Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Vizită
Sora Sandra Del Bel Belluz, noua superioară generală a Surorilor Providenței, aleasă la capitulul general din iulie 2017, a vizitat între 15 și 22 iunie cele trei comunități ale surorilor din Iași, Cireșoaia și Chișinău, pentru a cunoaște mai îndeaproape misiunea surorilor prezente pe aceste meleaguri de mai bine de 25 de ani. Sora superioară generală s-a întâlnit cu episcopii Petru Gherghel, Aurel Percă și Anton Coșa.

Doctor în sociologie
"Evaluarea rolului rețelelor sociale și de sprijin a migranților români din regiunea Lazio, Italia" a fost titlul tezei de doctorat susținute de pr. Egidiu Condac, la 29 iunie, la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași. În fața comisiei și a unui auditoriu din care a făcut parte și PS Petru Gherghel, părintele Egidiu, director al Centrului Diecezan Caritas Iași, a prezentat rezultatele cercetării privitoare la migranții români din Italia, regiunea Lazio, demonstrând cu argumente științifice modul în care rețelele de migrație au constituit un real sprijin pentru integrarea românilor în Italia.

Inaugurare
Centrul de Îngrijire la Domiciliu Tămășeni, proiect integrat Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități al Centrului Diecezan Caritas Iași, a fost înființat la 1 iulie în cadrul parteneriatului public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul Local Tămășeni. Scopul Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" al Caritas este de a acorda asistență socială și îngrijire medicală la domiciliu persoanelor care prin condiția lor fizică și/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu. Informații referitoare la activitatea CID Tămășeni se pot obține de la Maricica Andaraș, coordonator CID Roman - tel. 0233/742365, 0729/292851.

Expoziție biblică
Prin ceremonia de binecuvântare, prezidată la 30 iunie de PS Petru Gherghel, a fost inaugurată Aula Bibliei la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, cuprinzând o mică expoziție de Biblii. La eveniment au participat și traducătorii Bibliei publicată la 28 iunie 2013, alături de alți preoți și credincioși. Expoziția oferă informații despre ce este Biblia, ce este canonul biblic sau inspirația Sfintei Scripturi sau materialele pe care s-a scris Biblia. Cele câteva hărți și imagini sugestive îl pot introduce pe vizitator în lumea istorico-geografică din spatele textelor biblice.

Solidaritate
- O echipă de evaluare și intervenție de la Centrul Diecezan Caritas Iași a ajuns, la 3 iulie, în comuna Farcașa din județul Neamț, unde inundațiile, dar și alunecările de teren au afectat grav mai multe sate. "Pe baza datelor și informațiilor obținute pe teren, Confederația Caritas România împreună cu Caritas Iași vor dezvolta un plan pentru a sprijini populația afectată... Cel mai important, pe termen lung, vor fi programe de reducere a riscului de dezastre", a precizat Mihaela Condac, coordonatoarea programelor de asistență umanitară din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași.
- Rămase izolate după distrugerea unei punți, în urma precipitațiilor abundente de la începutul lunii iulie, 13 familii din comuna Oituz, având 16 copii, au fost ajutate de voluntarii Kolping împreună cu părintele Bernardin Farțade, care le-au oferit alimente de bază, donate de Magazinul Central din localitate și cu sprijinul surorilor din Congregația "Fiicele Sfântului Francisc" din Satu Nou. Voluntarii au organizat sâmbătă, 7 iulie, la Centrul Educațional Kolping, o zi recreativ-formativă, împreună cu copiii din cele 13 familii, alăturându-se și copii din satul Ferăstrău, de asemenea afectat de inundații.

Nunțiul, la Buruienești
În biserica din Buruienești, ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a prezidat, la 15 iulie, Liturghia de încheiere a campusului pentru copii, cu tema "Isus în lumea piticilor", început la 9 iulie. În cadrul omiliei, nunțiul a subliniat faptul că părinții au rolul primordial în transmiterea credinței copiilor lor, credință alimentată ulterior de instituția Bisericii și a școlii. La campus s-au implicat 60 de animatori și au participat aproximativ 200 de copii.

În favoarea familiei
Avem nevoie să contracarăm invazia anomaliilor cât privește familia printr-o muncă susținută în favoarea familiei... Trebuie să stăm alături de familie, să o încurajăm și să o susținem în nevoile sale, mai ales educaționale - au fost câteva dintre ideile prezentate de pr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei, unul dintre invitații la dezbaterea publică pe marginea "Strategiei naționale de educație parentală", în aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iași, luni, 9 iulie.

Profesiune
Două noi membre au depus prima profesiune în fraternitatea din Onești a Ordinului Franciscan Secular, la Liturghia celebrată la 13 iulie în sanctuarul "Fericitul Ieremia" de fr. Lucian-Iosif Dumea, custodele fraților capucini, în prezența membrilor fraternității și a altor cinstitori ai preasfintei Fecioare și ai fericitului Ieremia.

Mariapolis 2018
Mișcarea Focolarelor (Opera Preasfintei Fecioare Maria) a organizat întâlnirea Mariapolis (Orașul Mariei), în perioada 13-15 iulie, la Roman. Aproximativ 200 de credincioși - atât din Dieceza de Iași, cât și din alte localități din țară, precum și oaspeți din străinătate, de diferite confesiuni - au format un mic "orășel" pentru a aprofunda tema: "Ca Fecioara Maria, să-l dăm lumii pe Isus" și a exersa arta iubirii reciproce. La unele momente a participat și PS Aurel Percă.

Grup de rugăciune
Grupul de Rugăciune "Fericitul Ieremia" (GRFI), promovat de pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap., s-a născut la Onești în a 10-a aniversare a întoarcerii fericitului în țara natală. Angajamentele membrilor sunt: rugăciune zilnică prin mijlocirea fericitului Ieremia; participare la rugăciunea comunitară de luni; Liturghie duminicală și împărtășanie lunară; colaborare cu comunitatea locală; vizitarea mormântului fericitului Ieremia din Onești. Pentru înscrieri: Strada Belvedere, 7, Onești - 601091; fax: 0234315039 sau e-mail: rectorsanctuar@yahoo.it.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna iulie, se numără: curs pentru logodnici la Traian (7 iulie), Nisiporești (15 iulie), Iași (21 iulie) și Bacău (28 iulie); întâlnire cu un grup de familii (8 iulie) la Luncani; pregătirea comunității din Nisiporești în vederea Întâlnirii Diecezane a Familiilor (15 iulie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Izvoare-Bacău (1 iulie); Zilele familiei la Bârgăuani (18-22 iulie).

Exerciții spirituale
Persoanele consacrate sunt invitate la seria de exerciții spirituale cu tema "Adună-ți puterile!", în perioada 5-12 august, la Traian, cu meditații prezentate de pr. Petru-Sebastian Tamaș, responsabil al Oficiului pentru Învățământ din Dieceza de Iași. Pentru înscrieri și informații: pr. Adrian Fărăoanu (telefon 0766/323384; gaudiumetspestraian@gmail.com).

Pe scurt
- 17-20 iunie: Pelerinaj în Ardeal, pe urmele Marii Uniri, al unui grup de adulți din A.C. Roman, împreună cu pr. Pavel Chelaru
- 23 iunie: Zi de reculegere la Piatra Neamț pentru persoanele consacrate din zona Bacău
- 22-24 iunie: Exerciții spirituale pentru laici, la Traian, predicator fiind pr. Marius Taloș, SJ
- 5-8 iulie: Exerciții spirituale pentru peste 100 de terezine din țară, la Institutul Teologic din Iași, alături de directoarea generală Maria-Tereza Candian, meditațiile fiind ținute de pr. Cristinel Fodor
- 11-13 iulie: Întâlnirea pentru tinere, cu tema "Vino și urmează-mă!", la comunitatea din Siret a Surorilor Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat