Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

La Satu Mare, privind spre Panama

La Satu Mare, în perioada 25-29 iulie, 1.250 de tineri s-au întâlnit la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC), evenimentul tradiție pentru tinerii din România fiind organizat anul acesta de Dieceza Romano-Catolică de Satu Mare. Întâlnirea a avut în centru tema propusă de papa Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului: "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu" (Lc 1,30).

Din Dieceza de Iași au participat 220 de tineri, coordonați de pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor. Acestora li s-au alăturat și 10 voluntari care au răspuns chemării la disponibilitate și slujire. În diferite momente ale întâlnirii au fost prezenți PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

INTC s-a deschis miercuri seara, cu întâmpinarea și salutul gazdelor. După rugăciunea de deschidere și cină, au urmat concerte și retragerea spre locurile de cazare.

Întâlnirea de anul acesta a avut câteva aspecte noi în structura și programul evenimentului. Fiecare zi a avut un specific în jurul căruia s-au construit cateheza, programele alternative și celelalte activități formative. Astfel, ziua de joi a fost dedicată introspecției, regăsirii, penitenței. Dimineață au avut loc catehezele, pe categorii de vârstă și pe limbi, la întâlnire participând atât tineri vorbitori de limbă română, cât și de limbă maghiară. Au urmat discuțiile în grupuri mici, în care tinerii au avut ocazia să împărtășească din experiența lor, să discute cu cei de aceeași vârstă, să dezbată și să înțeleagă mai bine tema întâlnirii. După prânz, la programele alternative, tinerii au participat la adorații euharistice, la colocvii cu persoane consacrate, la rugăciuni ignațiene și chiar la lectio divina.

Vineri a fost ziua carității și a voluntariatului. Prima parte a zilei s-a desfășurat la fel ca în ziua precedentă, iar în a doua parte, la programele alternative, la dispoziția tinerilor au fost puse ateliere de creație folosind materiale reciclabile, precum și oportunități de voluntariat și implicare socială sau ecologică. Sâmbătă, activitățile s-au concentrat pe sport, având loc atât competiții sportive pentru sporturile de echipă, cât și ateliere pentru activitatea individuală.

În fiecare zi s-a celebrat sfânta Liturghie conform riturilor (latin și bizantin) și limbilor participanților, o formulă nouă propusă în interesul tinerilor, pentru a facilita participarea lor la o celebrare pe care o cunosc și înțeleg, pentru a putea trăi pe deplin experiența întâlnirii cu Cristos. Duminică, în ziua comuniunii, în prezența ES Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, tinerii s-au adunat cu toții în jurul altarului pentru a încununa participarea lor la INTC Satu Mare printr-o sfântă Liturghie, alături de episcopii și preoții sosiți din toată țara. Din Dieceza de Iași a participat PS Aurel Percă.

De la Satu Mare, drumul îi va purta pe tineri la Ziua Mondială a Tineretului din Panama, unde tineri de pe toate continentele se vor întâlni cu papa și vor sărbători credința și prietenia cu Isus, în luna ianuarie a anului viitor. Grupul de pelerini din România deja s-a înscris la acest mare eveniment și va participa la întreg programul pregătit de organizatori: mai întâi la Zilele în Dieceze în Prelatura Bocas del Toro, unde se vor bucura de prezența unui preot român aflat acolo în misiune, iar mai apoi în capitala statului Panama, alături de tinerii din lumea întreagă și de papa Francisc. Pr. Felix Roca, organizatorul participării tinerilor din România, a luat parte în această primăvară la întâlnirea cu responsabilii naționali, organizată în Panama de Comitetul Local de Organizare. Va fi cu adevărat o sărbătoare de credință cu amprente tinere, va fi o adevărată bucurie și o încurajare pentru tineri să rămână statornici în Cristos.

Raluca Cocuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat