Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

"Să întărim Biserica din Kenya!"

Pr. Emmanuel Galgidele din Kenya, un preot tânăr ce lucrează în Maikona alături de pr. Claudiu Iștoc și de pr. Cezar Chelaru-Dămoc, a vizitat România, ocazie potrivită pentru a-i adresa câteva întrebări.

- Părinte Emmanuel, cum ai ajuns preot?

Când eram copil obișnuiam să fiu ministrant, iar părintele m-a întrebat dacă nu cumva aș vrea să devin preot, să evanghelizez mai ușor oamenii. I-am spus că îmi doresc, dar nu cred că părinții ar fi de acord, deoarece, conform tradiției, un bărbat trebuie să se căsătorească, iar eu eram singurul băiat dintre cei șase copii. Mi-a spus să nu îmi fac griji, așa încât am mers la seminar și, ușor-ușor, am fost interesat tot mai mult să devin preot.

- Ca preot, care sunt cele mai mari provocări?

Cea mai mare provocare este să știi cum să faci față tradițiilor. Există tineri care ar vrea să devină preoți, dar din cauza familiei și a tradițiilor se descurajează, fiind un mod de viață neînțeles și greu de acceptat. Ca preot apoi, sunt multe lucruri de făcut, dar prioritatea rămâne a-l vesti pe Cristos și a fi apropiat de oameni, respectându-le tradițiile și obiceiurile.

- Ce cred oamenii despre credința creștin-catolică în raport cu tradițiile locale?

Credința creștin-catolică este foarte bine văzută pentru că valorile pe care le întâlnim în creștinism, precum respectul, dragostea, sacrificiul, le întâlnim și în tradiție. La acestea se adaugă obișnuința de a sacrifica și de a oferi sângele unui animal pentru a-l bucura pe Dumnezeu, lucru care este în strânsă legătură cu sângele lui Cristos, vărsat pe cruce pentru oameni. Eu folosesc des această asemănare.

- Cum sunt văzuți misionarii și proiectele lor vizavi de problemele oamenilor?

Misionarii sunt foarte bine văzuți și apreciați. Fiind săraci, neavând pământ fertil și depinzând de animalele care-și caută hrana pe câmpurile uscate, oamenii știu că misionarii sunt acolo ca să-i ajute. Am înțeles că și românilor le este greu și pleacă în alte țări, și de aceea sunt cu atât mai recunoscător pentru tot ceea ce au făcut pentru noi: cisternele pentru apa atât de necesară, școlile și internatele pentru copiii care acum nu mai merg prin deșert, hrana pentru grădinițe, cantina săracilor. Toate sunt o binecuvântare. În cultura noastră, când primești ceva, trebuie să dăruiești mai departe, de aceea suntem recunoscători că ne dăruiți atât de mult, și nu mă refer la banii dați în mână, ci la sprijinirea proiectelor pentru educație și dezvoltare, care ne ajută să creștem și să ne descurcăm singuri.

- Ai vizitat puțin țara noastră. Cu ce impresie ai rămas?

Oamenii din România sunt buni, prietenoși și deschiși, iar credința creștină este parte din voi și îmi place lucrul acesta. Am văzut oameni care făceau semnul crucii trecând strada, am văzut biserica plină fără să fie duminică, am văzut legătura frumoasă a preoților cu oamenii. M-au impresionat! Cât am fost pe drumuri și mai ales pe Rarău, vă spun că am văzut o țară frumoasă și verde. Trebuie să fiți recunoscători pentru asta.

- La final, ai un gând pentru cititori?

Vă mulțumesc, vă mulțumesc tare mult. Contribuțiile primite prin Centrul Misionar și rugăciunile voastre ne-au ajutat mult să creștem și să întărim Biserica din Kenya. Continuați să vă rugați pentru noi! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat