Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Catolicii din Moldova în timpul Primului Război Mondial (VII)

Eroii

Continuăm să ne întrebăm ce a însemnat Primul Război Mondial pentru catolicii din Moldova. În acest număr încercăm să descoperim câți tineri catolici au rămas pe câmpurile de luptă și ce s-a făcut pentru ei.

În anul 1915, populația României era estimată la 7.900.000 de locuitori. Cu privire la pierderile Armatei Române, conform mai multor surse, cifrele diferă de la aproape 400.000 de soldați (morți, răniți, dispăruți sau prizonieri) până la 880.000. La fel stau lucrurile și cu privire la civili. Pierderile merg de la 275.000 până la 650.000, cifră estimată de Ion Gh. Duca în anul 1922.

În funcție de aceste estimări, pierderile înregistrate în rândul celor 91.334 de catolici din Moldova merg de la 4.624 la 10.174 de soldați și de la 3.179 la 7.514 civili.

În câteva foi păstrate în manuscris, pr. Iosif Gabor precizează în anul 1978 că "doi parohi vecini de pe valea Siretului, din fostul județ Roman, pr. Ioan Ferenț de la Răchiteni și pr. Anton Bișoc de la Adjudeni, au luat inițiativa - în primăvara anului 1918 - de a construi monumente comemorative pentru pomenirea eroilor din satele componente ale parohiilor respective". Inițiativa celor doi parohi a fost preluată de pr. Ulderic Cipolloni, administrator apostolic al Episcopiei de Iași, care în luna mai 1918 a dat o circulară prin care a fixat ziua de 9 iulie 1918 ca zi specială pentru pomenirea eroilor catolici căzuți în război. De asemenea, lăudând inițiativa parohilor care au ridicat monumente pentru eroi, a sugerat să se ridice asemenea monumente în toate satele Moldovei. Primele monumente s-au înălțat la Adjudeni, Răchiteni, Rotunda, Tămășeni, Butea, Șcheia, Hălăucești, Luncași, Mogoșești, Huși, Săbăoani...

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la Marea Unire (1 decembrie 1978), s-au făcut eforturi pentru a afla câte ceva despre eroii din Primul Război Mondial. În arhiva Episcopiei de Iași se păstrează cercetarea făcută de pr. Iosif Gabor despre care s-a notat mai sus. Pr. decan Iosif Schurgoth scrie: "Mai jos vă dăm două exemplare documente istorice privind eroii romano-catolici din anii 1916-1918 din cuprinsul Moldovei, care documente le-am primit de la Arhiepiscopia de București, și la rugămintea Mons. Gherghel Petru, ordinariu de Iași, difuzăm la toate parohiile din cuprinsul Decanatului Iași".

Câteva inițiative legate de eroi au fost luate cu ocazia Centenarului Marii Uniri (simpozioane, cărți, reînnoirea monumentelor, recuperarea numelor eroilor, celebrări, rugăciuni etc.). Printre aceste inițiative se numără și cea prezentă în adresa nr. 2779 din 29 septembrie 2017, semnată de PS Petru Gherghel, în care se specifică: "În vederea întocmirii repertoarului monumentelor eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial [...], vă rugăm să trimiteți la Episcopie fotografii ale monumentelor... (centrul parohial și filiale), precum și lista eroilor". Între timp, pe site-ul diecezei (www.ercis.ro) se publică listele eroilor (și eventual fotografiile monumentelor) care au fost trimise de părinții parohi.

De asemenea, amintind de catolicii care au luat parte la războiul pentru reîntregirea neamului ca jertfă pusă la temelia Marii Uniri, știind că mulți dintre oștenii catolici nu s-au mai întors în mijlocul familiilor, PS Petru Gherghel a dat un decret (la 20 aprilie) prin care cerea ca "în zilele de 10 mai (Înălțarea Domnului), 27 iunie (Ziua Diecezei) și 1 decembrie (Centenarul Marii Uniri), în toate bisericile de pe teritoriul Diecezei de Iași, să fie celebrat un Requiem solemn cu participarea cât mai multor credincioși, îndeosebi a copiilor și tinerilor.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat