Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* S. Antal (Iași). "În anul 2016 am avut un proces de partaj succesoral, iar în acest dosar s-a efectuat o expertiză topometrică ce a avut ca obiectiv să identifice terenul care trebuia împărțit. În expertiză s-au făcut mai multe greșeli la măsurători și la formarea loturilor, pentru că noi nu am fost la efectuarea lucrării întrucât nu eram în țară. Se mai pot remedia greșelile din expertiză?"

În cazul în care procesul nu s-a judecat în primă instanță, puteți formula obiecțiuni la raportul de expertiză topometrică, iar instanța, în cazul în care admite obiecțiunile la raportul de expertiză, va reveni cu adresă la expert. Astfel, potrivit art. 337 din Codul de procedură civilă, "dacă este nevoie de lămurirea sau completarea raportului de expertiză ori dacă există o contradicție între părerile experților, instanța, din oficiu sau la cererea părților, poate solicita experților, la primul termen după depunerea raportului, să îl lămurească sau să îl completeze".

În situația în care dosarul a fost soluționat în primă instanță și mai sunteți în termenul de declarare a apelului, atunci urmează să formulați apel împotriva sentinței civile și să solicitați prin cererea de apel efectuarea unei alte expertize care să lămurească situațiile contradictorii din expertiză. Expertiza dispusă de instanța de apel va fi efectuată de un alt expert sau, în cazul în care instanța consideră că situația poate fi lămurită și de expertul ce a efectuat lucrarea la instanța de fond, atunci poate să revină cu o adresă la expert pentru a furniza relațiile necesare soluționării dosarului.

Pentru cazul în care procesul a fost soluționat definitiv, atunci ar trebui analizate actele pentru a verifica dacă situația poate fi remediată, fie pe cale administrativă, fie printr-un nou proces.

* I. Mihăeș (Roman). "Cum pot fi îndreptate greșelile legate de nume dintr-o hotărâre judecătorească?"

Potrivit art. 442 din Codul de procedură civilă, "erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea și susținerile părților sau cele de calcul, precum și orice alte erori materiale cuprinse în hotărâri sau încheieri pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere. Instanța se pronunță prin încheiere dată în camera de consiliu". În baza art. 443 pct. 1 din Codul de procedură civilă, "în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înțelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii ori dacă acesta cuprinde dispoziții contradictorii, părțile pot cere instanței care a pronunțat hotărârea să lămurească dispozitivul sau să înlăture dispozițiile potrivnice".

Încheierile de îndreptare a erorilor materiale și de lămurire a dispozitivului pot fi atacate cu aceeași cale de atac ca și hotărârea principală și în același termen procedural.

* M. Stan (Bacău). "Bunurile moștenite de la părinți sunt considerate bunuri comune și pot fi împărțite într-un dosar de partaj de bunuri comune?"

Potrivit art. 339 din Codul civil, "bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune".

Conform art. 340 din Codul civil, "nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soț:

- bunurile dobândite prin moștenire legală, legat sau donație, cu excepția cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;

- bunurile de uz personal;

- bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soți, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerț care face parte din comunitatea de bunuri;

- drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creațiilor sale și asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

- bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele științifice sau literare, schițele și proiectele artistice, proiectele de invenții și alte asemenea bunuri;

- indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu material și moral adus unuia dintre soți;

- bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora;

- fructele bunurilor proprii".

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat