Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

(continuare din numărul trecut)

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

Prințul Sebastian și pajul bănuiau lupta ce se dădea în inima lui și se rugau pentru el; atunci harul dumnezeiesc îl copleși, iar el era decis să asculte de glasul ceresc. "În locul pălăriei de Șogun - coroana de spini", își șopti el. Păși înainte, îngenunche, sărută mâna regelui și voi să-i declare că și el e creștin. Dar Sivan nu-l lăsă să vorbească.

- Mai târziu - spuse el, acum n-am timp să ascult mulțumirea ta ori greutățile tale. Pajul mai stă legat. Dezlegați-l! Chiar dacă a greșit prin încăpățânare, și-a primit pedeapsa cu vârf și îndesat. Ești liber și de acum înainte vei fi în rândul pajilor mei.

Ștefan fu dezlegat. El privi sus la crucea care acum era înroșită de ultimele raze ale soarelui și spuse cu lacrimi în ochi:

- Trebuie să-ți mulțumesc, o rege, și totuși n-aș putea spune că mi-ai făcut un bine. Încă puține clipe și sângele meu ar fi curs pentru Cristos, iar sufletul meu s-ar fi înălțat de pe cruce în slava cerească.

10. Două serbări

Au trecut patru săptămâni. Pajul Ștefan își ceruse demisia sa de la rege și fusese primit deocamdată de către părintele Cabrai în numărul cateheților; mai târziu, după ce avea să se vindece complet de loviturile crunte, urma să fie primit în noviciatul Societății lui Isus. Ioscimon fusese exilat de către tatăl său într-un castel singuratic, unde era tratat ca prizonier; în schimb, căuta mângâiere și mai mult în băutură. Prințul Sebastian se retrase din nou de la curtea tatălui său. În timpul acesta nu se afla alt prinț în palatul Usuki afară de Sikatora, pe care toată lumea îl lingușea ca pe moștenitorul tronului. Degeaba declarase el, chiar a doua zi, că vrea să devină creștin. Sivan zâmbi numai și-i spuse că înțelegea acest lucru după scena de ieri; o inimă tânără se entuziasmează ușor, și acești visători străini au ceva contagios; de asemenea, că Sikatora ar fi acum prea tulburat pentru a putea lua o decizie așa de însemnată; să nu-i mai vorbească despre această afacere până nu va fi trecut anul. Regele nu mai voi să audă nimic și se îngriji ca prințul să n-aibă vreme a se ocupa prea mult cu visurile sale.

Sikatondono se purtă cu totul altfel când auzi planul lui Sikatora. Se înfurie peste măsură și-l amenință pe prinț cu moartea ori cu închisoare pe viață, dacă ar cuteza să facă acest pas și să-și compromită în chip rușinos tot viitorul. În același timp, trimise la părintele Cabrai un sol care să-i spună că, de va îndrăzni să-l instruiască pe Sikatora în legea creștină ori să-l primească în rândurile creștinilor, să se ferească atunci de mânia sa princiară, ce-l va zdrobi atât pe el, cât și pe toată comunitatea creștină.

A trebuit să intervină regele Sivan ca să potolească furia principelui. Regele îl rugă pe oaspetele său să-l lase pe Sikatora în grija lui. În contrast cu felul energic al prințului, el nădăjduia că-și va atinge scopul mai degrabă prin distracții, decât prin contrazicere directă.

De aceea, regele porunci cancelarului său Yosihao să-l inițieze pe Sikatora în afacerile cârmuirii și să-l învețe legile țării. El trebuia să ia parte activă la exercițiile soldaților și să le supravegheze, apoi a fost trimis la Funai și în celelalte orașe mai mari ale țării pentru a face cunoștință cu daimios, funcționarii coroanei care-l reprezentau pe rege. Și când se întorcea iarăși la Asuki, regele organiza vânători, ori regina îl chema la ea și nu-l slăbea cu planurile ei. Într-un cuvânt: Sivan încercă să-l împingă pe prinț spre afaceri și distracții, ca să-l poată opri mai ușor de la creștinism; căci se temea - pe bună dreptate - că prin îndemnuri și amenințări directe mai degrabă îl va întări pe prinț în decizia lui.

Dar și modul acesta de a lucra nu izbuti în fața voinței neclintite a lui Sikatora. După ce harul l-a luminat, încât sub crucea lui Ștefan se convinsese de originea divină a creștinismului, era hotărât să devină creștin cu orice preț. El intui intențiile lui Sivan și de aceea își propuse să nu mai vorbească cu regele despre planul său, ci să-și vadă frumos de treabă.

Regina tot își mai spiona nepotul, cu atât mai mult că nu mai era ajutată de Sikatondono, pe care afaceri urgente îl determinaseră să se întoarcă la Buigen. Nu trecu mult și Sima îi aduse vestea că prințul fusese la învățătorii străini și zăbovise mult în casa lor.

- Poate l-a vizitat pe pajul pe care l-ai maltratat așa de rău - spuse regele când ea îi pomeni de aceste vizite.

- Nu - răspunse regina -, el merge ca să fie instruit în credința străină, și mai bine vreau să-l văd mort decât să necinstească pe zeii noștri prin apostazia sa.

La aceste cuvinte, regele încreți sprâncenele și spuse:

- Dacă prințul va comite vreo greșeală, atunci îmi rezerv eu dreptul de a-l pedepsi. Pentru orice atentat împotriva lui, te fac răspunzătoare pe tine și pe cei doi complici ai tăi, pe care îi cunosc prea bine. Ai face bine să dai de veste celor doi nobili ceea ce ți-am vorbit acum.

Când Sivan se retrase după observația făcută, regina aruncă asupra lui o privire înveninată și murmură:

- Ia seama, Sivan! De te vei face complice la trădare față de zeii noștri, vei cădea și tu ca jertfă lor.

Iar regele îl chemă pe Yosihao, care ținea foarte mult la Sikatora, și-i porunci să-l supravegheze pe prinț și să-l oprească de la orice pas nechibzuit.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat