Maica Domnului, să învățați să nu vă fie teamă, căci sunteți fiii Maicii Preacurate și ai Bisericii". La sfârșitul Liturghiei, ÎPS Ioan Robu a rostit un mesaj-rugăciune, în care i-a încredințat pe toți mijlocirii Maicii Domnului, ea fiind cea care să poarte și pe viitor rugăciunile tuturor la Cristos, invitându-i pe pelerini să rostească împreună rugăciunea: "Te salutăm, a cerului minune! Du la Cristos a noastră rugăciune!" Icoana sfintei Fecioare de la Cacica a fost purtată apoi în procesiune în jurul bisericii și au fost binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

Pelerinii s-au întors la casele lor, având în suflet bucuria întâlnirii cu Dumnezeu prin intermediul sfintei Fecioare de la Cacica.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat